Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 27. Olga
Veszprém
21°C
2024. július 27. Olga
Veszprém
21°C

„Semmi különös? A Bakony ékkövei” – nyitórendezvénnyel veszi kezdetét a kéthetes terepmunka

2022. július 13. 15:00 // Forrás: VEB2023
Új kulturális programmal állt elő az EKF, kifejezetten a bakonyi kistelepülések közösségeinek és helyi értékeinek felkarolása érdekében. Érkezik a "Semmi különös? A Bakony ékkövei" program.

Hamarosan elindul a kőszegi Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete (FTI-iASK) vezetésével a Bakony-Balaton régió négy településén – így Bakonynánán, Borzaváron, Jásdon és Nagyesztergáron –, valamint tágabb környezetükben megvalósuló „Semmi különös? A Bakony ékkövei” társadalmi innovációs projekt széles partnerségi bázissal, hazai és nemzetközi együttműködéssel a térség belső erőforrásait mozgósító kezdeményezés.

A projekt előkészítése 2021 nyaráig nyúlik vissza. Alapját az Intézet úgynevezett Kraft – „Kreatív város – fenntartható vidék” új, innovatív regionális fejlesztési koncepciója adja, amelynek lényege, hogy a fejlesztések és beruházások sikerének kulcsa, ha egy adott térség gazdasági, önkormányzati és akadémiai szereplői összefognak egymással és hatékonyan együttműködnek. Az Intézet a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa (VEB2023 EKF) Program stratégiai partnere lett. A koncepción alapuló, úgynevezett Kraft-programnak elsődleges célterülete a Nyugat- Pannon régió, így az Intézet az EKF-programban több sikeres település- és térségfejlesztési munkában működik közre.

A „Semmi különös? A Bakony ékkövei” projekt 2022 márciusában indult el. A projekt magába foglalja a helyi lakosokkal, szervezetekkel és a térségi fejlesztő intézményekkel való szoros együttműködést, nyilvános zenei-közművelődési, kulturális programokat és úgynevezett helyi érintett találkozókat, ahol az Intézet szakértői a helyi szereplőkkel dolgoznak olyan programok kialakításán, amelyek a VEB 2023 programsorozat családbarát színfoltjai lehetnek és hosszútávon is fenntarthatók lesznek.

A négy településsel együttműködve az egyeztetéseket követően nyílt pályázati felhívás keretében jelentkezhettek különböző hátterű és szakmából érkező kutató vagy fejlesztő szakértők a települési csoportokban való munkára. 2022 május végére eredményesen zárult a toborzási folyamat, a projekt közreműködői között multinacionális vállalati környezetből érkező kommunikációs szakértőtől kezdve grafikus, településfejlesztő, kulturális antropológus, geográfus, geológus, botanikus kollégán át történészek, nyelvészek, turizmusfejlesztési szakértők is részt vesznek a projektben. A színes szakmai hátterű csapat kiválasztásánál a hozzáértésen túl a fejlesztői munkákra való nyitottság, korábbi tapasztalat, a helyi társadalmi kérdések iránti érdeklődés voltak a legfőbb szempontok, hiszen a projekt alapját az úgynnevezett „közös alkotófolyamat” (angolul co-creation) képezi, amely során a fejlesztési javaslatokat a helyi lakosokkal közösen alakítják ki a csapatok.

A projekt fő célkitűzése, hogy a települések értékeire hívja fel a figyelmet, támogassa a helyi közösségeket a belső értékek megismertetésében, javítsa a települések közötti és a településen belüli kohéziót.

Az értékek kutatása, tudatosítása út lehet a társadalmi összefogásra a régi lakosok és új beköltözők között, a négy település és környezetük értékeinek együttes fejlesztése a szolidaritás erősítését eredményezheti. "A Bakony-Balaton régió Magyarország kincse, a projekt révén ezt szeretnénk tudatosítani" - vallják a projektben dolgozó szakemberek.

A térségi partnerségi kapcsolatok erősítésének céljából júniusban tartották meg az úgynevezett stratégiai partnerépítő helyi érintett találkozót térségi turisztikai intézményekkel. A projekt folytatásaként, 2022. július 17-én vasárnap rendezik meg elsősorban a helyi, környékbeli lakosok számára a projekt nyilvános nyitórendezvényét Jásdon. A 16 órától kezdődő színes programon a projektről és a részvevő településekről tudhatnak meg többet a látogatók, kreatív programokon és játékos kvízben vehetnek részt. A rendezvény kulturális blokkjában zenei programokkal készülnek, de lesz lehetőség belekóstolni a Bakony gasztronómiájába, táncolni és vezetett sétába bekapcsolódni.

A nyitórendezvény a kéthetes terepmunkát előzi meg. Ez lesz a projekt kulcseleme, amikor a szakértői csapatok felméréseket végeznek a települések rejtett kincseiről, amelyre a további programokat építhetik. A települési csoportok helyben laknak, munkájukat a polgármesterek és kapcsolattartók, aktív civilek támogatják. Nyár végén a projekt első szakasza a helyszíni feltáró munka eredményeit bemutató rendezvénnyel zárul. Ősztől a 2023-as programfejlesztésen dolgozik tovább a csapat.

