Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2023. december 3. Ferenc
Veszprém
-7°C
2023. december 3. Ferenc
Veszprém
-7°C

Elkeseredettek a magyar nyíltvízi úszók, de várják az egyéni számokat

2022. augusztus 18. 22:32 // Forrás: MTI
A csapatverseny törlése miatt elkeseredettek a római vizes Európa-bajnokság nyíltvízi küzdelmeire készülő magyar sportolók, ugyanakkor bizakodva várják a remélhetőleg megrendezésre kerülő egyéni számokat.

Gellért Gábor szövetségi kapitány csütörtökön, a csapat edzésén az új tervezett programmal kapcsolatban megjegyezte, miután az 5 és a 25 kilométeres küzdelmeket a szombati napra tették, ezért Sárkány Zalánnak döntenie kellett, ő pedig az embert próbáló hosszabb táv mellett tette le a voksát.    

A szervezőknek egymást követő második napon kellett módosítaniuk a programon, mivel a verseny helyszínén, Ostia tengerpartján nagy a szél, a változtatásoknak pedig először a csapatverseny esett áldozatul.   

"El vagyunk keseredve, mert látva a versenyzők formáját bizony kőkeményen az aranyéremért úsztunk volna. Ez a helyzet rossz, de pozitívum, hogy jelen állás szerit legalább az egyéni küzdelmeket lebonyolítják" - nyilatkozta Gellért Gábor az MTI-nek.

Rasovszky Kristóf edz a nyíltvízi úszás helyszínén lévő edzőközpontban a római vizes Európa-bajnokságon Ostiában 2022. augusztus 18-án. MTI/Czeglédi ZsoltRasovszky Kristóf edz a nyíltvízi úszás helyszínén lévő edzőközpontban a római vizes Európa-bajnokságon Ostiában 2022. augusztus 18-án. MTI/Czeglédi Zsolt

A szakember elmondta: a tengerben körülbelül másfél méteres hullámok vannak, és ezzel ugyan még a versenyzők elboldogulnának, az őket biztosító hajókat viszont annyira dobálja, hogy rendkívül nehéz az irányításuk, ezáltal veszélyt jelentenek a sportolókra, akiknek a biztonsága mindennél fontosabb.

Gellért Gábor megjegyezte, a pályát pontosan még nem is tudták beúszni, ugyanis egyelőre képtelenség volt a bóják kihelyezése, ugyanakkor a tervek szerint egy négyzet alakú lesz és négy, egyaránt 400 méteres egyenesből áll majd egy kör. Hozzátette, elképesztően nehéz dolguk lesz az úszóknak, ugyanis a világbajnokságnak otthont adó Lupa-tóval ellentétben ezen a pályán két irányban sincsen tájékozódási pont.

"Ezáltal ez egy improvizatív verseny lesz, szerencsére nálunk vannak azért olyan rutinos versenyzők, mint például Olasz Anna és Rasovszky Kristóf, akiket biztosan nem lep majd meg ez a helyzet. Ugyanakkor könnyen elképzelhető, hogy a körülmények miatt a mezőny szinte majd végig együtt úszik és csak az utolsó pár száz méter dönt majd" - fűzte hozzá a kapitány.

A Lupa-tavon rendezett világbajnokságon a helyszín elsősorban a medencés 1500-as nagymenőknek kedvezett, Gellért Gábor szerint azonban ezúttal őket várhatóan "széttörik" majd a hullámok.

"Persze azért az olaszok abból a szempontból előnyben vannak, hogy itt készülnek egész évben, ismerik a környezetet" - tette hozzá.

A legfrissebb forgatókönyv alapján szombaton az 5 és 25 kilométeres versenyeket, vasárnap pedig a 10 kilométeres küzdelmeket bonyolítják le.

vehir.hu
további cikkek
Rasovszky Kristóf sorozatban negyedszer is világkupagyőztes! úszás Rasovszky Kristóf sorozatban negyedszer is világkupagyőztes! A Balaton Úszó Klub Veszprém klasszisa, Rasovszky Kristóf szenzációs versenyzéssel bronzérmes lett 10 kilométeren az úszók nyíltvízi világkupa-sorozatának utolsó állomásán, Funchalban, ezzel bebiztosította összetett elsőségét. Klubtársa, Betlehem Dávid ötödik, összetettben harmadik lett. tegnap 20:19 Nyíltvízi úszó-vk: Madeirán tét a világbajnoki és az olimpiai indulás úszás Nyíltvízi úszó-vk: Madeirán tét a világbajnoki és az olimpiai indulás A hétvégén a portugáliai Funchalban rendezik meg a nyíltvízi úszók világkupa-sorozatának záróállomását, amely a magyar versenyzők számára egyben válogató is a dohai világbajnokságra, ami az utolsó lehetőség az olimpiai kvótaszerzésre. 2023. december 1. 10:02 Hosszú Katinka visszatér és megcélozza a hatodik olimpiáját ország-világ Hosszú Katinka visszatér és megcélozza a hatodik olimpiáját Visszatér a versenyzéshez Hosszú Katinka háromszoros olimpiai bajnok úszó, akinek fő célja, hogy jövő nyáron, Párizsban, a hatodik ötkarikás viadalán is ott legyen - írta hétfőn az Index. 2023. november 27. 8:41 A veszprémi úszótrió mindhárom tagja megcélozta a párizsi olimpiát Párizs 2024 A veszprémi úszótrió mindhárom tagja megcélozta a párizsi olimpiát Az egyaránt Veszprémben készülő három nyíltvízi úszó, az olimpiai ezüstérmes Rasovszky Kristóf, a kétszeres vb-ezüstérmes Betlehem Dávid és a junior Európa-bajnok Sárkány Zalán megcélozta a jövő évi párizsi olimpiát. 2023. november 20. 22:23

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.