Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2023. december 5. Vilma
Veszprém
-2°C
2023. december 5. Vilma
Veszprém
-2°C

A kávé, ami erőt ad - de mihez is?

2022. szeptember 12. 4:00
Hosszú nap, hosszú kávé. Egy? Kettő? Vagy három? Koffein és lendület. Ez hiányzik? Pontosan mire is van szükségünk, ha kávézóba térünk?

Ősz. Elérkeztek a fáradtabb időszakok. Még több erő kellene, hogy elvégezzük sorjázó, stresszes munkáinkat. A közelmúltban épp egy húzósabb nap előtt álltam, merthogy a fővárosba vezényelt a feladatom. Pest. A rosszabbik arca. Sűrű tömeg, nyomott közlekedés, zaklatott utcai rohanás.

Szerencsére nem mentem egyedül. Elkísért. Ő, akinek ugyan nem volt feladata, mégis elkísért. Az újjászületés reményében ugrottunk be egy kávéra. Hogy összeszedjük magunkat. Koffein és lendület. Hirtelen nem is tudtam, miféle kávét rendeljek, végül nem kellett ezen gondolkoznom. Ő rám pillantott, felmérte és látott. Látta, mire van szükségem. Arab kávé. Immár előttem az asztalon. Keleti, egykaros, apró fém kiöntő, öblös csésze, díszes tányérka. Mások török kávénak is mondják, merthogy nem átnyomott presszó, hanem áztatott. Leforrázott ízesítő szálakkal, amitől olyan darabos lesz, szinte harapni lehet. Csendben kezdtem kortyolgatni, és éreztem, magamhoz térek.

Az órámra pillantottam. Megállt az idő. Az óra járt, az idő állt. A bőrömön éreztem, hogy most megértek valamit. A kávé tette? Nem tudom. Megértettem a valaminek az értékét. A figyelemét. A figyelemét, amit most épp a kávé hordozott, míg az elkészítéstől eljutott az asztalomig. Apróságok. Kézműves odaadás a pultnál, a felszolgálás útja és módja, a kávé maga – évezredes kultúra. Apróságok? A kultúra nem lehet a múlt. Amennyiben él, a jelenben él. A figyelemben. Itt és most.

Sűrű tömeg, nyomott közlekedés, zaklatott utcai rohanás… Mit számít mindez? Hirtelen súlytalanná lett a napi kihívás. Kortyolgattam a kávét, és lehunytam a szemem. Szinte vakított a belátás. Nem, nem az számít, ami előtted, hanem az, aki mögötted áll.

A kávé erőt ad – de mihez is? Van a csésze, benne a forró fekete, annak az íze. A mozdulat és a kéz, ami készíti, nyújtja. Koffein, lendület. De a kezdet mégiscsak a figyelem. A tekintet. A szempár, aki lát téged. Ha ő veled, mit számít, ki ellened?

Szabó Eszter
további cikkek
A veszprémi karácsonyi vásár szelleme Bálint A veszprémi karácsonyi vásár szelleme Teljes értetlenség állt elő, hogy hogyan maradhat el a karácsonyi vásár Veszprémben éppen az EKF évében. Aztán, ha jobban belegondolunk, hogy miért is szeretjük a karácsonyi vásárokat, akkor feltűnhet, hogy valójában ez a lehetőség adott lesz idén is. Csak másképpen hívják. A puding, de a gőzgombóc próbája is az evés! 2023. december 3. 23:45 A háború már az „instán” zajlik, és az influenszerek az új Közel-Kelet szakértők Dóri A háború már az „instán” zajlik, és az influenszerek az új Közel-Kelet szakértők Másfél hónapja tömeges tüntetések zajlanak Európa szerte, amióta a gázai székhelyű Hamász, iszlamista terrorszervezet megtámadta Izraelt. A példátlan esetet követően azonnal megérkezett Izrael válasza, a katonai hadműveletek sora mellett igyekeznek teljesen elzárni Gázát a külvilágtól, és felügyelet alatt tartani még a segélyszállítmányokat is. Nemcsak a felvonulások nem csitulnak, de a közösségi média is korlátok nélküli teret ad az antiszemita megszólalásoknak és gyűlöletkeltő beszédeknek...   2023. november 26. 21:17 A robotpék esete az AI-ízű üdítőitallal Tamás A robotpék esete az AI-ízű üdítőitallal Sokan félnek attól, hogy a mesterséges intelligencia (artifical intelligence, AI) fejlődése előbb-utóbb a számos sci-fi történetben megénekelt lázadáshoz vezet majd, amikor a gépek öntudatra ébrednek és elpusztítják az emberiséget. Fölösleges ettől tartani: a gépeknek nem lesz szüksége erőszakra, ugyanis önként adjuk át nekik az irányítást. 2023. november 20. 22:03 Mennyire lennének flow-ban Kazinczyék a mai szóhasználattól? Eszter Mennyire lennének flow-ban Kazinczyék a mai szóhasználattól? Vajon hogyan értékelné Kazinczy, amikor a „jut eszembe” kifejezésre inkább azt mondjuk: By the way, vagy megértenék-e a nyelvújítók, amikor azt mondjuk: by the way, ez a spanom nagyon flash? 2023. november 12. 21:02

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.