Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Két év kihagyás után ismét kórustalálkozót tartanak Veszprémben

2022. május 31. 10:32
A június 3–5. között harmadik alkalommal jelentkező Magyar Kórusok Találkozóján Veszprém Város Vegyeskarának kóruscsaládja mellett két határon túli és két hazai kórus lép fel.

Kiss Zoltán, a Vegyeskar frissen megválasztott elnöke a rendezvény hétfői sajtótájékoztatóján emlékeztetett: a fesztiválok mindig is fontos szerepet játszottak a kórus szakmai életében. 2000-től kezdve tíz éven keresztül szervezték meg a Vivace Nemzetközi Kórusfesztivált, emellett '99 óta minden évben részt vesznek a Galántai Kodály Napokon, a felvidéki magyar kórusok minősítő kórustalálkozóján. Egy ilyen fesztiválon, 2017-ben jött az ötlet Bélafi László korábbi elnöktől, hogy hozzanak létre egy különdíjat, a Hangvilla-díjat, amely egyben meghívást is jelent városunkba, és amely elindította a Magyar Kórusok Találkozóját Veszprémben. A találkozót sikerrel tartották meg 2018-ban és 2019-ben, 2020-ban viszont közbeszólt a pandémia.

Idén végül Veszprém városa, a Hangvilla és az Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával térhet vissza a rendezvény, melyre ezúttal két határon túli és két hazai városból érkeznek kórusok: a komáromi Concordia Vegyeskar, az Újvidéki Kapisztrán Ferences Ifjúsági Kórus, a Várpalotai Bányász Kórus és a Cantemus Gyermekkar. Erdélyi Ágnes, a Vegyeskar karnagya elmondta: a meghívottak nagy részét még 2019-ben választották ki, illetve akkor még levelezést folytattak egy kárpátaljai kórussal is – őket sajnálatos módon a háború kitörése miatt végül idén nem köszönhetjük városunkban.

A meghívott kórusokkal viszont több formában is találkozhatnak a veszprémiek a pünkösdi hétvégén. Június 3-án este Veszprém Város Vegyeskarának kóruscsaládja mutatkozik be, majd szombaton 14:30-tól az érdeklődők nyílt próbán pillanthatnak be a világszerte ismert Cantemus Gyermekkar életébe és oktatási módszereibe. Szabó Dénes Kossuth- és Liszt Ferenc díjas karnagy, zenepedagógus, a kóruscsalád vezetője, kiváló karnagya megismerteti az érdeklődőkkel egy koncert előtti próba hangulatát, alkalmazott módszereit. A karnagyi műhelymunkában beszámolnak tapasztalataikról a vendégkórusok karnagyai is, akik a kórusok működéséről, a működtetés kihívásairól mondják el tapasztalatikat, jó gyakorlataikat.

A program kiemelt eseménye az összetartozás napján, június 4-én este 18 órakor tartott gálaműsor lesz, ahol a négy vendégkórus lép fel. Velük másnap is találkozhat a közönség: 10 órakor a Szent Margit templomban a Concordia Vegyeskar énekel az ünnepi szentmisén, 11 órakor a Regina Mundi templomban a Kapisztrán Ferences Ifjúsági Kórus hallható, 17 órakor pedig a Tihanyi Apátságban tart hangversenyt a Cantemus Gyermekkar.

Porga Gyula polgármester, a Vegyeskar díszelnöke szerint a kórustalálkozó fontos szerepet tölt be az EKF-évre való felkészülésben is. Veszprém életét keletkezésétől fogva napjainkig meghatározza a zene, amiben a kórusok különösen élen járnak. A pandémia ugyanakkor megnehezítette azt a közösségépítést, amit ezek az egyesületek is szorgalmaznak. Sok program elmaradt a felkészítő években, holott az EKF sikeréhez az is hozzájárul, mennyire bejáratott már egy-egy rendezvény, mennyire sikerül közösséget verbuválni. A Vegyeskar viszont nem adta fel az építkezést, a hagyományaikat továbbra is ápolják a találkozó folytatásával.

Vikman Pál, a VEB 2023 EKF program komolyzenei projektmenedzsere felidézte, tavaly azzal a céllal indították el a Hangjáték programot, hogy Veszprémben éljen a legtöbb zenével foglalkozó ember. Ez nagyrészt a kórusokon keresztül érhető el, hiszen aki énekel, az leginkább ilyen formában teszi, így fontos, hogy visszanyerjük a kórusok közösségformáló erejét, amire ez a találkozó is jó alkalmat szolgáltat. Ráadásul a mostani rendezvényt felvezetőnek is tekintik a következő évre, ahol a kórustalálkozón belül egy Dalvölgy programot indítanának immár nemcsak határon túli és itteni magyar kórusok meghívásával, hanem a Kárpát-medencére is kiterjesztve a rendezvényt.

Bertalan Melinda
Domján Attila
további cikkek
Tegyük mámorossá az életet! Tegyük mámorossá az életet! A mód szinte majdnem mindegy, a lényeg, hogy ne féljünk megmerítkezni abban a boldogságban, amit egy elsőre szokatlan, mégis frissességet adó dolog hozhat az életünkben. Például az ékszerek. Erről szól a Művészetek Háza legfrissebb kiállítása. tegnap 16:41 A falakon emberek lógtak miközben lángolt a Lordok háza, az emberek pedig tapsoltak ennek cirkusz A falakon emberek lógtak miközben lángolt a Lordok háza, az emberek pedig tapsoltak ennek Izgalmas, látványos, megmosolyogtató, de leginkább végtelenül szerethető volt az a produkció, amit a Together! cirkuszi előadássorozattal hozott Veszprémbe a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Főváros program. A szombati Kossuth utcai fináléhoz hasonlót pedig még nem látott Veszprém. Cikkünkben megpróbáljuk átadni, amit képeken keresztül lehet ebből. tegnap 13:28 A vidéki magyar kultúra a fókuszban a konferencián kultúra A vidéki magyar kultúra a fókuszban a konferencián Összművészeti konferenciával kezdte meg az érdemi munkáját a Magyar Művészeti Akadémia veszprémi munkacsoportja. tegnap 8:35 Köztéri kiállítás árulja el, miből is ered Veszprém nőiessége Királynék Földjén Köztéri kiállítás árulja el, miből is ered Veszprém nőiessége Rendhagyó kiállítást szerveztek az Egyetemváros Open galériájába. Ezúttal nem valamelyik helyi művész képei láthatók az utcai vitrinekben, hanem egy jelenleg is zajló projekt kulisszatitkait mutatják meg, ami sokkal mélyebb üzenetet hordoz magában, mint azt elsőre bárki is gondolná. 2023. szeptember 23. 12:07

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.