2022. július 1.
//
Annamária névnap

Bronzérmes lett a veszprémi csapat az MVM Edison startup versenyén

Az okos hulladékkezelést ösztönző ötletükkel bronzérmesek lettek azok a veszprémi fiatalok, akik 186 induló között megméretették magukat az MVM Zrt. által életre hívott Edison startup versenyen. A GreenMap nevű kezdeményezésük lényege, hogy a hulladékra nem, mint teher, hanem, mint nyersanyagra tekintenek.

Az MVM Csoport először 2016-ban hirdette meg az Edison startup versenyét, amelynek fő célja azóta sem változott: megtalálják és felkarolják azokat az innovatív ötleteket, amelyek mindegyike valamely valós problémára ad választ és ezzel együtt megkönnyítik az emberek életét, elsősorban az energetika, a jövő otthonai, városai, a digitális infrastruktúra, a pénzügyeket forradalmasító fintech-, illetve az ügyfélkiszolgálás és termékinnováció területén.

Idén összesen 186 ötlettel neveztek, amely létszám az előválogató után 11 csapatra csökkent, köztük a veszprémi fiatalok GreenMap nevű projektjével.

A csapat vezetője és az ötletgazda Lengyel László volt, a kreatív munkatárs Fábián Zsanett, az informatikusuk pedig Lengyel Dávid, Gulyás Márk és Borscs András.

Ők a májusi döntő előtt részt vettek az MVM által szervezett mentorképzésen, ahol megtanulták az üzletiterv-készítés és a gyors prototípus tervezés módszerét, továbbá a szabadalmak fortélyaival is megismerkedhettek. A képzésen fontos cél volt, hogy az MVM segítséget adjon az ötletük későbbi továbbfejlesztésében is.

De, hogy miért éppen ezt a témát választották a veszprémi fiatalok, arra Lengyel László adott választ portálunknak.

A fenntarthatóság a 2020-as évek trendje, amely meghatározza a következő éveket, évtizedeket. A hulladék kérdése kiemelt fontossággal bír, mivel ezt egyéni szinten lehet befolyásolni. Úgy gondoljuk a klímaszorongás és az érezhető éghajlatváltozások jelentős részét a hulladék képződés, illetve annak nem megfelelő kezelése teszi ki. A rossz beidegződés és a tehetetlenség, a kevés információ és a még kevesebb motiváció, ami jelenleg a hulladékkezelés körül érezhető az nem fenntartható, és részben ez vezetett el klímaválsághoz. Mi, a GreenMap csapata úgy gondoljuk, hogy a hulladékhoz társított fogalmat kell újra értelmezni, melyhez platformunk és rendszerünk kiváló segítséget nyújt.

Az ötletet a szakmai zsűri is elismerte és végül bronzéremmel jutalmazták a veszprémi fiatalok kezdeményezését.

Arra, hogy mit is takar pontosan ez a fejlesztés, arra szintén az ötletgazda válaszolt.

A GreenMap azontúl, hogy megmutatja a különféle hulladék gyűjtő pontokat, elnavigál és segít, hogy mit hova helyezzünk el, jutalmazza a környezettudatosságot és méri a felhasználó egyéni öko-lábnyomát. A jutalmazó pontrendszerünkben játékos élményt adunk a felhasználónak, és a gyűjtött pontokat kuponokra majd vásárlásra, végezetül pedig spórolásra használhatja fel. Így a hulladék mint fogalom most már nem teher hanem „nyersanyag” melynek megfelelő gyűjtésével, játékos élményen keresztül pénzt kereshetünk. Ezen túlmenően célunk egy nagyobb közösség felépítése, ahol felhasználóink megoszthatják egymással ötleteiket, házi praktikájukat, ezzel is terjesztve a környezettudatosságot. Applikációnk természetesen ingyenes lesz majd minden felhasználónak.

A projekten bő másfél éve dolgoztak már, többek közt a Pannon Egyetemmel is együttműködve. Ennyi idő alatt elkészült egy prototípus is, ami már tartalmazta az alapvető funkciókat. A GreenMap fejlesztése viszont továbbra sem állt meg, sőt az Edison startup versenyen való sikeres szereplés új lendületet adott a csapatnak, jelenleg is zajlik a rendszer tesztelése.

A fiatal csapatnak bőven vannak tervei a jövőre nézve, szeretnék, ha a 2023-as EKF évre egész Veszprémet lefednék az alkalmazással, ezután pedig először a magyar nagyvárosokban, majd később akár külföldön is megjelennének fejlesztésükkel.

vehir.hu

További cikkek

Kívül lilák, belül zöldek a V-Busz új járművei
Kívül lilák, belül zöldek a V-Busz új járművei
Amit a városvezetés néhány éve eltervezett a közösségi közlekedés megreformálásában, az mostanra érett be végérvényesen, amikor a héten megérkezett és forgalomba állt a V-Busz kötelékében az 5 darab új, tisztán elektromos meghajtással közlekedő autóbusz. Az új buszok nem csak környezetkímélőek, hanem számos technikai újítással is felszerelték őket, töltőállomásukat pedig a Haszkovó-buszfordulóban alakították ki.
Amikor a műanyagból hulladék lesz, ott is kezdődhet a művészet
Amikor a műanyagból hulladék lesz, ott is kezdődhet a művészet
"Tiszta Balaton, tiszta művészet" címmel rajtolt el idén is a HybridCycle fenntarthatóságot és újrahasznosítást hirdető kezdeményezése. Ezúttal Balatonakarattyán a Nekem a Balaton nevű bisztróban tartották a 2022-es projektnyitót, ahol látványos kupakgyűjtő akcióval, gyerekeknek szóló kreatív újrahasznosító workshoppal is készültek, valamint bemutatták azt a hajót, aminek idén még nagy jelentősége lesz a projekt sikerességében.
Úttörő projekt az energiatárolásban
Úttörő projekt az energiatárolásban
A lítiumion-akkumulátortól eltérő, merőben új, vanádium redox flow technológiát alkalmazó energiatárolási projekt indult hazánkban. A konzorciumban megvalósuló kutatás-fejlesztési program projektgazdája az Ideona Zrt., és konzorciumi tagként a Budapesti Műszaki Egyetem és a Pannon Egyetem is részt vesz a munkában.
Molinóból cirkuszi jelmez, óriás kollázs és tolltartó
Molinóból cirkuszi jelmez, óriás kollázs és tolltartó
A Trash Art Nemzetközi Természet- és Környezetvédelmi Fesztivál egyik kiemelt programjának számító Trash Art Magyarország alkotói évről évre újszerű stílussal, látásmóddal és eszközhasználattal adnak új életet a hulladékoknak. Idén a gödöllői program részeként egy kis újítással a fesztivál látogatói, a gyerekek és a fiatal művészek is kipróbálhatták, hogyan is válhat ismét a körforgás értékes részévé a hulladék. Ebből korábban már Veszprémben is kaphattak ízelítőt az emberek, június 5-én pedig Bakonybélbe érkezik a workshop.
Szombaton a családokat várják a fenntarthatósági napra
Szombaton a családokat várják a fenntarthatósági napra
Ismét megrendezi fenntarthatósági programját a VKSZ Zrt. Pénteken iskolás csoportokat vártak, a szombat a családoké a vidámparki tó körül zajló programokon.