2022. november 30.
//
András, Andor névnap

A kávé, ami erőt ad - de mihez is?

2022. szeptember 12. 4:00
Hosszú nap, hosszú kávé. Egy? Kettő? Vagy három? Koffein és lendület. Ez hiányzik? Pontosan mire is van szükségünk, ha kávézóba térünk?

Ősz. Elérkeztek a fáradtabb időszakok. Még több erő kellene, hogy elvégezzük sorjázó, stresszes munkáinkat. A közelmúltban épp egy húzósabb nap előtt álltam, merthogy a fővárosba vezényelt a feladatom. Pest. A rosszabbik arca. Sűrű tömeg, nyomott közlekedés, zaklatott utcai rohanás.

Szerencsére nem mentem egyedül. Elkísért. Ő, akinek ugyan nem volt feladata, mégis elkísért. Az újjászületés reményében ugrottunk be egy kávéra. Hogy összeszedjük magunkat. Koffein és lendület. Hirtelen nem is tudtam, miféle kávét rendeljek, végül nem kellett ezen gondolkoznom. Ő rám pillantott, felmérte és látott. Látta, mire van szükségem. Arab kávé. Immár előttem az asztalon. Keleti, egykaros, apró fém kiöntő, öblös csésze, díszes tányérka. Mások török kávénak is mondják, merthogy nem átnyomott presszó, hanem áztatott. Leforrázott ízesítő szálakkal, amitől olyan darabos lesz, szinte harapni lehet. Csendben kezdtem kortyolgatni, és éreztem, magamhoz térek.

Az órámra pillantottam. Megállt az idő. Az óra járt, az idő állt. A bőrömön éreztem, hogy most megértek valamit. A kávé tette? Nem tudom. Megértettem a valaminek az értékét. A figyelemét. A figyelemét, amit most épp a kávé hordozott, míg az elkészítéstől eljutott az asztalomig. Apróságok. Kézműves odaadás a pultnál, a felszolgálás útja és módja, a kávé maga – évezredes kultúra. Apróságok? A kultúra nem lehet a múlt. Amennyiben él, a jelenben él. A figyelemben. Itt és most.

Sűrű tömeg, nyomott közlekedés, zaklatott utcai rohanás… Mit számít mindez? Hirtelen súlytalanná lett a napi kihívás. Kortyolgattam a kávét, és lehunytam a szemem. Szinte vakított a belátás. Nem, nem az számít, ami előtted, hanem az, aki mögötted áll.

A kávé erőt ad – de mihez is? Van a csésze, benne a forró fekete, annak az íze. A mozdulat és a kéz, ami készíti, nyújtja. Koffein, lendület. De a kezdet mégiscsak a figyelem. A tekintet. A szempár, aki lát téged. Ha ő veled, mit számít, ki ellened?

Szabó Eszter

További cikkek

Könnyek között búcsúztak az ország karácsonyfájától
Könnyek között búcsúztak az ország karácsonyfájától
A közel húsz méter magas, nyolctonnás ezüstfenyő egy idős házaspár családi házának kertjét díszítette több mint negyven esztendőn keresztül.
Utazás a ló túlsó oldalára
Utazás a ló túlsó oldalára
Egy íróval zajló beszélgetés világított rá arra, hogy nincsenek manapság könnyű helyzetben az alkotók, amikor a genderrel, vagyis a társadalmi nemekkel kapcsolatos kérdések oly annyira elhatalmasodtak. Vessünk egy pillantást most jelenünkre onnan, ahova esetünkben minden bizonnyal átestünk: a ló túlsó oldaláról.
Keddtől több mint nyolcmilliárdan leszünk
Keddtől több mint nyolcmilliárdan leszünk
Az ENSZ előrejelzése szerint a Föld népessége kedden, november 15-én eléri a nyolcmilliárdot. A túlnépesedés itt nem áll meg, a modellek azt jelzik, hogy a csúcsot a 2080-as években érhetjük el, amikor 10,4 milliárdan lakunk majd ezen a bolygón.
A Spotify elveszi a zene élvezetét?
A Spotify elveszi a zene élvezetét?
Idővel mindennek megjelenik az ellen-trendje, most épp a Spotify-é: egyre többen hagyják ott a streaming szolgáltatót, hogy más formában élvezzék a zenét.
Plusz egy mécses
Plusz egy mécses
Van egy mondás, miszerint az ember valójában háromszor hal meg: először, amikor elhagyja testét a lélek, másodszor, amikor eltemetik, harmadszor pedig, amikor utoljára mondják ki a nevét. A halhatatlanság tehát rajtunk, élőkön múlik igazából.