Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

„A mai napig újabb drukkal várom a következő koncertet”

2022. június 1. 4:00
Sztevanovity Zorán Kossuth-díjas énekes, gitáros, előadóművész tavaszi turnéjának veszprémi állomásán dupla teltházas koncertet adott a Hangvilla színháztermében. Többek között a siker mibenlétéről, a közönség erejéről, és arról is mesélt megkeresésünkre, vajon mi lett volna, ha nem a zenei pálya mellett köteleződik el…

Zoránnal legutóbb pontosan öt évvel ezelőtt – tavaszi turnéján – beszélgettünk, akkor azt nyilatkozta, nem nosztalgikus alkat. Most mégis arra kértük, tekintsen vissza eddigi pályájára, s fogalmazza meg, mi volt számára a legnagyobb elismerés, és egyáltalán miben méri a sikert. Zorán a következőképpen fogalmazott: „Egy díj mindig jól esik az embernek, hiszen azt jelzi, hogy az állam, a szakma elismeri munkáját. Ugyanakkor számomra mégis az a legfontosabb, hogy a közönség hogyan fogadja a dalokat, a koncerteket. Tehát a közönség pozitív reakciója a legfőbb támogató erő, az az igazi ”rang-adó”. És ez nem álszerénykedés a részemről, ezt én valóban így érzem.

Egy koncert nem csupán rólunk szól, hanem a két fél közös játékáról, mert ez valójában egy játszma, méghozzá egy kétszereplős játszma.

Azért zenélünk, hogy érzelmeket és reakciókat váltsunk ki, és hogy sokan rezonáljanak a dalokra akkor is, ha éppen nem tudnak tapasztalati szinten azonosulni annak történetével. Ezek a visszajelzések nem csak a tapsokban, az együtt éneklésekben nyilvánulhatnak meg, hanem sokszor az apró kis érzelmi villanásokból is megérezhetők. A sikert igazából nem lehet megszokni, én legalábbis nem tudom, ezért aztán mindig újabb és újabb drukkal várom a következő koncertet..”

A közelmúltban látott napvilágot egy párosinterjú Zoránnal és Karikó Katalinnal, amelyben a világhírű kutató könnyekig hatódva beszélt az előadóművész dalairól: „Ezek speciális helyzetek, különleges ajándékok egy előadó számára, – Katalint még a ’60-as években született Gyémánt és arany című dal üzenete éríntette meg. Ez egyszerűen arról szól, hogy a sikert nem adják ingyen. Persze ez így egy sima közhely lett volna, ha Dusán ezt nem mély költői átéléssel és átérzéssel írta volna meg. Igen, sokszor nagy árat kell fizetni a sikerért.”

Arról, hogy Zoránnak milyen árat kellett fizetnie, vagyis járt-e lemondásokkal eddigi pályáján ez az életforma, így fogalmazott: „Csak feltételezni tudom, mi történt volna, ha végülis nem ezt az utat választom, hanem befejezem a tanulmányaimat a Műegyetem Villamosmérnöki karán. Egyébként épp a napokban kaptam meghívást a Műszaki Egyetem fennállásának 420. évfordulójára, hogy vegyek részt az ünnepi gálaműsorban.

Amikor felkerestek, belegondoltam, hogy csak egy hajszál választott el attól, hogy a zene helyett a villamosmérnöki pályánál maradjak.

Anno testvéremmel, Dusánnal a szüleink elé álltunk és megkérdeztük, mit szólnának ahhoz, ha a zene kedvéért otthagynánk az egyetemet. A papa így szólt: mihez lenne igazán kedvetek? Ebben persze a válaszuk is bent volt. Aztán évekkel később, amikor már ismert zenekar lettünk és sokat szerepeltünk a tévében, a papa már nagyon büszkén emlegette azt az „atyai” megengedő válaszát. Egyébként úgy hagytam ott az egyetemet, hogy előtte az összes vizsgámat abszolváltam. Nem akartam bukott diákként távozni.”

Zorán a mai napig kamatoztatni tudja, amit a Műszaki Egyetemen elsajátított: „Zenészként ma is jól jön az a tudás, amire ott a két és fél év alatt szert tettem, hiszen az elektronika szó szerint átszővi életünket: egy dal lekottázásától kezdve a stúdiófelvételeken át a színpadi megszólalásig.

Mindent egybevetve, úgy hiszem, jól döntöttünk akkor Dusánnal, amikor a zenét választottuk.

Ő azóta is olyan dalokat ír nekem, amelyekből kiderül, hogy mennyire mélyen ismeri a gondolkodásmódomat, a habitusomat, hogy aztán egyéni megszólalású dalok formájába önthesse azokat. Többek között ezért is van az, hogy számos régebbi Presser-Dusán szerzeményt a mai napig műsoron tartunk. Ezek azok a dalok, amelyek kiérdemelték, szinte kivívták maguknak a ’kihagyhatatlanok’ titulust”.

Szabó Eszter
további cikkek
Májusban kinyit az első borszalon Veszprémben Májusban kinyit az első borszalon Veszprémben Megérkezett az első gólya Veszprémbe egy új rendezvény képében, ami az EKF eredményességét már az azon túli időszakban bizonyítja. Az első Veszprémi Borszalon azokat az értékeket képviseli, aminek erősítésén a kulturális főváros program hosszú időn át dolgozott. Május végén pedig bárki megtapasztalhatja ezt a Várban található impozáns helyszínen, amiről szerda délután árultak el a szervezők többet. ma 1:47 Teljes a line-up a 12. Paloznaki Jazzpikniken Teljes a line-up a 12. Paloznaki Jazzpikniken 2024. augusztus 1-3. között ismét sokszínű zenei élményekbe borul a Balaton-felvidéki jazzfalu: 12. alkalommal rendezik meg a már nemzetközi hírű butikfesztivál, a Paloznaki Jazzpikniket. tegnap 17:07 Új műfaj mutatkozik be a Kabóca Bábszínházban Új műfaj mutatkozik be a Kabóca Bábszínházban Különleges, zenés gyerekelőadással készül a Kabóca Bábszínház 2024 tavaszán: a Piroska és a Farkas című operilla bemutatója 2024. május 11-én 16 órakor lesz a Deák Ferenc utca 13. szám alatt.  2024. április 16. 15:42 Gáspár Sándor: erős szálak kötnek Veszprémhez Gáspár Sándor: erős szálak kötnek Veszprémhez Gáspár Sándor Kossuth-díjas színész volt a Vehír közéleti sorozatának legutóbbi vendége, így néhány szerencsés olvasónk egy kötetlen beszélgetésen vehetett részt, ahol maguk is feltehették kérdéseiket a színésznek. A Veszprémhez szorosan kötődő művész életformájáról, többlakiságáról is mesélt, amelyről egy videós összeállítást is megtekinthetnek. tegnap 13:29

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.