2023. január 31.
//
Marcella névnap

Figyelmeztetés!

2022. október 17. 0:52
Vigyázz, figyelj jobban! Avagy nem követtél el semmit? Mégis megszólítva érzed magad? Valami akkor mégis rejtőzik benned. Ez itt maga a figyelmeztetés. Írásbeli.

A test majd jelez – így szokták mondani. Most azonban nem a test, hanem ez az írás figyelmeztet. Mire? Hogy állj meg egy pillanatra. Vegyél vissza a lendületből! Nincs rá szükséged? Rendben vagy? Pillantsunk csak csöppet a tükörbe!

Gondold végig legutóbbi napodat. Van valami, amit elfelejtettél? Elküldted-e a megírt e-mailt? Kivetted-e a mosást időben, teregettél? Átadtad az üzenetet? Kitöltötted a népszámláló kérdőívet? Ah, szerdáig meghosszabbították.  Emlékeztetni kell, hogy emlékezz?

Amikor a nap végén azon töprengsz, adtál-e borravalót a futárnak, vagy megköszönted-e az idegennek az útbaigazítást – valamit változtatni kell. Lelassulni, visszavenni, lélegezni.

Ijesztő, mégis ez a legkedvezőbb stádium. Mit számít egy elküldött, vagy egy megfogalmazott, de elküldetlen levél? Talán semmit. Talán nem is várja úgy a címzett. De nekünk mégis sokat mond. Ne várjuk meg, míg önmagunkat elfeledjük. Forduljunk befelé, és onnan kiindulva koncentráljunk a feladatra, ne pedig fordítva.

Engedjük el, amit el kell, éljük meg a jelen minden pillanatát. Fókuszáljunk a jóra, és ne emésszük magunkat megoldhatatlan dolgokon. Fogjuk meg a kezét, aki mellettünk áll, és köszönjük meg, hogy mellettünk áll. Minden nap, minden hajnalban és este.

Ez nem egy testi, ez egy írásbeli figyelmeztetés. Te, aki ezt olvasod, vegyél vissza! Kicsit gyors a tempó! Tudod, éppen élsz – és ennél nagyobb dolog nem igen történhet veled.

Szabó Eszter

További cikkek

Mit jelent az apaság?
Mit jelent az apaság?
Simon Dani jegyzete az élet legnagyobb ajándékáról.
EKF-év, de azért ne ragadtassuk el magunkat!
EKF-év, de azért ne ragadtassuk el magunkat!
Végre eljött Veszprém életébe az, amit mindenki oly régóta várt: az EKF éve. Maga a megnyitó egyszerre több helyszínen szórakoztatta a közönséget – beindult az élet! Emberek siettek egyik helyszínről a másikra, jobbnál jobb eseményekre, minden remekül sikerült, minden jól alakult, és tudom, nem kellene épp most behoznom a „de” szócskát – de…
A tanulás azzal kezdődik, hogy megengedem magamnak
A tanulás azzal kezdődik, hogy megengedem magamnak
Gyakran mondunk le olyan tevékenységekről, amiket szívesen űznénk, de a belső hang azt súgja (és ezt aztán sokszor tényleg ki is mondjuk), hogy “ehhez én túl béna vagyok”. Nem, nem vagy béna, meg tudod tanulni, de az első lépés az, hogy leteszed a negatív gondolatokat.
Önkritikus és kritika nélküli politikus
Önkritikus és kritika nélküli politikus
A sztereotípiákból kiemeli, vagy inkább egy öngóllal a saját helyzetét nehezíti az a politikus, aki képes nyilvánosan az önkritikára? Karácsony Gergely és Porga Gyula közül az egyikük megtette ezt. Véleménycikk.
„Új év új én” helyett alternatív fogadalmak az élethez
„Új év új én” helyett alternatív fogadalmak az élethez
Fogadalmat tenni nem feltétlenül naiv bolondság, ami csak arra szolgál, hogy frusztrációt okozzon és megszegjük, de talán érdemes lenne átgondolni, valóban jó dolgokat fogadunk-e meg.