Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Hétfőn kezdődik A tánc fesztiválja

2022. május 20. 12:04
A május 23–29. között jelentkező fesztiválon a táncművészeti előadások mellett koncerttel, kiállítással, filmvetítéssel és konferenciával is várják az érdeklődőket.

Horváth Csaba művészeti vezető a fesztivált megelőző sajtótájékoztatón emlékeztetett: a TÁNC Nemzetközi Kortárs Fesztivál mára Veszprém kulturális tradíciójának részévé vált, amelyet az elmúlt 24 évben minden nehézség ellenére megrendeztek. A rendezvény ugyanakkor nemcsak folytonossága miatt fontos: a kezdetektől erénye volt a progresszív és kortárs gondolkodás és az összművészeti jelleg. Ez idén sem lesz másként: a táncos előadások mellett fényinstalláció, koncert, kiállítás, filmvetítés és konferencia is várja a közönséget. Horváth Csaba szerint a TÁNC ezzel tulajdonképpen Magyarországon egyedülállónak számít.

A szervezők egyébként tudatosan törekednek arra, hogy minél sokszínűbb legyen a program és minél szélesebb közönséget szólítsanak meg: éppen erre szolgál például a Góbi Rita Társulat és a BábSzínTér közös táncos öltözőshowja gyerekeknek, mellyel igyekeznek a legkisebbek felé is nyitni. De fontosnak tartják, hogy beszéljenek az előadó-művészet helyzetéről is, amely a 24. órában van és újra kell fogalmaznia magát – a szombati szakmai konferencián erre is lesz lehetőség.

Vándorfi László, a Pannon Várszínház igazgatója elárulta, már most nagy az érdeklődés a fesztiválra, amelyhez egyre több partner csatlakozik. A helyszínek között szerepel például a Művészetek Háza, ahol mozgásszínházi előadást és fotókiállítást tartanak három napon keresztül. Dohnál Szonja, az intézmény szakmai igazgatóhelyettese elmondta, a Művészetek Háza mindig is fontosnak tartotta a különböző művészetek közötti párbeszédet, ezért is adtak helyet a képzőművészet mellett az elmúlt években többek között dizájn alkotásoknak, de többször előfordult az is, hogy egy-egy kiállítást táncelőadás vezetett fel, ezt a gyakorlatot pedig a jövőben is szeretnék folytatni.

Mike Friderika, a fesztivált régóta támogató Veszprém-Balaton 2023 EKF program programfejlesztésért felelős igazgatója hozzátette, a rendezvény bővülése tudatos építkezés része. Amikor a két szervezet ugyanis elkezdett együttműködni, konkrét célul tűzték ki, hogy országosan is láthatóvá tegyék a fesztivált, erősítsék a nemzetközi vonalat, bővítsék a közönséget, valamint a városi fesztiválokat egy láncra fűzzék fel, már a programokban utalva a következő rendezvényekre. Ehhez a táncfesztivált egyfajta magot jelent, amire lehet építkezni.

A hétfőn kezdődő programsorozat teljes kínálata ide kattintva érhető el.

Bertalan Melinda
Domján Attila
további cikkek
Víztükör és teagőz Víztükör és teagőz Nagyvári Csaba festményeiből nyílt kiállítás az Íródeákban pénteken. ma 14:01 Indul a jegyértékesítés a Gyárkert idei koncertjeire! Indul a jegyértékesítés a Gyárkert idei koncertjeire! Nyáron újra koncertek, a magyar zenei élet kiemelkedő előadói várják a közönséget a veszprémi Gyárkert Kultúrparkban - közölték a szervezők kedden.  ma 11:53 Olaszországig vitték Veszprém kulturális főváros jó hírét a helyi balett növendékek, akik már a profikkal is felveszik a versenyt Olaszországig vitték Veszprém kulturális főváros jó hírét a helyi balett növendékek, akik már a profikkal is felveszik a versenyt Martha Graham amerikai táncosnő szerint a legnagyobb táncosokat nem a tudásuk, hanem a szenvedélyük teszik naggyá – az élet pedig újra és újra bizonyítja, ez mennyire igaz. Március 22–24. között az olaszországi Lecce városában mutathatták meg tehetségüket és képviselhették Veszprémet a Victoria Art & Sport Egyesület, illetve a Csermák Antal Alapfokú Művészeti Iskola balerinái: a X. IBCDC Domenico Modugno Nemzetközi Balett- és Kortárstánc versenyen nem várt kihívásokkal szembesültek, ráadásul először versenyeztek profi kategóriában, elhivatottságuk mégis a dobogóra repítette őket, bizonyítva, Veszprém méltán lett kulturális főváros.  ma 17:42 Kutyacsaholás a színházban állatvédelem Kutyacsaholás a színházban Van kutyabarát kávézó, étterem, könyvtár, hivatal, de egy színházban eddig meglepő lett volna négylábúakkal találkozni. A Veszprémi Petőfi Színház viszont most ebben is formabontó volt, ugyanis a VII. Lélektől Lélekig Fesztiváljának szombati napján az állatvédelemnek és a felelős állattartásnak is szentelt egy beszélgetést, így pedig a teátrum előcsarnokában az érdeklő közönség soraiban feltűnt több kutya is. 2024. április 21. 14:14

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.