Kapcsolódó cikk
Felszínre hoznák a Bakony rejtett kincseit
Szakértői csapatok mérik fel négy bakonyi település rejtett kincseit, amelyekre a későbbiekben a községek programjait építhetik.

Milyen lehetőségeket nyújt a projekt a részvevő településeknek?

  • Kiemelt jelentőségű EKF-projekt, széleskörű kommunikáció, a települések népszerűsítése nagyregionális szinten
  • Szakmai támogatás a 2023-as program előkészítésére (a 2023-as rendezvénysorozatra a települések pályázhatnak, a 2022-es rendezvények jó alapot szolgáltathatnak erre), amely egy vissza nem térő lehetőség a települések és a régió számára
  • Pozitív hatás a helyi társadalomra – a tapasztalatok azt mutatják, hogy a helyi aktivitást serkenti, ha külső látogatók érkeznek a településekre, az ottlakók megerősödnek abban, hogy különleges, érdekes helyen laknak
  • A helyi lakosok tevőlegesen bevonódnak a fejlesztésbe, így erősödik az elkötelezettségük
  • A nagyobb térségi szereplők, valamint a partnertelepülések közötti együttműködés növeli egyenként a települések vonzerejét és a térségét is, nem csak a turisták, látogatók, hanem a jövőbeli beköltözők számára is
  • Szakmai együttműködési lehetőségek területfejlesztő kollégákkal
  • Közvetlen pénzügyi ellentételezés helyi bázis nyújtásáért, helyi érintett találkozó szervezéséért
  • Helyi preferencia, helyi jövedelmek növekedése – a kettő hetes terepmunka folyamán a csapatok helyben szállnak meg, helyben étkeznek, helyi szolgáltatásokat vesznek igénybe

vehir.hu
további cikkek
Egyszere lett más, mégis ugyanolyan a Kossuth utcán a veszprémi DJ-nek köszönhetően Egyszere lett más, mégis ugyanolyan a Kossuth utcán a veszprémi DJ-nek köszönhetően Bátor vállalkozás egy DJ részéről hozzányúlni és újragondolni olyan dalokat, amikhez az emberek ezerféle módon kötődnek. Márpedig a Rubber Puppet Kossuth utcánja olyan a veszprémieknek, mint például a Nélküled a magyar válogatott szurkolóinak, vagy az Azért vannak a jó barátok egy osztálytalálkozón. DJ Thomas viszont pontosan érti, hogy milyen az a bizonyos veszprémi életérzés, hiszen ő is itt volt gyermek, majd fiatal felnőtt, közben pedig állandó szereplője lett a veszprémi buliknak a DJ-pult mögött. Nem is volt kérdés, hogy első saját remixében a Kossuth utcánt dolgozza fel. Megkerestük a DJ-t, hogy elmeséje a dal megszületésének történetét. tegnap 12:08 Csak Zene: különleges kiállítás nyílt a művészetek kereszteződéséből a KUNSZT!-ban Csak Zene: különleges kiállítás nyílt a művészetek kereszteződéséből a KUNSZT!-ban A Danubia Zenekar, a Budapesti Metropolitan Egyetem (METU) és a KUNSZT! közös szervezésében rendhagyó kiállítás nyílt július 24-én, amely augusztus 24-ig tekinthető meg a Kunszt! kávézóban. A "Csak Zene" című tárlat egy hármas együttműködés eredménye, amely az előadó-művészet, a vizuális művészet és a design világát ötvözi. 2024. július 24. 20:54 Indul a Kőfeszt – a nyugalom fesztiválja, a Pannon Egyetem támogatásával Indul a Kőfeszt – a nyugalom fesztiválja, a Pannon Egyetem támogatásával Immár a hatodik alkalommal rendezik meg a Kőfesztivált, július 31-től augusztus 4-ig. Összesen 120 programmal várják az érdeklődőket, 6 településen, és 12 helyszínen. 2024. július 23. 14:59 Egy kis kreativitással életre szóló élményt szerzett magának egy fiú a VeszprémFesten VeszprémFest Egy kis kreativitással életre szóló élményt szerzett magának egy fiú a VeszprémFesten Nem egyedi eset egy koncerten vagy sportmérkőzésen az, amikor a közönségből egy jól látható táblára felírt üzenet célba ér, így pedig valaki boldog tulajdonosa lehet egy meznek, kedvence dobverőjének és még sorolhatnánk az így új gazdára lelt relikviákat. Az idei VeszprémFesten a Milky Chance koncertjén viszont egy fiatalember egészen más üzenetet fogalmazott meg a tábláján, ami aztán célba is ért, örökre szóló élményt adva neki. 2024. július 22. 14:30

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.