Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Tiszta Balaton, Tiszta Művészet kiállítás a Balaton Plázában

2022. október 20. 12:39
Balaton-felvidék ihlette műalkotásoknak ad otthont a Balaton Plaza egyik üresen álló üzlethelyisége. A HybridCycle Tiszta Balaton, tiszta művészet elnevezésű projektje a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa támogatásával immár második éve valósíthatta meg sokszínű művészeti és fenntarthatósági programsorozatát a régióban. Az alkotói felhívásuk keretében készült tematikus munkákat a plázában mutatják be jövő héttől egy ingyenesen látogatható kiállításon.

A képzőművészeti élet hagyományos színtereinek - galériák, kiállítóterek, múzeumok, műtermek és vásárok - sajátos atmoszférája a művészeti közegben kevésbé jártas befogadók számára sokszor nehezen értelmezhető. A bevásárlóközpontban életre hívott művészeti kezdeményezés azonban arra tesz kísérletet, hogy közelebb vigye a kultúrát, művészetet a mindennapok világához.

Az október 28-án nyíló tárlaton a HybridCycle a Veszprém-Balaton 2023 - Európa Kulturális Fővárosa projekt támogatásával megvalósított Tiszta Balaton, Tiszta Művészet (TBTM) programsorozat alkotásait tekinthetik meg az érdeklődők. Az elkészült műveket a fenntarthatóság, friss gondolatiság, dekoratív elemek, új alkotói módszerek és a régió környezeti értékeiből merített alkotói benyomások jellemzik.

Kusovszky Bea, művész 2022-es rezidenciaprogram Kusovszky Bea, művész 2022-es rezidenciaprogram

2021 nyarán a HybridCycle elindította első rezidenciaprogramját, ami a Tiszta Balaton, Tiszta Művészet egyik hosszú távú projekteleme volt. A program idén is a veszprémi régió kiemelkedő térségében valósulhatott meg, a Káli-medencében: a festői Köveskálon, már hagyományosan fenntarthatósági, lokális környezeti, természeti témákból építkezve. A rezidenciaprogram helyszínválasztása nem volt véletlen; a környék hegyei és lankái, a csendes elvonulás inspiratív közeget teremt az alkotásra. A program célja elsősorban a fenntarthatóság és a képzőművészet ötvözésének, határterületeinek kutatása, az ezen alapuló alkotás bátorítása, támogatása.

Porga Gyula polgármester megnyitja a Balaton Pláza Pop-up galériát 2021 októberébenPorga Gyula polgármester megnyitja a Balaton Pláza Pop-up galériát 2021 októberében

Júniustól-októberig 3 hetes időszakokra költöztek be a művészek a köveskáli alkotóházba, ami a kreatív, fenntarthatóság fókuszú alkotói tevékenység helyszínéül szolgált. A 2022-es pályázatot elnyert alkotók: Hatala Péter (képzőművész), Kiss Zsuzsanna (fotóművész), Kusovszky Bea (festőművész), László Kiss Dezső (képzőművész), Selyebi Dániel (grafikus), Tihanyi Anna (fotóművész), Végh Júlia (festőművész).

Tihanyi Anna visitkártya kollázsfotója. A lego baba már egy másik, modern, nem fenntartható eredetet mutat. Cserélhető, nem kapcsolódik az ősi élethez, a korábbi valósághoz, hanem inkább a technológiához, műanyaghoz. Kollázsfotói az újrahasznosítás, fenntarthatóság, a múlttal, örökséggel kapcsolatos kérdéseket is feszegeti és többek között olyan helyi helyszíneken végzett gyűjtőmunkát, mint a káptalantóti piac.Tihanyi Anna visitkártya kollázsfotója. A lego baba már egy másik, modern, nem fenntartható eredetet mutat. Cserélhető, nem kapcsolódik az ősi élethez, a korábbi valósághoz, hanem inkább a technológiához, műanyaghoz. Kollázsfotói az újrahasznosítás, fenntarthatóság, a múlttal, örökséggel kapcsolatos kérdéseket is feszegeti és többek között olyan helyi helyszíneken végzett gyűjtőmunkát, mint a káptalantóti piac.

A TBTM programsorozat egyik kiemelt programja a 2022-es Hybridart Camp alkotótábor volt. A kiállítás részeként bemutatkozik majd a táborban készült látványos fiktív hullám installáció is, amit a tábor lelkes alkotói és mentora Békési Ervin szobrászművész koncepciója alapján készítettek, a több mint 100 éves múltra visszatekintő helyi gyár, a Balaton Bútor nem használt faipari hulladékainak felhasználásával. “A hullám reflektál életünk hullámzására és kiszámíthatatlanságára, a globális válságra.” - fogalmazott Békési Ervin, a tábor mentora.

Fiktív hullám installáció az Art Market BudapestenFiktív hullám installáció az Art Market Budapesten

A tárlat december végéig ingyenesen látogatható a Balaton Plaza nyitvatartási idejében. További Tiszta Balaton, Tiszta Művészet programokért látogass el a https://www.hybridcycle.hu/tisztabalaton oldalra.

vehir.hu
Kovács Bálint
további cikkek
Második helyszínére látogat a „Wood Wide Web – Láthatatlan kapcsolódásaink” kiállítás HybridCycle Második helyszínére látogat a „Wood Wide Web – Láthatatlan kapcsolódásaink” kiállítás Veszprémből Vonyarcvashegyre költözik át a HybridCycle vándorkiállítása, ami az elmúlt három év művészeti projektjének az eredményeit hivatott bemutatni. A tárlatot a Vonyarcvashegyi Művelődési Házban szeptember 22 és október 10. között ingyenesen tekinthetik meg a látogatók. 2023. szeptember 22. 9:45 Balatones: Bemutatkoznak a balatoni rezidenciaprogram művészei - 3. rész HybridCycle Balatones: Bemutatkoznak a balatoni rezidenciaprogram művészei - 3. rész Idén is folytatódott a Veszprém—Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával a Tiszta Balaton, tiszta művészet (TBTM) programsorozat, aminek egyik eredményes programeleme a művészeti rezidenciaprogram volt. Cikksorozatunkban bemutatjuk a HybridCycle 2023-as rezidenciaprogramban résztvevő művészeket és alkotásokat. 2023. szeptember 19. 9:58 Parafadugóból ékszer – Hybridcycle workshop a Balatonfüredi Borheteken HybridCycle Parafadugóból ékszer – Hybridcycle workshop a Balatonfüredi Borheteken A Hybridcyle csapata nyári workshop túrája egyik állmásaként augusztusban a Balatonfüredi Borhetekre látogatott. 2023. szeptember 14. 12:48 Fiatal művészek alkotásain keresztül láthatjuk a jövőt HybridCycle Fiatal művészek alkotásain keresztül láthatjuk a jövőt Harmadszorra ad otthont a HybridCycle kiállításának a Balaton Pláza. Nem szokványos helyszín, de épp ez a célja az említett fenntarthatósági ügynökségnek: felhívni a figyelmet a fenntarthatóságra, méghozzá rendhagyó terekbe helyezett művészeti projekteken keresztül. A Wood Wide Web, Láthatatlan kapcsolódásaink című kiállítás szó szerint megkerülhetetlen. 2023. szeptember 7. 17:15

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.