2023. január 27.
//
Angelika névnap

Palackba zárt balatoni életérzés - bemutatkozott az EKF hivatalos ginje

Egy limitált kiadású gin lett a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program gasztroprogramjának legújabb tagja: az EKF borai és söre után, már saját ginnel is büszkélkedhet az EKF. Szimbolikus, hogy a prémium minőségű, kisszériás Balaton gin a kulturális főváros gasztronómiai csúcsrendezvényén, a Balaton Wine&Gourmet első teljes napján került először a közönség elé.

Egy kicsit levendulás, egy kicsit muskotályos, de a bodza és a birsalma jegyei is felfedezhetőek benne, természetesen a ginek alapvető alapanyaga, a boróka mellett. Így lehet az ízek szempontjából bemutatni a Somló mellett készült Balaton gint, amit az EKF hivatalos ginjének választottak.

De, hogy miért volt szükség a sörök és borok mellett hivatalos gint is választani a kulturális programsorozatnak, arra Markovits Alíz, a a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. vezérigazgatója válaszolt péntek délután a Balaton Wine & Gourmet fesztiválon, ahol bemutatták az italt.

A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programnak a kezdetektől az a célja, hogy a kultúrát a lehető legtágabb módon értelmezze. Bár a kultúra ott van a múzeumok falai között, a színházakban, a koncerttermekben, de ugyanígy jelen van az utcán és az éttermekben is. Nem véletlen, hogy az Utcaképfejlesztési programnak köszönhetően például több vendéglátóegység (reggeliző, borbár) is nyílt az elmúlt időszakban Veszprém belvárosában. A gasztrokultúra, ami a régiónkat jellemzi, több száz éves múltra tekint vissza - elég csak a borkészítésre gondolnunk, ami a Balatoni borrégió egyedülálló, területenként változó talajának és sajátosságainak köszönhetően válik nemzetközileg is elismertté. 

„A Veszprém-Balaton 2023 EKF programban szeretnénk, ha mindenki megismerné ezeket az értékeket, ezért mindig fontosnak tartottuk az edukációt is e téren. A kulturális év most a minőségi sör és a kitűnő borok után egy nagyszerű ginnel is gazdagabb lett.” mondta el Markovits Alíz.

A Balaton Gin ötletgazdája, Fehér Dávid a kezdetektől fontosnak tartotta, hogy ne csak nevében legyen balatoni a gin, hanem olyan összetevőket tartalmazzon, amelyek tényleg jellemzőek a térségre. „Ez nem volt könnyű feladat, bár az elején a levendula elég hamar eszünkbe jutott Tihany kapcsán, ami kifejezetten jó fűszerességet ad a ginnek. Aztán a muskotályos szőlő lett a másik elem, ami egyfajta édes lecsengést biztosít az italnak.”- mondta el Fehér Péter, és hozzátette: „A programmal való együttműködés kapcsán egy olyan limitált kiadású csomagolást álmodtunk meg, ahol a VEB2023 EKF logó szerepel az üvegeken, azaz a nádast a jól ismert EKF-es szikra jelzés váltja fel és a palack hátulján egy QR kód ad több információt a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa Programról.”

Fehér Péter, a Balaton Gin ötletgazdája családja révén több szálon is kötődik a Balatonhoz. Családi vállalkozásuk is nem messze a tótól, a Somló-hegy lábánál található. Az általa megálmodott Balaton Gin, mely egy nemzetközi spirit versenyen Berlinben pont a napokban kapott dupla arany minősítést, a Balaton ízeit ötvözve az igazi balatoni életérzést zárja minden palackba. A gin limitált kiadása megújult csomagolásban a VEB2023 EKF programjával karöltve szeptember 30-án debütált a veszprémi Balaton Wine & Gourmet fesztiválon.

Az EKF ginje hamarosan kapható lesz néhány kiemelt üzletben a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális fővárosa területén, Veszprémben és régió kiemelt üzletben és üzlethálózatban is!

