Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 15. Henrik
Veszprém
31°C
2024. július 15. Henrik
Veszprém
31°C

A kétszeres Európa-bajnok tájfutó a junior vb-n is remekelt!

2022. augusztus 1. 5:02
A Veszprémi Honvéd HS (VHS) versenyzője, Máramarosi Rita a magyar válogatott tagjaként szép sikereket ért el a Portugáliában megrendezett tájfutó junior világbajnokságon.

Július 11-15. között rendezték Portugáliában a tájfutók junior világbajnokságát, ahol a négy fiú - négy lány összetételű magyar válogatottban a Veszprémi Honvéd SE versenyzője, Máramarosi Rita is helyet kapott.

Sajnos az extrém száraz és forró időjárás miatt erdőlátogatási tilalom lépett életbe a vendéglátó országban, a szervezők ezért az utolsó pillanatban felforgatták a programot. Az erdei számokat városi futamokra cserélték, ahol Rita minden futásával bizonyítékát adta a benne rejlő tehetségnek és kivételes fizikai adottságoknak

– mondta el portálunknak Gaschler-Gyeviki Nóra, a VHS sajtóreferense.

Máramarosi Rita nagyszerűen szerepelt PortugáliábanMáramarosi Rita nagyszerűen szerepelt Portugáliában

Mint megtudtuk, először az egyéni sprintversenyre került sor, melyet tipikus mediterrán kisvárosi környezetben, zegzugos utcákon bonyolítottak le, és a feladat bonyolítására mesterséges lezárásokat is alkalmaztak. Az utolsó három pont ráadásul – az aréna megközelítése miatt – erdei környezetben volt, ez a váratlan jellegváltás pedig sok versenyzőt összezavart. Sajnos közéjük tartozott Máramarosi Rita is, aki szinte az utolsó pillanatig esélyes volt a világbajnoki címre, az erdőhöz érve már majdnem fél perccel vezetett, ám a pálya végén vétett hiba miatt végül az így is előkelő (fiatal korát tekintve további sikerekkel biztató) 16. helyen végzett. 

Szerdán Carapito városában rendezték a sprint váltóversenyt, ahol a szervezők mesterséges lezárásokkal tovább nehezítették az útvonalválasztást. Czakó Boglárka, Nagy Péter és Bujdosó Zoltán után, negyedik futóként lépett „porondra” Rita, és az unalmasnak előtte sem mondható verseny izgalmait tovább fokozta. Az élboly sorrendje többször cserélődött, végül az első három futó 5 másodpercen belül érkezett – Rita pedig a magyar váltó tagjaként világbajnoki ezüstöt szerzett.

Pénteken egy nem hivatalos futammal, nemenként háromfős váltóval zárult a rendhagyó vb. A verseny helyszíne az egyik edzőterep, Dornales volt, ahol a rendezők ismét igyekeztek új udvarok megnyitásával és mesterséges lezárásokkal meglepetéseket okozni a mezőnynek. A magyar női csapatot első futóként Czakó Boglárka az 5. helyen hozta, őt Mag Viktória parádés futása követte, aki a stafétát 42 másodperces előnnyel adta át Ritának. Ez a futás sem szűkölködött izgalmakban és fordulatokban, hiszen pár becsúszott hiba többszöri cserét jelentett az élen futó Silva Kemppi és Máramarosi Rita között, viszont szerencsére az utolsó átmenetben kidomborodott Rita fizikai fölénye, és három másodperc előnnyel, első helyen érkezett a célba.

Máramarosi kivételes formájának és tehetségének köszönhetően idén a különböző nemzetközi versenyeken az ifi, a junior és felnőtt válogatott színeiben is eredményesen szerepelt.

vehir.hu
további cikkek
Középtávú és váltó tájfutó ob: tizenhat érmet szereztek a veszprémiek Veszprémi Honvéd Sportegyesület Középtávú és váltó tájfutó ob: tizenhat érmet szereztek a veszprémiek A Veszprémi Honvéd Sportegyesület (VHS) sportolói nagyszerűen szerepeltek a tájékozódási futók középtávú egyéni és váltó országos bajnokságán. 2024. június 25. 15:22 Veszprémi sikerek a tájfutó válogató hétvégén tájfutás Veszprémi sikerek a tájfutó válogató hétvégén Remekeltek a Veszprémi Honvéd SE (VHS) tájfutói a pünkösdi hétvégén Lakitelek-Csévharaszt központtal rendezett kiemelt országos versenyen. 2024. május 30. 13:21 Negyedszer is a Lovassy nyerte a tájfutó országos diákolimpia döntő pontversenyét tájfutás Negyedszer is a Lovassy nyerte a tájfutó országos diákolimpia döntő pontversenyét A Veszprémi Honvéd SE versenyzői – ezúttal iskoláikat képviselve – ismét szép eredményeket értek el a tájékozódási futók országos diákolimpiáján. A Lovassy László Gimnázium tanulói ráadásul sorozatban negyedszer nyerték meg az iskolák közötti pontversenyt. 2024. május 24. 14:36 2027-ben Veszprém rendezi meg a tájfutó világbajnokságot tájfutás 2027-ben Veszprém rendezi meg a tájfutó világbajnokságot Veszprém töretlenül halad a cél felé, hogy ne csak a kulturális térképre kerüljön fel nemzetközi szinten is, hanem 2026-ban az európai sportfőváros címre is nagy eséllyel pályázhat. Áprilisban Veszprémben rajtolt a rali Európa-bajnokság, szerda délelőtt pedig négyoldalú együttműködési megállapodást kötött az önkormányzat, a VHSE, a Magyar Tájékozódási Futó Szövetség és a Pannon Egyetem a 2027-es tájfutó vb szervezésére.   2024. május 15. 15:38

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.