2022. december 2.
//
Melinda névnap

Figyelmeztetés!

2022. október 17. 0:52
Vigyázz, figyelj jobban! Avagy nem követtél el semmit? Mégis megszólítva érzed magad? Valami akkor mégis rejtőzik benned. Ez itt maga a figyelmeztetés. Írásbeli.

A test majd jelez – így szokták mondani. Most azonban nem a test, hanem ez az írás figyelmeztet. Mire? Hogy állj meg egy pillanatra. Vegyél vissza a lendületből! Nincs rá szükséged? Rendben vagy? Pillantsunk csak csöppet a tükörbe!

Gondold végig legutóbbi napodat. Van valami, amit elfelejtettél? Elküldted-e a megírt e-mailt? Kivetted-e a mosást időben, teregettél? Átadtad az üzenetet? Kitöltötted a népszámláló kérdőívet? Ah, szerdáig meghosszabbították.  Emlékeztetni kell, hogy emlékezz?

Amikor a nap végén azon töprengsz, adtál-e borravalót a futárnak, vagy megköszönted-e az idegennek az útbaigazítást – valamit változtatni kell. Lelassulni, visszavenni, lélegezni.

Ijesztő, mégis ez a legkedvezőbb stádium. Mit számít egy elküldött, vagy egy megfogalmazott, de elküldetlen levél? Talán semmit. Talán nem is várja úgy a címzett. De nekünk mégis sokat mond. Ne várjuk meg, míg önmagunkat elfeledjük. Forduljunk befelé, és onnan kiindulva koncentráljunk a feladatra, ne pedig fordítva.

Engedjük el, amit el kell, éljük meg a jelen minden pillanatát. Fókuszáljunk a jóra, és ne emésszük magunkat megoldhatatlan dolgokon. Fogjuk meg a kezét, aki mellettünk áll, és köszönjük meg, hogy mellettünk áll. Minden nap, minden hajnalban és este.

Ez nem egy testi, ez egy írásbeli figyelmeztetés. Te, aki ezt olvasod, vegyél vissza! Kicsit gyors a tempó! Tudod, éppen élsz – és ennél nagyobb dolog nem igen történhet veled.

Szabó Eszter

További cikkek

Könnyek között búcsúztak az ország karácsonyfájától
Könnyek között búcsúztak az ország karácsonyfájától
A közel húsz méter magas, nyolctonnás ezüstfenyő egy idős házaspár családi házának kertjét díszítette több mint negyven esztendőn keresztül.
Utazás a ló túlsó oldalára
Utazás a ló túlsó oldalára
Egy íróval zajló beszélgetés világított rá arra, hogy nincsenek manapság könnyű helyzetben az alkotók, amikor a genderrel, vagyis a társadalmi nemekkel kapcsolatos kérdések oly annyira elhatalmasodtak. Vessünk egy pillantást most jelenünkre onnan, ahova esetünkben minden bizonnyal átestünk: a ló túlsó oldaláról.
Keddtől több mint nyolcmilliárdan leszünk
Keddtől több mint nyolcmilliárdan leszünk
Az ENSZ előrejelzése szerint a Föld népessége kedden, november 15-én eléri a nyolcmilliárdot. A túlnépesedés itt nem áll meg, a modellek azt jelzik, hogy a csúcsot a 2080-as években érhetjük el, amikor 10,4 milliárdan lakunk majd ezen a bolygón.
A Spotify elveszi a zene élvezetét?
A Spotify elveszi a zene élvezetét?
Idővel mindennek megjelenik az ellen-trendje, most épp a Spotify-é: egyre többen hagyják ott a streaming szolgáltatót, hogy más formában élvezzék a zenét.
Plusz egy mécses
Plusz egy mécses
Van egy mondás, miszerint az ember valójában háromszor hal meg: először, amikor elhagyja testét a lélek, másodszor, amikor eltemetik, harmadszor pedig, amikor utoljára mondják ki a nevét. A halhatatlanság tehát rajtunk, élőkön múlik igazából.