2023. március 29.
//
Auguszta névnap

Tiszta Balaton, Tiszta Művészet kiállítás a Balaton Plázában

Balaton-felvidék ihlette műalkotásoknak ad otthont a Balaton Plaza egyik üresen álló üzlethelyisége. A HybridCycle Tiszta Balaton, tiszta művészet elnevezésű projektje a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa támogatásával immár második éve valósíthatta meg sokszínű művészeti és fenntarthatósági programsorozatát a régióban. Az alkotói felhívásuk keretében készült tematikus munkákat a plázában mutatják be jövő héttől egy ingyenesen látogatható kiállításon.

A képzőművészeti élet hagyományos színtereinek - galériák, kiállítóterek, múzeumok, műtermek és vásárok - sajátos atmoszférája a művészeti közegben kevésbé jártas befogadók számára sokszor nehezen értelmezhető. A bevásárlóközpontban életre hívott művészeti kezdeményezés azonban arra tesz kísérletet, hogy közelebb vigye a kultúrát, művészetet a mindennapok világához.

Az október 28-án nyíló tárlaton a HybridCycle a Veszprém-Balaton 2023 - Európa Kulturális Fővárosa projekt támogatásával megvalósított Tiszta Balaton, Tiszta Művészet (TBTM) programsorozat alkotásait tekinthetik meg az érdeklődők. Az elkészült műveket a fenntarthatóság, friss gondolatiság, dekoratív elemek, új alkotói módszerek és a régió környezeti értékeiből merített alkotói benyomások jellemzik.

Kusovszky Bea, művész 2022-es rezidenciaprogram Kusovszky Bea, művész 2022-es rezidenciaprogram

2021 nyarán a HybridCycle elindította első rezidenciaprogramját, ami a Tiszta Balaton, Tiszta Művészet egyik hosszú távú projekteleme volt. A program idén is a veszprémi régió kiemelkedő térségében valósulhatott meg, a Káli-medencében: a festői Köveskálon, már hagyományosan fenntarthatósági, lokális környezeti, természeti témákból építkezve. A rezidenciaprogram helyszínválasztása nem volt véletlen; a környék hegyei és lankái, a csendes elvonulás inspiratív közeget teremt az alkotásra. A program célja elsősorban a fenntarthatóság és a képzőművészet ötvözésének, határterületeinek kutatása, az ezen alapuló alkotás bátorítása, támogatása.

Porga Gyula polgármester megnyitja a Balaton Pláza Pop-up galériát 2021 októberébenPorga Gyula polgármester megnyitja a Balaton Pláza Pop-up galériát 2021 októberében

Júniustól-októberig 3 hetes időszakokra költöztek be a művészek a köveskáli alkotóházba, ami a kreatív, fenntarthatóság fókuszú alkotói tevékenység helyszínéül szolgált. A 2022-es pályázatot elnyert alkotók: Hatala Péter (képzőművész), Kiss Zsuzsanna (fotóművész), Kusovszky Bea (festőművész), László Kiss Dezső (képzőművész), Selyebi Dániel (grafikus), Tihanyi Anna (fotóművész), Végh Júlia (festőművész).

Tihanyi Anna visitkártya kollázsfotója. A lego baba már egy másik, modern, nem fenntartható eredetet mutat. Cserélhető, nem kapcsolódik az ősi élethez, a korábbi valósághoz, hanem inkább a technológiához, műanyaghoz. Kollázsfotói az újrahasznosítás, fenntarthatóság, a múlttal, örökséggel kapcsolatos kérdéseket is feszegeti és többek között olyan helyi helyszíneken végzett gyűjtőmunkát, mint a káptalantóti piac.Tihanyi Anna visitkártya kollázsfotója. A lego baba már egy másik, modern, nem fenntartható eredetet mutat. Cserélhető, nem kapcsolódik az ősi élethez, a korábbi valósághoz, hanem inkább a technológiához, műanyaghoz. Kollázsfotói az újrahasznosítás, fenntarthatóság, a múlttal, örökséggel kapcsolatos kérdéseket is feszegeti és többek között olyan helyi helyszíneken végzett gyűjtőmunkát, mint a káptalantóti piac.

A TBTM programsorozat egyik kiemelt programja a 2022-es Hybridart Camp alkotótábor volt. A kiállítás részeként bemutatkozik majd a táborban készült látványos fiktív hullám installáció is, amit a tábor lelkes alkotói és mentora Békési Ervin szobrászművész koncepciója alapján készítettek, a több mint 100 éves múltra visszatekintő helyi gyár, a Balaton Bútor nem használt faipari hulladékainak felhasználásával. “A hullám reflektál életünk hullámzására és kiszámíthatatlanságára, a globális válságra.” - fogalmazott Békési Ervin, a tábor mentora.

Fiktív hullám installáció az Art Market BudapestenFiktív hullám installáció az Art Market Budapesten

A tárlat december végéig ingyenesen látogatható a Balaton Plaza nyitvatartási idejében. További Tiszta Balaton, Tiszta Művészet programokért látogass el a https://www.hybridcycle.hu/tisztabalaton oldalra.

vehir.hu
Kovács Bálint

További cikkek

Győri művészeti programnak ad otthont a festői Káli-medence
Győri művészeti programnak ad otthont a festői Káli-medence
A győri Széchenyi István Egyetem Circular Living Concept néven indította el tavaly fenntarthatóság, újrahasznosítás és művészet-design fókuszú komplex szemléletformáló projektjét. A program részeként a következő hónapokban izgalmas műalkotások készülnek a Győr-Moson-Sopron vármegyében összegyűjtött hulladékokból.
Újabb két várost vettek be az óriás szelektív gyűjtőpontok: ide költözött a különleges öko-kiállítás
Újabb két várost vettek be az óriás szelektív gyűjtőpontok: ide költözött a különleges öko-kiállítás
Régi vasaló, elromlott fülhallgató, flakonok, tönkrement hosszabbító, törött porszívócső, repedt vödör és több tucat zsák régi ruha és háztartási textil is került a CLC kültéri gyűjtőpontjaiba - mondta el az akciót szervező csapat az első hónap zárása után.
A veszprémi családokat várja a Manófaktúra a Hangvillában
A veszprémi családokat várja a Manófaktúra a Hangvillában
December 18-án a veszprémi Hangvillába költözik a Manófaktúra, hogy a tudatos karácsonyi készülődésre tanítsa a város összes gyerekét. Az egész napos ingyenes családi programon kreatív kézműves foglalkozásokkal, közös zenéléssel és a Hahó Együttes koncertjével várják az érdeklődőket.
Vár a Manófaktúra! - Karácsonyi rajzpályázat gyerekeknek
Vár a Manófaktúra! - Karácsonyi rajzpályázat gyerekeknek
A Manófaktúra egy olyan hely, ahol nemcsak egymásra, hanem környezetükre is figyelnek. Vidám hangulatban telnek a mindennapok, karácsonyi készülődéssel, közös zenéléssel, kézműveskedéssel, barkácsolással és játékkal.
Szerezz új élményeket az ünnepi időszakra, környezettudatosan!
Szerezz új élményeket az ünnepi időszakra, környezettudatosan!
Ajándékok, karácsonyfa, fénybe borult utcák, édes sütemények, finom falatok, családi találkozók, dekorációk, kellemes illatok és ünnepi készülődés. Az év végéhez közeledve mindannyian várjuk, hogy szeretteink körében készülődve, ünneppel zárjuk az esztendőt, egyfajta összegzéseként a mögöttünk álló hónapok fáradalmainak, hálával tekintve a múlt sikereire és a jövő terveire, céljaira.