Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
14°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
14°C

Élsportolók a civil életben

2022. szeptember 20. 12:19 // Forrás: VEDAC
Aktív és visszavonult élsportolók tartottak konferenciát hétfőn a Pannon Egyetemen.

Kétnapos programsorozat részeként zajlott le hétfőn egy kétéves nemzetközi projekt eredményeit bemutató konferencia Veszprémben. A Pannon Egyetem Gazdaságtudományi Kara és a Veszprémi Egyetemi és Diák Atlétikai Club (VEDAC), együttműködve a Sportegyesületek Országos Szövetségével (SOSZ) rendezte meg az első BOUNCEBACK Konferenciát - Aktív és visszavonult élsportolók a munkaerőpiacon címmel a Pannon Egyetem B épületében.

Dr. Gelencsér András, a Pannon Egyetem rektora köszöntötte a megjelenteket. Köszöntőjében kiemelte: hatalmas előkészítő munka előzte meg a Bounceback Projektet, ami igazán egyedülállónak számít. A Pannon Egyetem számára fontos, hogy ne csak a fiataloknak, hanem a felnőtteknek is fejlődési lehetőséget biztosítsanak, ezen belül kiemelten a sportolóknak is, akiknek egyfajta iránymutatást nyújthat ez a kezdeményezés, hogy a pályafutásukat követően a társadalom hasznos tagjai legyenek.

Dr. Deutsch Tamás - fotók: VEDACDr. Deutsch Tamás - fotók: VEDAC

Dr. Deutsch Tamás, a Sportegyesületek Országos Szövetségének elnöke beszédében elmondta, az elmúlt évtizedben rengeteget fejlődött a sportélet hazánkban. Komoly hátrányt dolgoztunk le, amit sokak szerint nem lehetett volna elérni, de a sportért dolgozók rengeteget tettek ezért. A Bounceback projekt kapcsán arról beszélt, hogy ez egy olyan nemzetközi siker, amiből mi, magyarok is kivettük a részünket, erre pedig büszkének kell lennünk. Ez a lehetőség a munkaerőpiac felé vezetheti a visszavonuló sportolókat, ahol pont olyan tulajdonságokra van szükség, melyeket leginkább a sportpályákon sajátíthattak el. Ilyen például a kitartás, az együtt gondolkodás vagy éppen a csapatban dolgozás.

Németh Attila, a VEDAC ügyvezető igazgatója méltatta a projektben résztvevő partnerekkel történő együttműködést, valamint a SOSZ szolgáltató tevékenységét. Dr. Tobak Júlia, a projekt szakmai vezetője és Vámosi Réka, a Pannon Egyetem Gazdaságtudományi Karának projektmenedzsere mutatták be a Bounceback projekt eredményeit. Egyaránt kiemelték, hogy a nagyszerű csapatmunka nélkül nem lehetett volna ilyen sikeres a program, amit ezentúl mintaórákon szeretnének majd népszerűsíteni.

Az eseményen párhuzamos helyszíneken két program zajlott: a Veszprémi Egyetemi Sport Club (VESC) meghívására a kiemelt vidéki sportegyesületek konzultáltak a közeljövő feladatairól Dr. Deutsch Tamás vezetésével, valamint a résztvevők betekintést nyerhettek a Bounceback projekt tréninganyagába Dr. Kővári Edit és Kigyós Tamás trénereknek köszönhetően.

A rendezvény záróeseménye egy kerekasztal beszélgetés volt Császár Gábor, Dr. Baji Balázs, Dr. Farkas Judit, Lengyel Zsófia Éva és Mizsér Attila részvételével. A résztvevők többek között arról is beszéltek, hogy a sportpályákon szerzett tapasztalatokat miként tudták kamatoztatni az üzleti életben, valamint arról, miként lehetett összeegyeztetni a sportolást a tanulással.

A programsorozat szeptember 20-án, kedden folytatódik a Pannon Egyetem Testnevelési és Sport Intézetének sportnapjával és Bounceback Activity programmal az egyetem felső kampuszán, melynek keretében számos sportágat kipróbálhatnak az érdeklődők.

A Bounceback konferencia kedd este a veszprémi Papírkutyában zárul, ahol négy élsportoló, Boronkay Péter, hétszeres világbajnok, kilencszeres Európa-bajnok paratriatlonista, Kövér Fanni, U20 magyar csúcstartó, világbajnoki 5. gerelyhajító, Rasovszky Kristóf, világbajnok, olimpiai ezüstérmes hosszútávúszó, a Pannon Egyetem Sport és Tanulás Programjának tagja és Sipos Regina, K-1 junior Európa-bajnok küzdősportoló beszél a sportbéli és civil életükkel kapcsolatos terveiről.

A Bounceback projektről

Az uniós munkaerőpiac gyakran figyelmen kívül hagyott, ám folyamatosan növekvő részét alkotó azon visszavonult élsportolók, akik nagyon korán szembesülnek a nyugdíjazás/visszavonulás kihívásaival (sérülésből vagy korukból kifolyólag), gondolkodásmódjuknak, hozzáállásuknak, készségeiknek és kompetenciáiknak köszönhetően sikeres sport pályafutást tudhatnak magukénak. Ezen készségek és kompetenciák azonban átültethetők/összehangolhatók a vállalkozások által támasztott különféle készségek iránti igényekkel a gazdaság különböző szektoraiban.

Ebből kiindulva a Pannon Egyetem Gazdaságtudományi Kara a Veszprémi Egyetemi és Diák Atlétikai Clubbal (VEDAC), valamint görög, ciprusi, olasz partnerekkel (a görög AEK Athletic Club, az olasz A.S.D. Società Sportiva Lazio Karate, a görög Militos Consulting S.A., a ciprusi R&DO LIMITED) közös együttműködésben célul tűzte ki egy olyan innovatív tréningmódszer kidolgozását a veterán sportolók számára, amely a sportpályafutásuk során megszerzett készségeiket olyan képességekké alakítja át, amelyek a vállalkozói és üzleti világban szükséges sikereik eléréséhez hasznosak.

A projekt célzott támogatást nyújt a visszavonult és még aktív sportolók számára, akiknek célja, hogy a munkaerőpiacon sikeres szakemberekké vagy vállalkozókká váljanak. A 2020-ban indult „BOUNCEBACK - A veterán/visszavonult sportolók foglalkoztatását, valamint üzleti és vállalkozói szférában történő érvényesülését megkönnyítő innovatív tanulási módszerek kidolgozása” című projekt az Európai Bizottság által támogatott ERASMUS+ Program keretében valósul meg.

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.