Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Úgy pengettek a spanyol cigányok, hogy beleremegett a lábunk

2022. július 15. 12:56
Nicolas Reyes, a Gipsy Kings frontembere a hangjával belekarcolta monogramját a szívünkbe a VeszprémFest csütörtök esti, a História Kertben rendezett előadásán.

Nehéz időket élünk. A szomszédságunkban háború dúl, a világunkat válság fenyegeti. Az energiaárak az égig emelkedtek, napról-napra feltesszük a kérdést: vajon mit tartogathat a holnap? Ilyen és ehhez hasonló gondolatok motoszkáltak a fejemben, amíg beálltam a sorba, hogy vásároljak magamnak egy ásványvizet.

A háttérben közben egyre csak csinosodott a létszám: az emberek percek alatt megtöltötték a festői panorámával megáldott História Kertet, amely méltó otthont biztosít a VeszprémFestnek. A fények kihunytak, majd felcsendült egy gitár, amelynek hallatán, mintha egy különleges álomba merültünk volna.

Színpadra lépett a Gipsy Kings.

A spanyol cigánycsaládok leszármazottaiból alakult együttes frontembere, Nicolas Reyes az ujjaival üdvözölte a jelenlévőket. A válasz csípőből érkezett. Pár pillanattal később az énekes olykor rekedtes, karcos hangja azonnal megmelengette a szíveket. Nők és férfiak egymás karjaiban, romantikától átitatva újból szerelembe estek egymással.

A formáció tagjai nemcsak a közönség, hanem egymás irányába is hatalmas tisztelettel fordultak: mindenkinek volt egy pillanata a koncert során, amely csak önmagáról szólt. Több mint fél tucat gitár, dobok és szintetizátor is biztosította az alapot a flamenco stílushoz. A repertoár olyannyira széles volt, hogy olykor a könnyeink is előbújtak.

Az örök klasszikus Bamboléo, Volare és Chiribi mellett Leonard Cohen Hallelujah-ját, de az egykor Elvis Presleytől is hallható My Way-t is átélhették a veszprémiek, akiknek szeretetéért nem kellett az előadóknak magyar közhelyeket betanulniuk;

elég volt önmagukat adni.

A Gipsy Kings csütörtök esti előadása hiánytalan volt: feledtette a nehézségeket, begyógyított néhány sebet.

Galéria
VeszprémFest – Együtt énekelt a közönség a Gipsy Kings-szel
Simon Dani
Domján Attila

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.