2023. március 29.
//
Auguszta névnap

Két nagyobb programmal is készül a falain kívül a Laczkó Dezső Múzeum

Bár a Laczkó Dezső Múzeum épülete a felújítási munkák miatt jelenleg zárva van, a múzeum így sem került ki Veszprém kulturális forgásából. Az ősz folyamán két nagyobb közösségi akciót is szerveznek, az elsőt az előttünk álló szombaton, tájékoztatta a sajtót Péterváry-Szanyi Brigitta múzeumigazgató.

A Laczkó Dezső Múzeum annak ellenére is aktív maradt a programszervezés területén, hogy az Erzsébet-sétány elején található főépülete nagyszabású felújításon esik át, így jelenleg zárva tart. A nyár folyamán már több városi rendezvényen találkozhattak a veszprémiek olyan programokkal, ahol a múzeum régészei, vagy néprajzkutatói a szabadba vitték ki azokat a tárgyakat, vagy engedtek bepillantást azon munkájukba, amelyek többek számára érdekfeszítőek lehetnek.

Ebben a szellemben az ősz folyamán két nagyobb akcióval is készülnek, mindegyik a Múzeumok őszi fesztiválja keretén belül, amely országos rendezvénysorozat október elejétől egészen november közepéig tart.

Péterváry-Szanyi Brigitta, a Laczkó Dezső Múzeum igazgatója a csütörtök délelőtt tartott sajtótájékoztatóján elmondta, elsőként október 8-án, azaz most szombaton szervezik meg a Fittmúzeum – biciklis időutazásra keresztelt programjukat.

Péterváry-Szanyi BrigittaPéterváry-Szanyi Brigitta

Ennek keretében – ahogy a nevéből is következik – egy kerékpáros túrát szerveznek a múzeum dolgozói, amely során Veszprém környékének izgalmas régészeti lelőhelyeit látogatják meg közösen.

Így tehát útba ejtik felsőörsi Bűnbánó Magdolna-templomot, ugyancsak Felsőörsön a Bárókert utcát, ahol az egyik legkiterjedtebb és jelentősebb neolit lelőhely található, a Miske-sziklát, valamint az alsóörsi Török-házat is.

A túra során több helyen frissítőpontokkal készülnek a szervezők, aki pedig a hazaút során Balatonalmádi felé követi a csapatot, a Vödör-völgyi kerékpárúton lévő vendéglátóhelyen is lesz pihenője.

Péterváry-Szanyi Brigitta felhívta arra is a figyelmet, hogy a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött, valamint 10 éves kor felett ajánlott és az út legnagyobb részén biztonságos kerékpárúton haladnak majd. Az indulás 13 órakor lesz a Mester utcából és várhatóan este 6 órára érnek vissza Veszprémbe a 35 km-es túra teljesítésével.

Az ősz másik kiemelt rendezvénye a Veszprémvölgyben lesz október 15-én, méghozzá az egykori Gábriel-malom mellett. A malom történetéről korábban mi is írtunk, amikor a múzeum régészei és néprajzkutatói a nyár folyamán a közösség bevonásával tisztították meg az egykori ipari komplexum megmaradt falait és környezetét.

Most ide szerveznek egy még nagyobb volumenű pikniket, ahol az érdeklődők szintén ingyenesen megismerkedhetnek nem csak az itt található, hanem az összes veszprémi malom történetével is.

A múzeumigazgató elmondta, céljuk, hogy kivigyék a falak közül azokat a régészeti tárgyakat, megmaradt eszközöket, amelyek egyébként vitrin mögött találhatóak, most viszont kézbe lehet venni őket, még közelebb kerülve Veszprém helytörténeti emlékeihez.

A piknikkel együtt a Séd másik oldalán, a Kolostorok és Kertek rendezvénytéren hagyományőrző, nemzetközi hadi tornát szerveznek ugyanekkor, ahol magyar csapatok mellett cseh, szlovák és bolgárok is készülnek megmérettetni magukat hagyományos lovagi tornajátékok és párviadalok keretében.

Péterváry-Szanyi Brigitta a két rendezvényen kívül még megemlített egy november végi eseményt is, amikor a tervek szerint a Hősök kapujában megnyílik a veszprémi Vár történeti kiállítása is a nagyérdemű előtt.

Hajas Bálint

További cikkek

Négyszáz évig várta gazdáját a nemesvámosi kincs
Négyszáz évig várta gazdáját a nemesvámosi kincs
16. századi ezüstérméket talált egy amatőr kutató Nemesvámos közelében. A 154 darabból álló leletegyüttest pénteken mutatták be a sajtónak a településen.
A múzeumok éjszakáján nyit újra a Laczkó Dezső Múzeum
A múzeumok éjszakáján nyit újra a Laczkó Dezső Múzeum
Egry József életét és munkásságát bemutató időszakos kiállítással nyitja meg kapuit 2023 nyarán a Laczkó Dezső Múzeum – ismertette a terveket Péterváry-Szanyi Brigitta igazgató hétfőn.
A Hősök kapuja a veszprémi vár középkori történetének kincsestára
A Hősök kapuja a veszprémi vár középkori történetének kincsestára
Elkészült a Laczkó Dezső Múzeum legújabb attrakciója, amelynek a veszprémi Vár bejáratánál lévő Hősök kapuja ad otthont. Az itt berendezett kiállítás a Vár történetét mutatja be kifejezetten az Árpád-korra, valamint a török időkre fókuszálva.
Árpád-kortól a török időkig minden feltárul a veszprémi vár történetéről
Árpád-kortól a török időkig minden feltárul a veszprémi vár történetéről
Az Árpád-kortól a török időkig követheti végig a közönség hamarosan a veszprémi vár történetét a Hősök kapujában kialakított kiállításon. A nagyközönség majd jövő tavasszal találkozhat a tárlattal, előtte viszont a Laczkó Dezső Múzeum igazgatója és a kiállítás kurátora részletesen beszámolt róla, hogy mi várható a vár bejáratánál lévő műemlékben.
Megjelent az Id. Lóczy Lajos Laczkó Dezsőhöz címzett leveleiből álló kötet
Megjelent az Id. Lóczy Lajos Laczkó Dezsőhöz címzett leveleiből álló kötet
Péntek délután a Pannon Köztérben tartották a különleges könyvbemutatót, melyre igencsak nagy volt az érdeklődés.