Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
10°C
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
10°C

Halimbai gyógynövények – dr. Szalai Miklós hagyatéka

2022. június 29. 4:00
Halimbáról sok embernek a bauxitbányászat jut eszébe, és nem társítaná a gyógynövényeket a településhez. Ám kevesen ismerik dr. Szalai Miklós esperes plébános hagyatékát, ami máig meghatározza a falu életét. Emléke a hétköznapok része, és az ifjú generációkat is az ő tiszteletében nevelik.

A Veszprém-Balaton Calling podcast - amelyről korábban itt írtunk - a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával azzal a céllal jött létre, hogy bemutassa a környék olyan értékeit és különleges megoldásait, amelyek nem mindig szerepelnek a turisztikai kínálat első vonalában. A Szekeres Dávid és Raffai Csilla által szerkezett podcastben ezúttal a halimbai gyógynövények kerültek terítékre és egy legendás esperes kitartó közéleti és kulturális tevékenysége. Minderről Kovácsné Véber Eszter, a település polgármestere mesélt.

Visszaemlékezések alapján dr. Szalai Miklóst kedves, mosolygós, idős bácsiként ismerték meg, aki külön kérte, hogy a plébánosi feladatait Halimbán láthassa el. Ennek két oka volt. Az egyik, hogy a halimbai egyházi földek gyengék voltak, ezért nem jelentett nagy terhet művelésük. A másik (talán a fontosabb ok) az volt, hogy a környék nagyon gazdag gyógynövényekben, és szeretett volna a munkája mellett ezekkel is foglalkozni.

A termesztés és a papi feladatok szépen elfértek egymás mellett, a lelkivezetői teendőivel egy időben a hívek fizikai problémáival is foglalkozott. A naplójából derül ki, hogy egy csomag tea mellé mindig elmondott egy fohászt is a gyógyulás érdekében. Munkásságának minden receptjét a Fűben-fában orvosság című könyvben olvashatjuk.

A plébánia kertjéből és a környező dombokról és rétekről évente 6-7 tonna gyógynövényt gyűjtött össze. A feldolgozást néhány halimbai család és teakeverő asszony segítette. A keverékek összetétele a környék leggyakoribb növényeiből állt. Ilyen a csalán, ürömfélék és bodzavirág. Folyamatosan figyelte a visszajelzéseket, mindenkinek a gyógyulását számon tartotta és szigorú rendszert vezetett a receptekről. Ezeknek egy részét eladta Halimbárium néven és az ország az első gyógynövény teakeverék családja lett, ami gyógyszertári forgalomba került. Esperes úr a teákból befolyt összeget jótékony célra fordította. Elsősorban a gyerekek tanulását segítette és mentorálta őket, de az országban a templomok felújítását is nagy összeggel támogatta.

Halála után a házában egy emlékkiállítást állítottak és a hozzátartozó kertben 300 fajta gyógynövényt termesztenek. Több csoport érkezik évente, akiknek interaktív előadásban mutatják be dr. Szalai Miklós hagyatékát. A kertben ezen kívül van paradicsom, paprika és hagyma, amit az óvoda konyhája kap, így helyi és bio alapanyagokból főzik a gyerekeknek az ételt. Cserébe megtanulják a gyógynövénytermesztés minden fortélyát és aktívan gyakorolják a mesterséget. Az iskola is dr. Szalai Miklós nevét őrzi. Szellemisége meghatározza az iskola célkitűzéseit. A természet szeretetére és környezetünk védelmére nevelik a gyerekeket, majd úgy kerülnek ki az iskolai falai közül, hogy már tudnak mindent legalább tízfajta gyógynövényről.

A Petőfi utca 21. alatt található Gyógynövény Tankert egyik nagy álma, hogy saját és régi receptjeiket forgalmazhassák, hogy minél népszerűbbek lehessenek a természetes gyógymódok.

 

Képek forrása: Szalai Miklós Gyógynövényeskert Bemutató és Oktatóközpont Facebook-oldala

vehir.hu
további cikkek
Nyilvános podcast-felvétellel készül a Veszprém-Balaton-Calling Nyilvános podcast-felvétellel készül a Veszprém-Balaton-Calling A Veszprém és a térség rejtett értékeit és izgalmas kulturális szereplőit bemutató sorozat ezúttal nyilvános felvételt szervez, ami minden érdeklődő előtt nyitott és ingyenes. 2023. október 15. 13:58 A Balaton nem érintetlen tó Balaton A Balaton nem érintetlen tó Jó-e a magas vízállás a Balatonon? Ha csak az emberek igényeit nézzük, akkor igen, de mit válaszol erre a természet? Mert válaszol, ebben ne legyen kétség. A Balaton nem csupán egy állóvíz a Kárpát-medencében, hanem egy komplex ökológiai rendszer, ahol néha a legkisebb változás is komoly láncreakciót indít el. Pontosan ezeket kutatják Tihanyban egy százéves épület falai közt, ahol sokszor az eddig gondoltaktól merőben eltérő következtetésekre jutnak a Balatonról. 2023. július 5. 15:08 2023-ban is folytatódik a Veszprém-Balaton Calling podcast 2023-ban is folytatódik a Veszprém-Balaton Calling podcast A tavaly indult podcast-sorozat azt a célt tűzte ki, hogy bemutasson olyan helyeket és személyeket, amelyek lehet, hogy kevésbé vannak a rivaldafényben, de a Bakony-Balaton térségben kifejtett tevékenységük nagyban hozzájárul a környék kultúrájának gazdagodásához. Az EKF támogatásával megvalósuló sorozat idén tovább folytatódik Szekeres Dávid rádiós műsorvezetővel és Raffai Csillával a Túrajó alapítójával. Az első adást a napokban tették közzé, amelyben Bakonybélbe kalauzolnak el. 2023. március 23. 14:00 Véget ért az első évad, de jövőre folytatódik a Veszprém-Balaton Calling podcast Véget ért az első évad, de jövőre folytatódik a Veszprém-Balaton Calling podcast Decemberben a 11. adással lezárult a Veszprém-Balaton Calling podcast első évada. A környék rejtett értékeinek bemutatását megcélzó online műsorsorozat szerkesztői azt ígérik, 2023-ban még több műsorral és sokkal interaktívabb módon folytatják. 2023. január 10. 22:51

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.