2023. június 3.
//
Klotild névnap

Bronzérmes lett a veszprémi csapat az MVM Edison startup versenyén

Az okos hulladékkezelést ösztönző ötletükkel bronzérmesek lettek azok a veszprémi fiatalok, akik 186 induló között megméretették magukat az MVM Zrt. által életre hívott Edison startup versenyen. A GreenMap nevű kezdeményezésük lényege, hogy a hulladékra nem, mint teher, hanem, mint nyersanyagra tekintenek.

Az MVM Csoport először 2016-ban hirdette meg az Edison startup versenyét, amelynek fő célja azóta sem változott: megtalálják és felkarolják azokat az innovatív ötleteket, amelyek mindegyike valamely valós problémára ad választ és ezzel együtt megkönnyítik az emberek életét, elsősorban az energetika, a jövő otthonai, városai, a digitális infrastruktúra, a pénzügyeket forradalmasító fintech-, illetve az ügyfélkiszolgálás és termékinnováció területén.

Idén összesen 186 ötlettel neveztek, amely létszám az előválogató után 11 csapatra csökkent, köztük a veszprémi fiatalok GreenMap nevű projektjével.

A csapat vezetője és az ötletgazda Lengyel László volt, a kreatív munkatárs Fábián Zsanett, az informatikusuk pedig Lengyel Dávid, Gulyás Márk és Borscs András.

Ők a májusi döntő előtt részt vettek az MVM által szervezett mentorképzésen, ahol megtanulták az üzletiterv-készítés és a gyors prototípus tervezés módszerét, továbbá a szabadalmak fortélyaival is megismerkedhettek. A képzésen fontos cél volt, hogy az MVM segítséget adjon az ötletük későbbi továbbfejlesztésében is.

De, hogy miért éppen ezt a témát választották a veszprémi fiatalok, arra Lengyel László adott választ portálunknak.

A fenntarthatóság a 2020-as évek trendje, amely meghatározza a következő éveket, évtizedeket. A hulladék kérdése kiemelt fontossággal bír, mivel ezt egyéni szinten lehet befolyásolni. Úgy gondoljuk a klímaszorongás és az érezhető éghajlatváltozások jelentős részét a hulladék képződés, illetve annak nem megfelelő kezelése teszi ki. A rossz beidegződés és a tehetetlenség, a kevés információ és a még kevesebb motiváció, ami jelenleg a hulladékkezelés körül érezhető az nem fenntartható, és részben ez vezetett el klímaválsághoz. Mi, a GreenMap csapata úgy gondoljuk, hogy a hulladékhoz társított fogalmat kell újra értelmezni, melyhez platformunk és rendszerünk kiváló segítséget nyújt.

Az ötletet a szakmai zsűri is elismerte és végül bronzéremmel jutalmazták a veszprémi fiatalok kezdeményezését.

Arra, hogy mit is takar pontosan ez a fejlesztés, arra szintén az ötletgazda válaszolt.

A GreenMap azontúl, hogy megmutatja a különféle hulladék gyűjtő pontokat, elnavigál és segít, hogy mit hova helyezzünk el, jutalmazza a környezettudatosságot és méri a felhasználó egyéni öko-lábnyomát. A jutalmazó pontrendszerünkben játékos élményt adunk a felhasználónak, és a gyűjtött pontokat kuponokra majd vásárlásra, végezetül pedig spórolásra használhatja fel. Így a hulladék mint fogalom most már nem teher hanem „nyersanyag” melynek megfelelő gyűjtésével, játékos élményen keresztül pénzt kereshetünk. Ezen túlmenően célunk egy nagyobb közösség felépítése, ahol felhasználóink megoszthatják egymással ötleteiket, házi praktikájukat, ezzel is terjesztve a környezettudatosságot. Applikációnk természetesen ingyenes lesz majd minden felhasználónak.

A projekten bő másfél éve dolgoztak már, többek közt a Pannon Egyetemmel is együttműködve. Ennyi idő alatt elkészült egy prototípus is, ami már tartalmazta az alapvető funkciókat. A GreenMap fejlesztése viszont továbbra sem állt meg, sőt az Edison startup versenyen való sikeres szereplés új lendületet adott a csapatnak, jelenleg is zajlik a rendszer tesztelése.

A fiatal csapatnak bőven vannak tervei a jövőre nézve, szeretnék, ha a 2023-as EKF évre egész Veszprémet lefednék az alkalmazással, ezután pedig először a magyar nagyvárosokban, majd később akár külföldön is megjelennének fejlesztésükkel.

vehir.hu

További cikkek

Végéhez ért a vándorló kiállítás: hat városban mutatkozott be a látványos trash art szobor
Végéhez ért a vándorló kiállítás: hat városban mutatkozott be a látványos trash art szobor
A Széchenyi István Egyetem és a HybridCycle Circular Living Concept (CLC) elnevezésű közös projektje keretében létrejött kiállítássorozattal szemléltette a hulladék művészi felhasználásának lehetőségeit Győr-Moson-Sopron vármegyében.
Hulladékból érték? - Ismét újrahasznosító foglalkozások az EKF régióban!
Hulladékból érték? - Ismét újrahasznosító foglalkozások az EKF régióban!
Immár harmadik éve találkozhatunk a HybridCycle fenntarthatósági ügynökség újrahasznosító kézműves foglalkozásaival a térség rendezvényein, fesztiváljain és kiemelt programjain.
Véget ért a giga gyűjtőpontok körútja: íme az akció mérlege
Véget ért a giga gyűjtőpontok körútja: íme az akció mérlege
Májussal véget ért a Circular Living Concept (CLC) projekt három hónapos hulladékgyűjtő akciója, aminek keretében a Széchenyi István Egyetem és a HybridCycle fenntarthatósági ügynökség alkotta csapat három olyan hulladéktípust gyűjtött, amelyeknek alapvetően kiemelkedően magas a környezetterhelő hatása.
Utolsó állomásához érkezett a vándorló szelektív gyűjtőpont
Utolsó állomásához érkezett a vándorló szelektív gyűjtőpont
Győr, Pannonhalma, Mosonmagyaróvár és Kapuvár után a körút utolsó helyszínére, Csornára látogatott a Széchenyi István Egyetem és a HybridCycle közös hulladékgyűjtő akciójának részét ó képező öko-kiállítás.
Dr. Gelencsér Andás: Nem kellett volna felgyorsítani a hajót!
Dr. Gelencsér Andás: Nem kellett volna felgyorsítani a hajót!
Egy felgyorsult tankerhajóban ül az emberiség, amit már nem lehet gyors irányváltásra kényszeríteni. Ezzel a képletes példával írta le dr. Gelencsér András, a Pannon Egyetem rektora azt problémát, ami elsősorban a nyersanyagok belátható időn belüli kimerülésében keresendő. Ezzel együtt a rektor szerint a zöldtechnológia jelenlegi formájában vakvágányon van. Hogy ez mit jelent a valóságban és ő hogyan éli meg személyesen ezeket a visszafordíthatatlan folyamatokat, arról is kérdeztük.