2022. december 2.
//
Melinda névnap

Rasovszky 6., a sokáig vezető Betlehem 9. lett 10 km-en

Nem szereztek érmet a magyarok a nyíltvízi úszók 10 kilométeres versenyszámában a római Európa-bajnokság vasárnapi zárónapján.

A férfiaknál legjobb magyarként Rasovszky Kristóf a hatodik lett, Betlehem Dávid sokáig vezetett, végül azonban csak a kilencedik helyen csapott célba, míg Gálicz Péter a távot teljesítők közül utolsóként, a 21. pozícióban fejezte be a versenyt. A nőknél Olasz Anna ugyancsak a hatodik, Rohács Réka a tizedik, Balogh Vivien pedig a 15. helyen zárt.    

A férfiaknál az előzetes rajtlistán szereplő 30 versenyző közül végül 25-en, a nőknél 24 ugrottak a sós vízbe, hogy teljesítsék a hat, egyenként bő 1600 méteres kört.

Betlehem Dávid az 5 kilométeres verseny után szombaton azt nyilatkozta, neki mindenképpen elöl kell úsznia, hogy kimaradjon a "csoportosulásból", ennek megfelelően rögtön az első tempókkal az élre állt, mögötte pedig jó 10 méterrel lemaradva Rasovszky "húzta a bolyt".

Rasovszky Kristóf a férfi nyíltvízi úszók 10 kilométeres versenye előtt a római vizes Európa-bajnokságon Ostiában 2022. augusztus 21-én. MTI/Czeglédi Zsolt Rasovszky Kristóf a férfi nyíltvízi úszók 10 kilométeres versenye előtt a római vizes Európa-bajnokságon Ostiában 2022. augusztus 21-én. MTI/Czeglédi Zsolt

Az öt perccel később rajtoló nőknél nagyjából együtt tempózott a mezőny, az első frissítésnél alakult ki némi zűrzavar, miután többen is keresztbe úszva versenytársaikon álltak ki.    

Betlehem előnye folyamatosan nőtt, látványosan más útvonalon úszott, mint mindenki más, edzője, Szokolai László az MTI-nek a verseny közben azt mondta, az erős kezdés a taktika része volt, ugyanakkor túlságosan is a kísérő hajót figyeli versenyzője, az pedig szélesebb ívben követi az úszókat, ezáltal tanítványa nagyobb távot tesz meg riválisaihoz képest.

Betlehem előnye a negyedik körben sem csökkent, a három hazai versenyző, köztük az 5 kilométeren szombaton győztes, medencés "nagymenő", Gregorio Paltrinieri üldözték őt.

Betlehem Dávid a férfi nyíltvízi úszók 10 kilométeres versenye előtt a római vizes Európa-bajnokságon Ostiában 2022. augusztus 21-én. MTI/Czeglédi ZsoltBetlehem Dávid a férfi nyíltvízi úszók 10 kilométeres versenye előtt a római vizes Európa-bajnokságon Ostiában 2022. augusztus 21-én. MTI/Czeglédi Zsolt

Mivel részeredményeket egyáltalán nem közöltek - szombaton többek között ezért nem hirdettek végeredményt 25 kilométeren -, nem lehetett tudni, hogy Rasovszky - aki egy idő után hátrébb csúszott -, illetve a magyar nők hol tempóznak. Mindeközben kezdtek "kihullani" a versenyzők, a férfiaknál két brit, a nőknél egy görög és egy német úszó is feladta idő előtt.        

A női versenyben 1 óra 10 perc után "érkezett meg" az első magyar érdekeltségű információ, ekkor a tavalyi budapesti kontinensviadalon ezüstérmes Olasz Anna csatlakozott az élen úszó bolyhoz.

Az utolsó előtti körben az etetőhajóról a magyar csapathoz beérkezett információk alapján Betlehem 42 másodperces előnnyel haladt az élen, az üldöző csapatban pedig ott volt Rasovszky is. Ez a nagy különbség azonban gyakorlatilag pillanatok alatt vált a habok martalékává, nagyjából 8300 méternél érték utol és előzték meg a fiatal magyart.    

Ezt követően Domenico Acerenza és két francia ellépett a többiektől, egymás között döntötték el a dobogós helyezéseket.    

A nőknél Olasz Annát csak az utolsó 800 méteren tudták leszakítani riválisai.

Az olimpiai számot a férfiaknál a hazai közönség előtt szereplő olasz Domenico Acerenza, a nőknél a német Leonie Beck nyerte.

Eredmények:

nyíltvízi úszás, férfi 10 km, Európa-bajnok:
Domenico Acerenza (Olaszország) 1:50:33.6 perc
2. Marc-Antoine Olivier (Franciaország) 1:50:37.3
3. Logan Fontaine (Franciaország) 1:50:39.1
...6. RASOVSZKY KRISTÓF 1:51:04.9    
...9. BETLEHEM DÁVID 1:52:09.8    
...21. GÁLICZ PÉTER 2:10:14.7    

nők, 10 km, Európa-bajnok:
Leonie Beck (Németország) 2:01:13.4
2. Ginevra Taddeucci (Olaszország) 2:01:15.2
3. Angelica Andre (Portugália) 2:01:16.4
...6. OLASZ ANNA 2:01:33.4
...10. ROHÁCS RÉKA 2:03:22.3    
...15. BALOGH VIVIEN 2:07:11.2

vehir.hu

További cikkek

Rasovszky az év nyíltvízi úszója, Betlehem a legjobb junior
Rasovszky az év nyíltvízi úszója, Betlehem a legjobb junior
Az úszószövetség pénteki ünnepségén az esztendő legjobb sportolóit díjazták. A nyíltvízi úszók között a Balaton Úszó Klub klasszisa, Rasovszky Kristóf nyert, a junioroknál pedig klubtársa, Betlehem Dávid nyerte az elismerést.
Rasovszky országos csúccsal nyert 800 méter gyorson
Rasovszky országos csúccsal nyert 800 méter gyorson
Rasovszky Kristóf országos csúccsal nyert 800 méter gyorson szombaton a kaposvári rövidpályás úszó országos bajnokság zárónapján.
Kettős veszprémi siker 1500 m gyorson
Kettős veszprémi siker 1500 m gyorson
A Balaton Úszó Klub Veszprém fiatal tehetsége, Betlehem Dávid klubtársát, az olimpiai ezüstérmes Rasovszky Kristófot maga mögé utasítva győzött 1500 m gyorson csütörtökön a kaposvári rövidpályás úszó országos bajnokság második versenynapján.
Rasovszky holtversenyben összetett vk-győztes, Betlehem bronzérmes
Rasovszky holtversenyben összetett vk-győztes, Betlehem bronzérmes
A Balaton Úszó Klub Veszprém klasszisa, Rasovszky Kristóf holtversenyben megnyerte a nyíltvízi úszók világkupa-sorozatát, amelynek záróversenyén, az izraeli Eilatban klubtársa, Betlehem Dávid bronzérmesként végzett.
Kalmár arany-, Rasovszky ezüstérmes lett Veszprémben
Kalmár arany-, Rasovszky ezüstérmes lett Veszprémben
A Balaton Úszó Klub Veszprém kiválósága, Kalmár Ákos nyerte vasárnap a hosszú távú medencés úszó országos bajnokság 5 ezer méteres versenyét Veszprémben.