2022. augusztus 17.
//
Jácint névnap

Halimbai gyógynövények – dr. Szalai Miklós hagyatéka

Halimbáról sok embernek a bauxitbányászat jut eszébe, és nem társítaná a gyógynövényeket a településhez. Ám kevesen ismerik dr. Szalai Miklós esperes plébános hagyatékát, ami máig meghatározza a falu életét. Emléke a hétköznapok része, és az ifjú generációkat is az ő tiszteletében nevelik.

A Veszprém-Balaton Calling podcast - amelyről korábban itt írtunk - a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával azzal a céllal jött létre, hogy bemutassa a környék olyan értékeit és különleges megoldásait, amelyek nem mindig szerepelnek a turisztikai kínálat első vonalában. A Szekeres Dávid és Raffai Csilla által szerkezett podcastben ezúttal a halimbai gyógynövények kerültek terítékre és egy legendás esperes kitartó közéleti és kulturális tevékenysége. Minderről Kovácsné Véber Eszter, a település polgármestere mesélt.

Visszaemlékezések alapján dr. Szalai Miklóst kedves, mosolygós, idős bácsiként ismerték meg, aki külön kérte, hogy a plébánosi feladatait Halimbán láthassa el. Ennek két oka volt. Az egyik, hogy a halimbai egyházi földek gyengék voltak, ezért nem jelentett nagy terhet művelésük. A másik (talán a fontosabb ok) az volt, hogy a környék nagyon gazdag gyógynövényekben, és szeretett volna a munkája mellett ezekkel is foglalkozni.

A termesztés és a papi feladatok szépen elfértek egymás mellett, a lelkivezetői teendőivel egy időben a hívek fizikai problémáival is foglalkozott. A naplójából derül ki, hogy egy csomag tea mellé mindig elmondott egy fohászt is a gyógyulás érdekében. Munkásságának minden receptjét a Fűben-fában orvosság című könyvben olvashatjuk.

A plébánia kertjéből és a környező dombokról és rétekről évente 6-7 tonna gyógynövényt gyűjtött össze. A feldolgozást néhány halimbai család és teakeverő asszony segítette. A keverékek összetétele a környék leggyakoribb növényeiből állt. Ilyen a csalán, ürömfélék és bodzavirág. Folyamatosan figyelte a visszajelzéseket, mindenkinek a gyógyulását számon tartotta és szigorú rendszert vezetett a receptekről. Ezeknek egy részét eladta Halimbárium néven és az ország az első gyógynövény teakeverék családja lett, ami gyógyszertári forgalomba került. Esperes úr a teákból befolyt összeget jótékony célra fordította. Elsősorban a gyerekek tanulását segítette és mentorálta őket, de az országban a templomok felújítását is nagy összeggel támogatta.

Halála után a házában egy emlékkiállítást állítottak és a hozzátartozó kertben 300 fajta gyógynövényt termesztenek. Több csoport érkezik évente, akiknek interaktív előadásban mutatják be dr. Szalai Miklós hagyatékát. A kertben ezen kívül van paradicsom, paprika és hagyma, amit az óvoda konyhája kap, így helyi és bio alapanyagokból főzik a gyerekeknek az ételt. Cserébe megtanulják a gyógynövénytermesztés minden fortélyát és aktívan gyakorolják a mesterséget. Az iskola is dr. Szalai Miklós nevét őrzi. Szellemisége meghatározza az iskola célkitűzéseit. A természet szeretetére és környezetünk védelmére nevelik a gyerekeket, majd úgy kerülnek ki az iskolai falai közül, hogy már tudnak mindent legalább tízfajta gyógynövényről.

A Petőfi utca 21. alatt található Gyógynövény Tankert egyik nagy álma, hogy saját és régi receptjeiket forgalmazhassák, hogy minél népszerűbbek lehessenek a természetes gyógymódok.

 

Képek forrása: Szalai Miklós Gyógynövényeskert Bemutató és Oktatóközpont Facebook-oldala

vehir.hu