2023. június 3.
//
Klotild névnap

Úgy pengettek a spanyol cigányok, hogy beleremegett a lábunk

Nicolas Reyes, a Gipsy Kings frontembere a hangjával belekarcolta monogramját a szívünkbe a VeszprémFest csütörtök esti, a História Kertben rendezett előadásán.

Nehéz időket élünk. A szomszédságunkban háború dúl, a világunkat válság fenyegeti. Az energiaárak az égig emelkedtek, napról-napra feltesszük a kérdést: vajon mit tartogathat a holnap? Ilyen és ehhez hasonló gondolatok motoszkáltak a fejemben, amíg beálltam a sorba, hogy vásároljak magamnak egy ásványvizet 600 forintért.

A háttérben közben egyre csak csinosodott a létszám: az emberek percek alatt megtöltötték a festői panorámával megáldott História Kertet, amely méltó otthont biztosít a VeszprémFestnek. A fények kihunytak, majd felcsendült egy gitár, amelynek hallatán, mintha egy különleges álomba merültünk volna.

Színpadra lépett a Gipsy Kings.

A spanyol cigánycsaládok leszármazottaiból alakult együttes frontembere, Nicolas Reyes az ujjaival üdvözölte a jelenlévőket. A válasz csípőből érkezett. Pár pillanattal később az énekes olykor rekedtes, karcos hangja azonnal megmelengette a szíveket. Nők és férfiak egymás karjaiban, romantikától átitatva újból szerelembe estek egymással.

A formáció tagjai nemcsak a közönség, hanem egymás irányába is hatalmas tisztelettel fordultak: mindenkinek volt egy pillanata a koncert során, amely csak önmagáról szólt. Több mint fél tucat gitár, dobok és szintetizátor is biztosította az alapot a flamenco stílushoz. A repertoár olyannyira széles volt, hogy olykor a könnyeink is előbújtak.

Az örök klasszikus Bamboléo, Volare és Chiribi mellett Leonard Cohen Hallelujah-ját, de az egykor Elvis Presleytől is hallható My Way-t is átélhették a veszprémiek, akiknek szeretetéért nem kellett az előadóknak magyar közhelyeket betanulniuk;

elég volt önmagukat adni.

A Gipsy Kings csütörtök esti előadása hiánytalan volt: feledtette a nehézségeket, begyógyított néhány sebet.

Képek
Simon Dani
Domján Attila

További cikkek

Exkluzív vetítés repített vissza a VeszprémFest legjobb pillanataiba
Exkluzív vetítés repített vissza a VeszprémFest legjobb pillanataiba
Szerda este a Hangvillában bemutatták a VeszprémFest 2022-es programjából készült több mint ötven perces kisfilmet, amely felidézte a premium zenei fesztivál tavalyi fellépőinek műsorait.
Alvaro Soler és Norah Jones a VeszprémFest 2023-as fellépői között
Alvaro Soler és Norah Jones a VeszprémFest 2023-as fellépői között
Bejelentették a Veszprémfest 2023-as fellépőit, megindult a jegyértékesítés a fesztivál honlapján.
Nyilvánosságra hozták a VeszprémFest és a Rozé Rizling Jazz Napok időpontjait
Nyilvánosságra hozták a VeszprémFest és a Rozé Rizling Jazz Napok időpontjait
Jövőre Veszprém viseli az Európa Kulturális Fővárosa címet. A nyár egyik húzórendezvénye, a VeszprémFest közösségi felületein tette közzé, mikor rendezik meg a 2023-as fesztiváljaikat.
James Blunt a hullámon táncoló éllovas
James Blunt a hullámon táncoló éllovas
A VeszprémFest utolsó napján James Blunt töltötte meg az Arénát. És alaposan meg is mozgatta…
Zaz megőrült, de minden rendben
Zaz megőrült, de minden rendben
Őserdővé változott a Séd-völgye a VeszprémFest pénteki napján. Az impozáns, megszokhatatlanul szép helyszín újabb arcát mutatta meg. A színpad mögül jól látszódó hatalmas fák és önmagában a zöld környezet keretet adott az energiával megtelt völgynek, de ezt a gondolatmenetet nem vittem tovább, csak akkor, amikor tényleg megjelent a színpadon egy amazon…