2022. szeptember 25.
//
Eufrozina névnap

Elkeseredettek a magyar nyíltvízi úszók, de várják az egyéni számokat

2022. augusztus 18. 22:32
MTI
A csapatverseny törlése miatt elkeseredettek a római vizes Európa-bajnokság nyíltvízi küzdelmeire készülő magyar sportolók, ugyanakkor bizakodva várják a remélhetőleg megrendezésre kerülő egyéni számokat.

Gellért Gábor szövetségi kapitány csütörtökön, a csapat edzésén az új tervezett programmal kapcsolatban megjegyezte, miután az 5 és a 25 kilométeres küzdelmeket a szombati napra tették, ezért Sárkány Zalánnak döntenie kellett, ő pedig az embert próbáló hosszabb táv mellett tette le a voksát.    

A szervezőknek egymást követő második napon kellett módosítaniuk a programon, mivel a verseny helyszínén, Ostia tengerpartján nagy a szél, a változtatásoknak pedig először a csapatverseny esett áldozatul.   

"El vagyunk keseredve, mert látva a versenyzők formáját bizony kőkeményen az aranyéremért úsztunk volna. Ez a helyzet rossz, de pozitívum, hogy jelen állás szerit legalább az egyéni küzdelmeket lebonyolítják" - nyilatkozta Gellért Gábor az MTI-nek.

Rasovszky Kristóf edz a nyíltvízi úszás helyszínén lévő edzőközpontban a római vizes Európa-bajnokságon Ostiában 2022. augusztus 18-án. MTI/Czeglédi ZsoltRasovszky Kristóf edz a nyíltvízi úszás helyszínén lévő edzőközpontban a római vizes Európa-bajnokságon Ostiában 2022. augusztus 18-án. MTI/Czeglédi Zsolt

A szakember elmondta: a tengerben körülbelül másfél méteres hullámok vannak, és ezzel ugyan még a versenyzők elboldogulnának, az őket biztosító hajókat viszont annyira dobálja, hogy rendkívül nehéz az irányításuk, ezáltal veszélyt jelentenek a sportolókra, akiknek a biztonsága mindennél fontosabb.

Gellért Gábor megjegyezte, a pályát pontosan még nem is tudták beúszni, ugyanis egyelőre képtelenség volt a bóják kihelyezése, ugyanakkor a tervek szerint egy négyzet alakú lesz és négy, egyaránt 400 méteres egyenesből áll majd egy kör. Hozzátette, elképesztően nehéz dolguk lesz az úszóknak, ugyanis a világbajnokságnak otthont adó Lupa-tóval ellentétben ezen a pályán két irányban sincsen tájékozódási pont.

"Ezáltal ez egy improvizatív verseny lesz, szerencsére nálunk vannak azért olyan rutinos versenyzők, mint például Olasz Anna és Rasovszky Kristóf, akiket biztosan nem lep majd meg ez a helyzet. Ugyanakkor könnyen elképzelhető, hogy a körülmények miatt a mezőny szinte majd végig együtt úszik és csak az utolsó pár száz méter dönt majd" - fűzte hozzá a kapitány.

A Lupa-tavon rendezett világbajnokságon a helyszín elsősorban a medencés 1500-as nagymenőknek kedvezett, Gellért Gábor szerint azonban ezúttal őket várhatóan "széttörik" majd a hullámok.

"Persze azért az olaszok abból a szempontból előnyben vannak, hogy itt készülnek egész évben, ismerik a környezetet" - tette hozzá.

A legfrissebb forgatókönyv alapján szombaton az 5 és 25 kilométeres versenyeket, vasárnap pedig a 10 kilométeres küzdelmeket bonyolítják le.

vehir.hu

További cikkek

Betlehem Dávid úszása ismét aranyat ért
Betlehem Dávid úszása ismét aranyat ért
A Balaton Úszó Klub Veszprém kiválósága, Betlehem Dávid egy héttel a nyíltvízi úszásban szerzett junior-világbajnoki aranya után megint győzött 10 kilométeren: ezúttal az európai szövetség (LEN) Európa-kupájának utolsó, barcelonai állomásán diadalmaskodott.
Újabb magyar aranyérem a junior nyíltvízi úszók világbajnokságán
Újabb magyar aranyérem a junior nyíltvízi úszók világbajnokságán
A magyar junior váltó aranyérmes lett a nyíltvízi úszók világbajnokságán, a Seychelles-szigeteken, ahol a korosztályos vb-k történetében először Magyarország végzett az éremtábla élén és megnyerte a pontversenyt is.
A veszprémi Betlehem Dávid aranyérmes a junior nyíltvízi úszó vb-n
A veszprémi Betlehem Dávid aranyérmes a junior nyíltvízi úszó vb-n
Betlehem Dávid és Fábián Bettina is aranyérmet nyert a junior nyíltvízi úszók világbajnokságának 10 kilométeres versenyében, a Seychelles-szigeteken.
Betlehem Dávid bronzérmes, Rasovszky negyedik Kanadában
Betlehem Dávid bronzérmes, Rasovszky negyedik Kanadában
A Balaton ÚK Veszprém fiatal tehetsége, Betlehem Dávid megszerezte első érmét nagy nemzetközi versenyen felnőtt pályafutása során, miután harmadik lett a Lac-Méganticban tartott nyíltvízi úszó világkupaversenyen. Klubtársa, Rasovszky Kristóf összetettben átvette a vezetést.
Két veszprémivel lett ezüstérmes a magyar váltó
Két veszprémivel lett ezüstérmes a magyar váltó
A magyar váltó ezüstérmet nyert a nyíltvízi úszók csapatversenyében a római Európa-bajnokság vasárnapi zárónapján.