Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Bronzérmes lett a veszprémi csapat az MVM Edison startup versenyén

2022. május 17. 0:42
Az okos hulladékkezelést ösztönző ötletükkel bronzérmesek lettek azok a veszprémi fiatalok, akik 186 induló között megméretették magukat az MVM Zrt. által életre hívott Edison startup versenyen. A GreenMap nevű kezdeményezésük lényege, hogy a hulladékra nem, mint teher, hanem, mint nyersanyagra tekintenek.

Az MVM Csoport először 2016-ban hirdette meg az Edison startup versenyét, amelynek fő célja azóta sem változott: megtalálják és felkarolják azokat az innovatív ötleteket, amelyek mindegyike valamely valós problémára ad választ és ezzel együtt megkönnyítik az emberek életét, elsősorban az energetika, a jövő otthonai, városai, a digitális infrastruktúra, a pénzügyeket forradalmasító fintech-, illetve az ügyfélkiszolgálás és termékinnováció területén.

Idén összesen 186 ötlettel neveztek, amely létszám az előválogató után 11 csapatra csökkent, köztük a veszprémi fiatalok GreenMap nevű projektjével.

A csapat vezetője és az ötletgazda Lengyel László volt, a kreatív munkatárs Fábián Zsanett, az informatikusuk pedig Lengyel Dávid, Gulyás Márk és Borscs András.

Ők a májusi döntő előtt részt vettek az MVM által szervezett mentorképzésen, ahol megtanulták az üzletiterv-készítés és a gyors prototípus tervezés módszerét, továbbá a szabadalmak fortélyaival is megismerkedhettek. A képzésen fontos cél volt, hogy az MVM segítséget adjon az ötletük későbbi továbbfejlesztésében is.

De, hogy miért éppen ezt a témát választották a veszprémi fiatalok, arra Lengyel László adott választ portálunknak.

A fenntarthatóság a 2020-as évek trendje, amely meghatározza a következő éveket, évtizedeket. A hulladék kérdése kiemelt fontossággal bír, mivel ezt egyéni szinten lehet befolyásolni. Úgy gondoljuk a klímaszorongás és az érezhető éghajlatváltozások jelentős részét a hulladék képződés, illetve annak nem megfelelő kezelése teszi ki. A rossz beidegződés és a tehetetlenség, a kevés információ és a még kevesebb motiváció, ami jelenleg a hulladékkezelés körül érezhető az nem fenntartható, és részben ez vezetett el klímaválsághoz. Mi, a GreenMap csapata úgy gondoljuk, hogy a hulladékhoz társított fogalmat kell újra értelmezni, melyhez platformunk és rendszerünk kiváló segítséget nyújt.

Az ötletet a szakmai zsűri is elismerte és végül bronzéremmel jutalmazták a veszprémi fiatalok kezdeményezését.

Arra, hogy mit is takar pontosan ez a fejlesztés, arra szintén az ötletgazda válaszolt.

A GreenMap azontúl, hogy megmutatja a különféle hulladék gyűjtő pontokat, elnavigál és segít, hogy mit hova helyezzünk el, jutalmazza a környezettudatosságot és méri a felhasználó egyéni öko-lábnyomát. A jutalmazó pontrendszerünkben játékos élményt adunk a felhasználónak, és a gyűjtött pontokat kuponokra majd vásárlásra, végezetül pedig spórolásra használhatja fel. Így a hulladék mint fogalom most már nem teher hanem „nyersanyag” melynek megfelelő gyűjtésével, játékos élményen keresztül pénzt kereshetünk. Ezen túlmenően célunk egy nagyobb közösség felépítése, ahol felhasználóink megoszthatják egymással ötleteiket, házi praktikájukat, ezzel is terjesztve a környezettudatosságot. Applikációnk természetesen ingyenes lesz majd minden felhasználónak.

A projekten bő másfél éve dolgoztak már, többek közt a Pannon Egyetemmel is együttműködve. Ennyi idő alatt elkészült egy prototípus is, ami már tartalmazta az alapvető funkciókat. A GreenMap fejlesztése viszont továbbra sem állt meg, sőt az Edison startup versenyen való sikeres szereplés új lendületet adott a csapatnak, jelenleg is zajlik a rendszer tesztelése.

A fiatal csapatnak bőven vannak tervei a jövőre nézve, szeretnék, ha a 2023-as EKF évre egész Veszprémet lefednék az alkalmazással, ezután pedig először a magyar nagyvárosokban, majd később akár külföldön is megjelennének fejlesztésükkel.

vehir.hu
további cikkek
Több európai országból is érdeklődtek a veszprémi zöldmegoldások iránt VKSZ Zrt Több európai országból is érdeklődtek a veszprémi zöldmegoldások iránt A klímaváltozásra, a biodiverzitásra és az esztétikára is figyelni kell, amikor a városi zöldfelületekhez hozzányúlnak a VKSZ Zrt. kertészei, de mindezek mellett a kísérletezésről sem tettek le azon a 200 hektáron, amiért Veszprémben felel a közüzemi szolgáltató. Ezekre a megoldásokra pedig külföldről is kíváncsiak, csütörtökön összesen hat európai országból érkeztek szakemberek, hogy megismerjék a veszprémi megoldásokat. ma 11:49 Veszprém úttörő a fenntarthatóságban és az e-mobilitásban Veszprém úttörő a fenntarthatóságban és az e-mobilitásban Veszprémbe érkezett a Zöld Életre Valók névre keresztelt komplex e-mobilitási roadshow, aminek korosztályokat átívelő programjaival a hétvégén a Rally Hungary ideje alatt számos ponton lehet majd találkozni. Csütörtökön viszont először egy szakmai workshopon járták körbe, hogy milyen lehetőségek vannak az e-mobilitásban és hol tart Veszprém országos szinten ezen törekvéseiben. 2024. április 12. 14:46 Mégis marad a városban cserebere pont VKSZ Zrt Mégis marad a városban cserebere pont Az utóbbi napokban nagy visszhangott váltott ki Veszprém felelős gondolkodású lakosai körében az, hogy a VKSZ Zrt. bejelentette: felszámolja a Cholnoky úton lévő cserebere pontot, mivel az elmúlt időszakban már kezelhetetlenné vált a helyzet azzal, hogy páran hulladéklerakónak kezdték használni az amúgy a körforgásos gazdaságot erősíteni hivatott pontot. A VKSZ Zrt. az emberek igényére reagálva most bejelentette, hogy nem kell elbúcsúzni a kezdeményezéstől, az új helyszínen folytathatja a működését hamarosan. 2024. március 14. 11:30 Mégsem volt elég érett Veszprém a cserebere ponthoz Mégsem volt elég érett Veszprém a cserebere ponthoz A VKSZ Zrt. jelenlegi helyén felszámolja és átgonolja jövőbeni működését az alig fél éve működő swop-boxnak, azaz cserebere pontnak, ami a körforgásos gazdaságot hivatott volna erősíteni Veszprémben. 2024. március 12. 10:11

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.