Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 27. Olga
Veszprém
21°C
2024. július 27. Olga
Veszprém
21°C

Nosztalgiaérzés felmelegítve - újra megnyitott a Kiskuti csárda

2024. június 3. 16:37
Azt mondják, hogy felmelegítve csak a töltött káposzta jó. A konyhában minden bizonnyal tényleg így van, de ha egy közel kétszáz évre visszatekintő éttermet élesztenek újjá hasonló szellemiséggel, mint egykor működött, ez az alaptétel ugyancsak érvényes. Legalábbis Veszprémben a Kiskuti csárdában sikerült, ami hétvégén nyitott meg, miután az Európa Kulturális Fővárosa programnak köszönhetően felújították és újra élettel töltötték meg.

Szombat dél körül feltűnően forgalmasabb lett a Veszprémvölgyi utca, – legalábbis az a része, ahol jelenleg nem zajlik felújítás – gyalogos párok, kisebb csoportok haladtak célirányosan az utca vége felé, valamint több taxi is befordult ugyanide. Pont, mint a XIX. század derekán, csak akkor még lovaskocsikkal tették ugyanezt. A cél akkor és most is ugyanaz volt: a völgy csendes zugában lévő Kiskuti csárdában szerettek volna ebédelni egyet.

Erre közel kétszáz éven át a kor emberének bármimkor volt lehetősége, igaz, 2016-ban úgy tűnt, hogy a csárda 1830-as évektől íródó története véget ért. Aztán gyorsan kiderült, hogy csak egy lélegzetvételnyi szünetet tart, ugyanis miután korábbi tulajdonosa befejezte a vendéglátó tevékenységet, a város az EKF-en belül megvásárolta az épületet és hamarosan neki is látott a felújításának, hogy ismét a veszprémi vendéglátóhelyek sorába állítsa a Kiskutit.

Ez végül 2024-ben a nyár első napján megvalósult, ugyanazzal a névvel és stílussal, mint egykor működött.

Kapcsolódó cikk
Így éled újjá Veszprém legendás csárdája
Két évszázados múltra tekint vissza, így egyáltalán nem mindegy, hogy ki és hogyan nyúl hozzá Veszprém ikonikus csárdájához, hogy az megőrizze klasszikus jegyeit, miközben a mostani kor vendégkörének igényeit is kiszolgálja. Az épületet műszakilag nyugodtan lehetne az „orvosi ló” esetének is hívni, de a lényegen ez sem változtat, 2024 elején újra kinyit a Veszprémvölgy híres csárdája. A kivitelező Diorit Partner Kft. műszaki igazgatójával, Beck Károllyal beszélgettünk, hogy mi történik a Veszprémvölgyi út végén.

A Kiskuti csárdát a közelben lévő, a Séd mellett található kis kútról nevezték el, habár legelső említése még nem ez volt. XIX. századi feljegyzések szerint az 1830-as években Zsidócsárdaként emlegették a veszprémiek. Később több tulajdonosváltáson is átesett, sőt 1907-ben tisztázatlan körülmények közepette leégett, de aztán újjáépítették.

Az egyik legismertebb vezetője Hosoff József és családja voltak 1927-től, az ő idejéből fennmaradt egy vendégkönyv is, amibe gyakorlatilag a kor társadalmának minden szereplője írt bejegyzést, a piarista diákoktól kezdve az altisztképző katonáin át a kor színészei, művészei.

Az államosítás után is ő vezették tovább, majd újabb tulajdonoscsere után végül 2016-ban bezárt, az utána következő története pedig az EKF-en keresztül már ismert.

A szombati nyitáskor láthatóan több olyan vendég is felkereste a csárdát, akik még korábbi fénykorában voltak állandó törzsvendégek, igaz, hogy vendégkönyv helyett már inkább az internetes fórumokban adtak hangot annak, hogy milyen örömteli, hogy ismét nyitva van a Kiskuti csárda.

