Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Nosztalgiaérzés felmelegítve - újra megnyitott a Kiskuti csárda

2024. június 3. 16:37
Azt mondják, hogy felmelegítve csak a töltött káposzta jó. A konyhában minden bizonnyal tényleg így van, de ha egy közel kétszáz évre visszatekintő éttermet élesztenek újjá hasonló szellemiséggel, mint egykor működött, ez az alaptétel ugyancsak érvényes. Legalábbis Veszprémben a Kiskuti csárdában sikerült, ami hétvégén nyitott meg, miután az Európa Kulturális Fővárosa programnak köszönhetően felújították és újra élettel töltötték meg.

Szombat dél körül feltűnően forgalmasabb lett a Veszprémvölgyi utca, – legalábbis az a része, ahol jelenleg nem zajlik felújítás – gyalogos párok, kisebb csoportok haladtak célirányosan az utca vége felé, valamint több taxi is befordult ugyanide. Pont, mint a XIX. század derekán, csak akkor még lovaskocsikkal tették ugyanezt. A cél akkor és most is ugyanaz volt: a völgy csendes zugában lévő Kiskuti csárdában szerettek volna ebédelni egyet.

Erre közel kétszáz éven át a kor emberének bármimkor volt lehetősége, igaz, 2016-ban úgy tűnt, hogy a csárda 1830-as évektől íródó története véget ért. Aztán gyorsan kiderült, hogy csak egy lélegzetvételnyi szünetet tart, ugyanis miután korábbi tulajdonosa befejezte a vendéglátó tevékenységet, a város az EKF-en belül megvásárolta az épületet és hamarosan neki is látott a felújításának, hogy ismét a veszprémi vendéglátóhelyek sorába állítsa a Kiskutit.

Ez végül 2024-ben a nyár első napján megvalósult, ugyanazzal a névvel és stílussal, mint egykor működött.

Kapcsolódó cikk
Így éled újjá Veszprém legendás csárdája
Két évszázados múltra tekint vissza, így egyáltalán nem mindegy, hogy ki és hogyan nyúl hozzá Veszprém ikonikus csárdájához, hogy az megőrizze klasszikus jegyeit, miközben a mostani kor vendégkörének igényeit is kiszolgálja. Az épületet műszakilag nyugodtan lehetne az „orvosi ló” esetének is hívni, de a lényegen ez sem változtat, 2024 elején újra kinyit a Veszprémvölgy híres csárdája. A kivitelező Diorit Partner Kft. műszaki igazgatójával, Beck Károllyal beszélgettünk, hogy mi történik a Veszprémvölgyi út végén.

A Kiskuti csárdát a közelben lévő, a Séd mellett található kis kútról nevezték el, habár legelső említése még nem ez volt. XIX. századi feljegyzések szerint az 1830-as években Zsidócsárdaként emlegették a veszprémiek. Később több tulajdonosváltáson is átesett, sőt 1907-ben tisztázatlan körülmények közepette leégett, de aztán újjáépítették.

Az egyik legismertebb vezetője Hosoff József és családja voltak 1927-től, az ő idejéből fennmaradt egy vendégkönyv is, amibe gyakorlatilag a kor társadalmának minden szereplője írt bejegyzést, a piarista diákoktól kezdve az altisztképző katonáin át a kor színészei, művészei.

Az államosítás után is ő vezették tovább, majd újabb tulajdonoscsere után végül 2016-ban bezárt, az utána következő története pedig az EKF-en keresztül már ismert.

A szombati nyitáskor láthatóan több olyan vendég is felkereste a csárdát, akik még korábbi fénykorában voltak állandó törzsvendégek, igaz, hogy vendégkönyv helyett már inkább az internetes fórumokban adtak hangot annak, hogy milyen örömteli, hogy ismét nyitva van a Kiskuti csárda.

Az új üzemetetők pedig leporolva az egykori hagyományokat már az étlaptól kezdve úgy szabták újra a Kiskuti arculatát, hogy ez a nosztalgikus élmény visszaköszönjön. Házias, magyaros fogások sorakoznak egymás alatt a gulyáslevestől a túrós csuszáig. A beltér is ugyanezt a retro hangulatot árasztja, bár itt a retro kifejezés helyett talán sokkal stílszerűbb a hagyományos jelző, a finom népi motívumokkal a bútorzaton, ellenben a giccses paprikafüzéreket nélkülözve.

A Kiskuti csárda valódi pezsgése azonban akkor kezdődik majd el, amikor a fülledt nyári napok után szinte az egyetlen hely lesz Veszprémben, ahol a hűtést nem a légkondicionáló fogja szolgáltatni, hanem az udvaron magasodó terebélyes fák és a kert végében csörgedező Séd patak.

A fejlesztés során egyébként játszóteret is építettek, valamint egy szabadtéri színpadot, tehát hamarosan a zene is visszatérhet a csárdába, ahogy egykor megszokott volt.

Képek: Kiskuti Csárda

Hajas Bálint
további cikkek
Ötmilliárd forint az államtól szociális tűzelőanyagra közélet Ötmilliárd forint az államtól szociális tűzelőanyagra Ötmillárd forintot biztosít a kormány a szociális tűzelőanyag programra, amellyel az önkormányzatok támogatják a rászorulókat, mondta Navracsics Tibor, közigazgatási és területfejlesztzési miniszter Pusztamiskén, ahová már meg is érkezett ez a támogatás. ma 10:22 Kádártára is megérkezett a karácsonyi hangulat közélet Kádártára is megérkezett a karácsonyi hangulat Szombat délután igazi közösségi ünnepet tartottak a kádártaiak. A falukarácsonyon a programokból az óvodás kortól a nyugdíjasokig mindenki kivette a részét, miközben finom italokkal és jó kedvvel készültek az év legszentebb ünnepére. ma 10:13 Higgyük el egymásról, hogy jóra vagyunk teremtve! advent Higgyük el egymásról, hogy jóra vagyunk teremtve! Az utolsó, azaz a szeretet gyertyáját is meggyújtották a Veszprém adventi koszorúján. A ceremónián Udvardy György, veszprémi érsek és Ovádi Péter, országgyűlési képviselő is köszöntötte a Kossuth utcán összegyűlt embereket. ma 10:15 Karácsonyi ízek a világ körül Karácsonyi ízek a világ körül A karácsony nemcsak a szeretet és a családi összejövetelek ünnepe, hanem a gasztronómiai kalandoké is. Ahány ország, annyi szokás – és ez különösen igaz az ünnepi asztalokra. A helyi kultúra, történelem és ízvilág keveréke teszi egyedivé a karácsonyi ételeket, amelyek gyakran generációról generációra öröklődnek. Szerkesztőségünk most képletesen elutazott a világ különböző nemzeteinek ünnepi konyháiban, hogy megismerjük, milyen fogások varázsolják felejthetetlenné az ünnepeket! tegnap 17:29

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.