A gin körülbelül az 1600-as években jelent meg először Hollandiában, ahol egyszerű tisztaszeszbe áztattak borókabogyót és egyéb fűszereket, majd párolták le az italt. A Németalföldről aztán gyorsan átterjedt Nagy-Britanniába, ahol tovább tökéletesítették az italt. Érdekesség, hogy az angol gyarmatokon, elsősorban Indiában a ginnel hígították a tonic elődjének tekinthető keserű kinines italt (a kinin a malária ellen nyújtott segítséget az angoloknak), tehát lényegében a ma népszerű gin-tonic előbb létezett, mint önmagában a tonic ital. Magyarországon a ginfogyasztás nem is olyan régen, a 2010-es évektől lett népszerű, elsősorban tonic kíséretében long-drinkként.

vehir.hu

További cikkek

Egyéves lett a Wine & Vinyl
Egyéves lett a Wine & Vinyl
Első születésnapját ünnepelte a veszprémi belváros egyik legnépszerűbb vendéglátóhelye, a Wine & Vinyl bakelit- és borbár. Az ünnepi alkalmat pezsgőzéssel tisztelték meg, ahol a vendégek közt több veszprémi közéleti szereplő, valamint törzsvendég is volt. A köszöntőkben az is elhangzott, az olyan helyek, mint a Wine & Vinyl elébe mennek azoknak a kritikáknak, hogy Veszprémben nincs este és hétvégente pezsgő élet.
Konyhától a szőlőültetvényig – Benesch Antal 2 éve a Veszprémi Érseki Pincészet főborásza
Konyhától a szőlőültetvényig – Benesch Antal 2 éve a Veszprémi Érseki Pincészet főborásza
Múlt, tradíció, folytonosság. Mintegy 750 éve, 1277 óta foglalkozik szőlőtermesztéssel, borkészítéssel a Veszprémi Érsekség (jogelődje a Veszprémi Püspökség). A Főegyházmegye birtokában lévő pincészetet immáron 2 éve vezeti főborászként Benesch Antal. A fiatal szakember elhivatottságát és szakmai elkötelezettségét otthonról hozta, az egyetemi diploma megszerzése után pedig neves hazai és külföldi borászatoknál gyarapította tudását. Antal azt mondja: szeretné, ha a pincészet borait megkóstolva az emberek számára megállna az idő, és néhány pillanatra félre tudnák tenni a gondjaikat.
Képzéssel azért, hogy a balatoni borok minél több borhűtőben ott legyenek
Képzéssel azért, hogy a balatoni borok minél több borhűtőben ott legyenek
Hiánypótló képzés indult el Veszprémben, valamint a Balaton két másik településén, aminek küldetésében nem csupán az szerepel, hogy a helyi vendéglátóhelyek szakemberei kitágíthassák szakmai tudásukat, hanem a helyi borokat is szeretné eljuttatni minél több étterem borhűtőjébe.
Balaton Wine & Gormet beyond, avagy mitől lesz más ez a gasztrofesztivál
Balaton Wine & Gormet beyond, avagy mitől lesz más ez a gasztrofesztivál
Szeptember 29-től néhány napra a gasztronómiáé lesz a főszerep a Veszprémvölgyben, köszönhetően a Balaton Wine & Gourmet fesztiválnak, de ha valaki azt gondolná, hogy ez a programsorozat csupán egy a sok hazai gasztrorendezvény közül, nagyon gyorsan el kell oszlatni a tévhitet, hiszen a környéken egyáltalán nem, az országban pedig a fővároson kívül csak elvétve találkozhat a közönség effajta tematikával. A kézműves hamburgerek és food truckok világán már túllépve, ha a Balaton Wine& Gormet-t egy borhoz kellene hasonlítani, egészen biztosan a legfelső polcon kapna helyet.
Veszprémtől kértek tanácsot az észtek borkérdésben
Veszprémtől kértek tanácsot az észtek borkérdésben
Nemrég az Oliva étteremben két olyan város jó barátai találkoztak, amely városok mindegyike az Európa Kulturális Fővárosa cím birtokosa, programjaikban pedig egyaránt szeretnének adózni borkultúrának is. Veszprém és testvárvárosának, az észtországi Tartunak a vezetői régi jó kapcsolatot ápolnak egymással, a mostani a találkozót is a személyesség jellemezte, még úgy is, hogy a két társaság 1500 km-re volt egymástól a valóságban. Ráadásul Tartu szempontjából komoly tétje is volt az alkalomnak.