Az új üzemetetők pedig leporolva az egykori hagyományokat már az étlaptól kezdve úgy szabták újra a Kiskuti arculatát, hogy ez a nosztalgikus élmény visszaköszönjön. Házias, magyaros fogások sorakoznak egymás alatt a gulyáslevestől a túrós csuszáig. A beltér is ugyanezt a retro hangulatot árasztja, bár itt a retro kifejezés helyett talán sokkal stílszerűbb a hagyományos jelző, a finom népi motívumokkal a bútorzaton, ellenben a giccses paprikafüzéreket nélkülözve.

A Kiskuti csárda valódi pezsgése azonban akkor kezdődik majd el, amikor a fülledt nyári napok után szinte az egyetlen hely lesz Veszprémben, ahol a hűtést nem a légkondicionáló fogja szolgáltatni, hanem az udvaron magasodó terebélyes fák és a kert végében csörgedező Séd patak.

A fejlesztés során egyébként játszóteret is építettek, valamint egy szabadtéri színpadot, tehát hamarosan a zene is visszatérhet a csárdába, ahogy egykor megszokott volt.

Képek: Kiskuti Csárda

Hajas Bálint
további cikkek
A francia arroganciából is kapott egy kis ízelítőt a világ A francia arroganciából is kapott egy kis ízelítőt a világ A francia „mi majd megmondjuk, hogy hogyan kell” sztereotípia kapott egy jókora muníciót. Ironikus módon pont maguktól a franciáktól, vagyis a párizsi olimpia szervezőbizottságától, akik a közel négyórás ceremónia alatt a francia szabadság eszményének bemutatását leginkább drag queenek vonaglásában tudták elképzelni. Közben néha a sportolókat is mutatták. ma 1:28 Pannon Egyetem: a humán és reál tudományterületeken is voltak slágerszakok Pannon Egyetem Pannon Egyetem: a humán és reál tudományterületeken is voltak slágerszakok Reneszánszát éli a társadalomtudományok és bölcsész-képzések népszerűsége, de a reáltudományok slágerszakjai is őrzik előkelő helyüket a Pannon Egyetem kínálatában. A szerdai felvételi ponthatárok kihirdetése után most az egyetem vezetősége ismertette a számokat és statisztikákat, ahol kiderült az is, hogy milyen ösztöndíjjal segítik azokat, akik önköltséges képzésen tudják csak elkezdeni egyetemi tanulmányaikat. tegnap 16:06 A herendi postaládák kézzel írt pozitív üzenetekkel teltek meg péntek reggelre A herendi postaládák kézzel írt pozitív üzenetekkel teltek meg péntek reggelre A herendieket péntek reggel igazán különleges és személyes meglepetés várta: egy helyi lakos pozitív üzenetekkel töltötte meg mindenki postaládáját. A szívből jövő gesztus nemcsak örömet okozott, hanem elindított egy hullámot a közösségi médiában is, ahol a város lakói megosztották egymással a kedves, kézzel írt pozitív megerősítéseket. tegnap 12:10 Úristen is volt a színpadon, de az igazi főszereplők a tizennyolcévesek voltak a Pannon Egyetem ponthúzó partiján Pannon Egyetem Úristen is volt a színpadon, de az igazi főszereplők a tizennyolcévesek voltak a Pannon Egyetem ponthúzó partiján Egy egészséges ember pulzusa nyugalmi állapotban percenként 60-100, ez izgalmi helyzetben akár 120-140 szívdobbanás is lehet. Szerda este a Gyárkertben sok tinédzsernek kúszott fel a szívverése erre a szintre és nem csak azért, mert a színpadra Magyarország jelenleg egyik legnépszerűbb csapatát, a Valmart várták. Nem sokkal este nyolc óra után megérkeztek az első SMS-ek a telefonokra, hogy sikerültek-e az egyetemi felvételek. A Pannon Egyetem erre az alkalomra szervezte meg Pont Ott Partiját, hogy a tizennyolcévesek együtt élhessék át ezeket a pillanatokat. 2024. július 25. 11:59

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.