Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 19. József
Veszprém
1°C
2024. március 19. József
Veszprém
1°C

Megtartják szombaton a 40. Balaton-átúszást

2022. július 21. 14:37 // Forrás: MTI
Szombaton megtartják a 40. Balaton-átúszást, a várható időjárás miatt érdemes lesz minél előbb startolniuk a résztvevőknek - közölte Horváth Ákos, a siófoki obszervatórium vezetője az MTI-vel csütörtökön.

A meteorológus elmondta, a tömegsportrendezvény várhatóan két gyenge hidegfront között zajlik majd. A délutáni órákban egy sekély, de gyors mozgású front közelíti meg a Balaton térségét, előtte azonban nagyon meleg idő lesz, várhatóan megélénkülő széllel. Körülbelül 14 óra körül várható az északnyugatról közeledő száraz hidegfront érkezése. Ennek hatására rövid idő alatt északnyugatira fordul a szél és felerősödik - magyarázta Horváth Ákos, miért érdemes minél előbb elstartolniuk a résztvevőknek.

A front közeledtével megnövekszik a felhőzet, de csapadék a rendezvény helyén az esti órákig nem valószínű. Az év egyik legmelegebb napja várható szombaton, a reggeli 24 fokról napközben 36-37 fokig melegszik a levegő, a front érkezésével estére 30 fok alá csökken a hőmérséklet. A víz délutánra 27-28 fokig melegszik fel - az előrejelzés szerint.

Fotó: Zákány Gergő (archív)Fotó: Zákány Gergő (archív)

A meteorológus hangsúlyozta, hogy nagyon erős napsugárzásra kell számítani, ezért az úszók használjanak naptejet és sapkát. Az Országos Meteorológiai Szolgálat a honlapján folyamatosan frissített információt közöl a várható időjárásról a https://www.met.hu/idojaras/tavaink/balaton/balaton-atuszas/ oldalon - tette hozzá.

A szervezőbizottság csütörtöki tájékoztatása szerint a 12 ezer fős létszámlimit "már korábban betelt", így az esemény napján nem lesz lehetőség "sem további előzetes, sem helyszíni nevezésre". Jelezték, hogy a délutánra várható időjárásváltozás miatt előbbre hozták a rajt időpontját, indulni így 7 és 11 óra között lehet. Hozzátették: 1073 hazai településről érkeznek a résztvevők, és a versenyen elindul a magyar nyíltvízi úszóválogatott - Rasovszky Kristóf, Betlehem Dávid, Olasz Anna és Rohács Réka - is.    

Máth István versenyigazgató korábbi sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a klasszikus táv ezúttal is 5,2 kilométer, a rajt szokásosan a révfülöpi labdarúgópályán lesz, míg a cél a balatonboglári Platán-strand. A 2,6 kilométeres féltáv Balatonboglárról rajtol, az útvonal első felét az átúszás úszófolyosója mellett kialakított sávban kell megtenni, majd 1,3 kilométer után balra kanyarodva az átúszás mezőnyével együtt haladva lehet célba érkezni. Ezen kívül a tavalyi évhez hasonlóan a távot SUP-pal is lehet teljesíteni.

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.