2022. december 2.
//
Melinda névnap

Rasovszky hatodik, Betlehem hetedik 5 kilométeren

A Balaton Úszó Klub Veszprém klasszisa, Rasovszky Kristóf a hatodik, klubtársa, Betlehem Dávid pedig a hetedik helyen végzett a nyíltvízi úszók 5 kilométeres versenyében a római Európa-bajnokság szombati napján.

A legrövidebb távon kettős olasz siker született: az aranyérmet a hazai közönség kedvence, Gregorio Paltrinieri szerezte meg, a második helyen pedig Domenico Acerenza végzett.

Szombaton 13 órától a 25 kilométeres versenyeket rendezik.

A nyíltvízi úszók programja eredetileg már csütörtökön elkezdődött volna, azonban Ostiában a tengerparton a szél jelentős hullámokat kavart, emiatt a versenyzőket követő hajók nem tudtak volna megfelelően haladni a sportolók mellett. A forgatókönyvet így biztonsági okokból többször is átírták, végül aztán szombat reggel elrajtolhatott a férfi, majd utána a női mezőny az 5 kilométeres küzdelmekre.

Ebben a számban csak a férfiaknál voltak magyarok, Rasovszky Kristóf, a szám 2019-es világbajnokaként, 2018-as Európa-bajnokaként merült a habokba, mellette pedig Betlehem Dávid vágott neki a közel egyórás viadalnak. 

Betlehem Dávid a férfi nyíltvízi úszók 5 kilométeres versenye előtt a római vizes Európa-bajnokságon Ostiában 2022. augusztus 20-án. MTI/Czeglédi Zsolt Betlehem Dávid a férfi nyíltvízi úszók 5 kilométeres versenye előtt a római vizes Európa-bajnokságon Ostiában 2022. augusztus 20-án. MTI/Czeglédi Zsolt

A versenyzők a szokásokkal ellentétben ezúttal közvetlen a tengerből rajtoltak - az első métereken sétálva komoly hullámokkal kellett megküzdeniük, Rasovszkyt például bemutatását követően rögtön "visszadobta" egy lökés. 

A mezőnynek - amelyet 22 férfi és 20 nő alkotott - három kört kellett megtennie a négyzet alakú, nagyjából 1600 méteres pályán. A férfiaknál Paltrinieri, aki júniusban a Duna Arénában 1500 méter gyorson fantasztikus idővel volt világbajnok, néhány napja pedig a Foro Italicóban szerzett ezüstöt a leghosszabb medencés távon, az első pillanattól kezdve egyértelművé tette, hogy ezen a délelőttön nem lehet őt megfogni. Az olasz klasszis gyakorlatilag rajt-cél győzelmet aratott, a két magyar a hajrában kissé leszakadt, így a hatodik és hetedik helyen csaptak célba.

Az olimpiai ezüstérmes Rasovszky az MTI-nek elmondta: "nem volt rossz" verseny, bár azt kicsit sajnálta, hogy a végén ennyire lemaradtak, mert úgy érezte, "kicsit több volt benne".

A hatodik helyezett Rasovszky Kristóf a férfi nyíltvízi úszók 5 kilométeres versenye után a római vizes Európa-bajnokságon Ostiában 2022. augusztus 20-án. MTI/Czeglédi Zsolt A hatodik helyezett Rasovszky Kristóf a férfi nyíltvízi úszók 5 kilométeres versenye után a római vizes Európa-bajnokságon Ostiában 2022. augusztus 20-án. MTI/Czeglédi Zsolt

Teljesen tapasztalatlanok voltunk a pályával kapcsolatban, semmit sem tudtunk róla, így nehéz összeszedni a dolgokat. Persze, akkor sem lett volna biztos az érmes hely, ha a végén nem maradok le. Holnap még van lehetőségünk javítani tíz kilométeren és a váltóval

- nyilatkozta a veszprémiek kiválósága. Megjegyezte, az elmúlt napokban az edzéslehetőségek alatt sem volt kijelölve a pálya vonala, márpedig ennyi erővel otthon is úszhattak volna.

