Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
11°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
11°C

Két veszprémivel lett ezüstérmes a magyar váltó

2022. augusztus 21. 17:45 // Forrás: MTI
A magyar váltó ezüstérmet nyert a nyíltvízi úszók csapatversenyében a római Európa-bajnokság vasárnapi zárónapján.

A Rohács Réka, Olasz Anna, Betlehem Dávid, Rasovszky Kristóf (utóbbi kettő Balaton ÚK Veszprém) összeállítású négyest csak a házigazda olaszok előzték meg.

Ez volt a szakág egyetlen magyar érme a kontinensviadalon.    

A 25 kilométeren történt szombati kaotikus eseményeket követően vasárnap délelőtt az olimpiai szám jelentős hullámzásban, de lement, délutánra viszont újra feltámadt a szél. A csapatok a 10 kilométeres versenyt követően nem is mentek vissza a szállásukra, mindenki a sátrak alatt pihent, és próbálta feltölteni az energiaraktárait - a magyar válogatott például vagy egy tucatnyi pizzát rendelt.

Betlehem Dávid, Rasovszky Kristóf, Rohács Réka és Olasz Anna, (b-j) az ezüstérmes magyar váltó tagjai a nyíltvízi úszók csapatversenye után a római vizes Európa-bajnokságon Ostiában 2022. augusztus 21-én. MTI/Czeglédi ZsoltBetlehem Dávid, Rasovszky Kristóf, Rohács Réka és Olasz Anna, (b-j) az ezüstérmes magyar váltó tagjai a nyíltvízi úszók csapatversenye után a római vizes Európa-bajnokságon Ostiában 2022. augusztus 21-én. MTI/Czeglédi Zsolt

A szervezők csak 15 órakor ültek össze megvitatni, hogy meg lehet-e tartani az egy órával későbbre kiírt csapatversenyt, a csapatok ekkor még bőven "relaxáltak". A döntés negyed órával később született meg, az úszók pedig villámgyorsan magukra húzták a versenydresszt és bemelegítettek.

A váltóversenyben mindössze öt nemzet indult, ugyanakkor a világbajnokság első négy helyezettje, a Lupa-tavon győztes németek - igaz, az olimpiai bajnok Florian Wellbrock nélkül -, a hazai közönség előtt második magyarok, a bronzérmes olaszok és a negyedik franciák ott voltak, a mezőny a spanyolokkal egészült ki.    

A hullámok hasonló erősségűek voltak, mint egy nappal korábban, a rajt pedig nagyjából 20 percet csúszott, mert a célhoz kijelölt versenybírókat csak komoly nehézségek árán tudták a helyükre szállítani.

A magyarok közül elsőként Rohács ugrott vízbe, és utolsóként, elég nagy hátrányban tudott csak váltani Olasszal, aki egy kötélben kapaszkodva várta a "pacsit". A szegediek versenyzője bő tíz másodperces hátrányt dolgozott le, de így is utolsóként váltott Betlehemmel. A 10 kilométeres viadal első nyolc kilométerén hatalmas iramot diktáló 18 éves versenyző ezúttal is remekül úszott, az olaszok olimpiai és világbajnok sztárjával, Gregorio Paltrinierivel együtt elléptek a többiektől.    

A döntés így a 10 kilométeren győztes Domencio Acerenzára és Rasovszkyra maradt: az olimpiai ezüstérmes magyar egy darabig az olasz lábvízén tempózott, majd nagyjából 600 méterrel a cél előtt az élre állt. Acerenza azonban nem szakadt le, sőt az utolsó 200 méterre még egy fokozattal feljebb tudott kapcsolni s végül magabiztosan diadalmaskodott.    

Eredmények:
nyíltvízi úszás, csapatverseny (4x1250 m), Európa-bajnok:
Olaszország (Rachele Bruni, Ginevra Taddeucci, Gregorio Paltrinieri, Domenico Acerenza) 59:43.1 perc
2. MAGYARORSZÁG (ROHÁCS RÉKA, OLASZ ANNA, BETLEHEM DÁVID, RASOVSZKY KRISTÓF) 59:53.9
3. Franciaország (Madelon Catteau, Aurelie Muller, Axel Reymond, Logan Fontaine) 1:00:08.3 óra

vehir.hu
további cikkek
Nyíltvízi úszó vk: Betlehem ötödik, Rasovszky tizenharmadik lett Egyiptomban úszás Nyíltvízi úszó vk: Betlehem ötödik, Rasovszky tizenharmadik lett Egyiptomban A Balaton ÚK Veszprém kiválósága, Betlehem Dávid ötödikként ért célba a nyíltvízi úszók idei Világkupa-sorozatának nyitóversenyén, amelyet 10 kilométeren az egyiptomi Soma Baynél rendeztek meg szombaton. Klubtársa, a világbajnoki címvédő és szintén párizsi olimpiai kvótás Rasovszky Kristóf betegségéből épphogy felépülve a 13. helyen zárt. 2024. március 23. 17:52 Hosszútávú medencés ob: Betlehem Dávid 1500 méteren is nyert úszás Hosszútávú medencés ob: Betlehem Dávid 1500 méteren is nyert A pénteki 10 000 méter után a vasárnapi 1500 méteres versenyt is Betlehem Dávid és Mihályvári-Farkas Viktória nyerte meg a Veszprémben rendezett medencés hosszútávúszó országos bajnokságon. 2024. március 10. 18:20 Hosszútávú medencés ob: Betlehem Dávid nyert 10 ezer méteren úszás Hosszútávú medencés ob: Betlehem Dávid nyert 10 ezer méteren A Balaton ÚK Veszprém klasszisa, Betlehem Dávid címét megvédve diadalmaskodott 10 ezer méteren az úszók hosszútávú medencés országos bajnokságán. Klubtársa, Barabás Imre harmadik lett. 2024. március 9. 16:56 Rasovszky is jelölt az év legjobbja díjra Rasovszky Kristóf Rasovszky is jelölt az év legjobbja díjra A vízilabdázóknál Zalánki Gergő, a nyíltvízi úszóknál pedig Rasovszky Kristóf és Fábián Bettina is jelölt a 2023-as év legjobbja díjra az európai szövetségnél (LEN). A sportolókra a szurkolók is szavazhatnak.     2024. február 24. 16:18

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.