Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2023. december 6. Miklós
Veszprém
-1°C
2023. december 6. Miklós
Veszprém
-1°C

Két nagyobb programmal is készül a falain kívül a Laczkó Dezső Múzeum

2022. október 6. 15:11
Bár a Laczkó Dezső Múzeum épülete a felújítási munkák miatt jelenleg zárva van, a múzeum így sem került ki Veszprém kulturális forgásából. Az ősz folyamán két nagyobb közösségi akciót is szerveznek, az elsőt az előttünk álló szombaton, tájékoztatta a sajtót Péterváry-Szanyi Brigitta múzeumigazgató.

A Laczkó Dezső Múzeum annak ellenére is aktív maradt a programszervezés területén, hogy az Erzsébet-sétány elején található főépülete nagyszabású felújításon esik át, így jelenleg zárva tart. A nyár folyamán már több városi rendezvényen találkozhattak a veszprémiek olyan programokkal, ahol a múzeum régészei, vagy néprajzkutatói a szabadba vitték ki azokat a tárgyakat, vagy engedtek bepillantást azon munkájukba, amelyek többek számára érdekfeszítőek lehetnek.

Ebben a szellemben az ősz folyamán két nagyobb akcióval is készülnek, mindegyik a Múzeumok őszi fesztiválja keretén belül, amely országos rendezvénysorozat október elejétől egészen november közepéig tart.

Péterváry-Szanyi Brigitta, a Laczkó Dezső Múzeum igazgatója a csütörtök délelőtt tartott sajtótájékoztatóján elmondta, elsőként október 8-án, azaz most szombaton szervezik meg a Fittmúzeum – biciklis időutazásra keresztelt programjukat.

Péterváry-Szanyi BrigittaPéterváry-Szanyi Brigitta

Ennek keretében – ahogy a nevéből is következik – egy kerékpáros túrát szerveznek a múzeum dolgozói, amely során Veszprém környékének izgalmas régészeti lelőhelyeit látogatják meg közösen.

Így tehát útba ejtik felsőörsi Bűnbánó Magdolna-templomot, ugyancsak Felsőörsön a Bárókert utcát, ahol az egyik legkiterjedtebb és jelentősebb neolit lelőhely található, a Miske-sziklát, valamint az alsóörsi Török-házat is.

A túra során több helyen frissítőpontokkal készülnek a szervezők, aki pedig a hazaút során Balatonalmádi felé követi a csapatot, a Vödör-völgyi kerékpárúton lévő vendéglátóhelyen is lesz pihenője.

Péterváry-Szanyi Brigitta felhívta arra is a figyelmet, hogy a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött, valamint 10 éves kor felett ajánlott és az út legnagyobb részén biztonságos kerékpárúton haladnak majd. Az indulás 13 órakor lesz a Mester utcából és várhatóan este 6 órára érnek vissza Veszprémbe a 35 km-es túra teljesítésével.

Az ősz másik kiemelt rendezvénye a Veszprémvölgyben lesz október 15-én, méghozzá az egykori Gábriel-malom mellett. A malom történetéről korábban mi is írtunk, amikor a múzeum régészei és néprajzkutatói a nyár folyamán a közösség bevonásával tisztították meg az egykori ipari komplexum megmaradt falait és környezetét.

Most ide szerveznek egy még nagyobb volumenű pikniket, ahol az érdeklődők szintén ingyenesen megismerkedhetnek nem csak az itt található, hanem az összes veszprémi malom történetével is.

A múzeumigazgató elmondta, céljuk, hogy kivigyék a falak közül azokat a régészeti tárgyakat, megmaradt eszközöket, amelyek egyébként vitrin mögött találhatóak, most viszont kézbe lehet venni őket, még közelebb kerülve Veszprém helytörténeti emlékeihez.

A piknikkel együtt a Séd másik oldalán, a Kolostorok és Kertek rendezvénytéren hagyományőrző, nemzetközi hadi tornát szerveznek ugyanekkor, ahol magyar csapatok mellett cseh, szlovák és bolgárok is készülnek megmérettetni magukat hagyományos lovagi tornajátékok és párviadalok keretében.

Péterváry-Szanyi Brigitta a két rendezvényen kívül még megemlített egy november végi eseményt is, amikor a tervek szerint a Hősök kapujában megnyílik a veszprémi Vár történeti kiállítása is a nagyérdemű előtt.

Hajas Bálint
további cikkek
Veszprém már több mint hatezer éve is népszerű lakóhely volt régészet Veszprém már több mint hatezer éve is népszerű lakóhely volt A minap egy újabb felmérés nevezte meg Veszprémet a legélhetőbb vidéki nagyvárosnak – ez az “élhetőség” pedig történelmi távlatban is látható: nem véletlen, hogy városunk területe az újkőkor óta folyamatosan lakott. De hol éltek az őskori emberek, és mi maradt utánuk?   2023. október 18. 15:29 Megszentelték és megszelték Veszprém kenyerét augusztus 20 Megszentelték és megszelték Veszprém kenyerét Az államalapítási ünnephez kapcsolódva vasárnap délután a Laczkó Dezső Múzeum előtt először megszentelték, majd fel is szelték a város kenyerét.   2023. augusztus 21. 11:29 Éjszaka a múzeumban – Képriport szombatról Éjszaka a múzeumban – Képriport szombatról Ezen a hétvégén élhettük meg az év legrövidebb szombat éjszakáját, és hagyományosan ebben az időpontban rendezték meg a múzeumok éjszakáját. A veszprémi kiállítóhelyek idén is kitettek magukért. 2023. június 25. 13:15 Egry József 140 műalkotását vonultatja fel a megújult Laczkó Dezső Múzeum nyitó tárlata Egry József 140 műalkotását vonultatja fel a megújult Laczkó Dezső Múzeum nyitó tárlata Ünnepélyes keretek között nyitották meg a kivételes kulturális értékeket képviselő Egry József 140 – Balaton, Szicília, Nervi című kiállítást péntek délelőtt. A művész munkáiból összeállított páratlan kiállításnak az idén 120 éves Laczkó Dezső Múzeum felújított épülete ad otthont, a nyitó tárlat a nagyközönség számára június 24-től látogatható. 2023. június 24. 11:33

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.