Betlehem Dávid úgy értékelt, mindenképpen előrébb kellett volna úsznia, ugyanis így a "sűrűjében" rajta keresztül "gyalogoltak" a többiek.

Az elején jól tudtunk helyezkedni, de nekem a jobbos kanyarok kicsit nehezítették a dolgom, ugyanis jobbra veszem a levegőt, így viszont nem láttam, ki van a balomon. Persze, nem keresek kifogásokat, egyszerűen ott kell lenni a mezőny elején, mert a hetedik-nyolcadik hely környékén utazgatni szörnyű. Kicsit még tapasztalatlannak érzem magam a felnőtt mezőnyben, nem tudom, mikor mit kellene csinálnom, de tanulok és fejlődök

- mondta Betlehem.

A nők versenyében a 10 kilométeren Rióban olimpiai arany-, Tokióban ezüstérmes holland Sharon van Rouwendaal - aki a Lupa tavon világbajnoki címet is nyert az ötkarikás királyszámban - címét megvédve diadalmaskodott, ezzel harmadszor lett a kontinens legjobbja ebben a számban.

Eredmények:

nyíltvízi úszás, férfi 5 km, Európa-bajnok:
Gregorio Paltrinieri (Olaszország) 52:13.5 perc
2. Domenico Acerenza (Olaszország) 52.14.2
3. Logan Fontaine (Franciaország) 52.20.8
...6. RASOVSZKY KRISTÓF 52:34.0
...7. BETLEHEM DÁVID 52:34.6

nők 5 km, Európa-bajnok:
Sharon van Rouwendaal (Hollandia) 56:58.7 perc
2. Maria De Valdes Alvarez (Spanyolország) 57.00.2
3. Giulia Gabbrielleschi (Olaszország) 57:00.3

vehir.hu

További cikkek

Rasovszky az év nyíltvízi úszója, Betlehem a legjobb junior
Rasovszky az év nyíltvízi úszója, Betlehem a legjobb junior
Az úszószövetség pénteki ünnepségén az esztendő legjobb sportolóit díjazták. A nyíltvízi úszók között a Balaton Úszó Klub klasszisa, Rasovszky Kristóf nyert, a junioroknál pedig klubtársa, Betlehem Dávid nyerte az elismerést.
Rasovszky országos csúccsal nyert 800 méter gyorson
Rasovszky országos csúccsal nyert 800 méter gyorson
Rasovszky Kristóf országos csúccsal nyert 800 méter gyorson szombaton a kaposvári rövidpályás úszó országos bajnokság zárónapján.
Kettős veszprémi siker 1500 m gyorson
Kettős veszprémi siker 1500 m gyorson
A Balaton Úszó Klub Veszprém fiatal tehetsége, Betlehem Dávid klubtársát, az olimpiai ezüstérmes Rasovszky Kristófot maga mögé utasítva győzött 1500 m gyorson csütörtökön a kaposvári rövidpályás úszó országos bajnokság második versenynapján.
Rasovszky holtversenyben összetett vk-győztes, Betlehem bronzérmes
Rasovszky holtversenyben összetett vk-győztes, Betlehem bronzérmes
A Balaton Úszó Klub Veszprém klasszisa, Rasovszky Kristóf holtversenyben megnyerte a nyíltvízi úszók világkupa-sorozatát, amelynek záróversenyén, az izraeli Eilatban klubtársa, Betlehem Dávid bronzérmesként végzett.
Kalmár arany-, Rasovszky ezüstérmes lett Veszprémben
Kalmár arany-, Rasovszky ezüstérmes lett Veszprémben
A Balaton Úszó Klub Veszprém kiválósága, Kalmár Ákos nyerte vasárnap a hosszú távú medencés úszó országos bajnokság 5 ezer méteres versenyét Veszprémben.