2023. június 5.
//
Fatime névnap

Világhírű bécsi kórus látogat a bakonybéli monostorba

2022. október 11. 15:21
Aeffect Communications
A bizánci és hagyományos görög zenét ismerhetjük meg szokatlanul közelről október 15-én Bakonybélben, ahol a koncert mellett egy workshop keretében is betekinthetünk ennek a műfajnak a kulisszái mögé.

A bécsi székhelyű Bizánci és Hagyományos Görög Zene Intézetét Arszeniosz Kardamakisz ausztriai metropolita és magyarországi exarcha áldásával alapították azzal a céllal, hogy az egyházi, világi bizánci zene és a hagyományos hangszerek oktatásán keresztül megőrizze és terjessze a görög kultúra gazdagságát. Ez a cél az október 15-ei, bakonybéli eseményen is. A kórust a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa részeként a Kultháló program hozza el a monostor falai közé. Nem véletlenül: a program célja, hogy a művészeteket, kultúrát a látogatók úgy ismerjék meg, hogy annak ők maguk is szerves részeivé válnak - ha csak egy pár órás esemény erejéig is.

vehir.hu

További cikkek

Szent Gellért püspök lelkiségét megidéző képzőművészeti pályázatra várnak alkotásokat
Szent Gellért püspök lelkiségét megidéző képzőművészeti pályázatra várnak alkotásokat
Szent Gellért püspök lelkiségét megidéző képzőművészeti pályázatra várnak alkotásokat május végéig - közölték a szervezők az MTI-vel szerdán.
Új csapadékrekord született
Új csapadékrekord született
Hivatalosan is új csapadékrekord született: a Veszprém vármegyei Bakonybélben 71 milliméter csapadék hullott 24 óra alatt, ami önmagában meghaladja az átlagos januári csapadékösszeget - írta az Országos Meteorológiai Szolgálat kedden a közösségi oldalán.
Molinóból cirkuszi jelmez, óriás kollázs és tolltartó
Molinóból cirkuszi jelmez, óriás kollázs és tolltartó
A Trash Art Nemzetközi Természet- és Környezetvédelmi Fesztivál egyik kiemelt programjának számító Trash Art Magyarország alkotói évről évre újszerű stílussal, látásmóddal és eszközhasználattal adnak új életet a hulladékoknak. Idén a gödöllői program részeként egy kis újítással a fesztivál látogatói, a gyerekek és a fiatal művészek is kipróbálhatták, hogyan is válhat ismét a körforgás értékes részévé a hulladék. Ebből korábban már Veszprémben is kaphattak ízelítőt az emberek, június 5-én pedig Bakonybélbe érkezik a workshop.
Különleges pünkösdi koncert a bakonybéli monostorban
Különleges pünkösdi koncert a bakonybéli monostorban
Köveken, faágakon, csigaházakon zenél Dés András a bakonyi monostorban
Régészek tárják fel a bakonybéli bencés monostor középkori emlékeit
Régészek tárják fel a bakonybéli bencés monostor középkori emlékeit
A geofizikai felmérést követően régészeti kutatás kezdődött a Szent István alapította bakonybéli bencés monostor középkori előzményeinek feltárására. Az első fázis során a régészek a monostor kertjében nyitottak szelvényeket, ahol a középkori szerzetesek tárgyi hagyatékaként többek között különböző edénytöredékeket és egy gótikus minusculával díszített, 15-16. századi könyvcsatot is találtak.