Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Az otthon az, ahol a lélek megnyilvánul

2022. október 19. 17:21
Több mint ezer veszprémi gyerek részvételével hozott létre interaktív kiállítást a Kabóca Bábszínház A város, mint otthon és óriási játszótér című pályázatuk részeként, melyben arra voltak kíváncsiak, mit jelent a gyerekeknek az otthonuk?

A pályázatot még tavaly tavasszal indította a bábszínház a Veszprém az Élhető Város Helyi Közösségi Fejlesztési Stratégia elemeként, melyre 15 millió forintos európai uniós forrást nyertek el.

Szőke Kavinszki András igazgató a kiállítás megnyitóján elmondta, elsősorban arra voltak kíváncsiak, mit jelent a gyerekeknek az otthon, hol találnak befogadó közösségi térre, különösen a covid utáni megváltozott időkben. A beérkezett pályaművekből azonban talán ennél is többet tudtak meg: ezek a művek a gyerekek lelkivilágát is megmutatják, mindazt, amit érzékelnek a körülöttük lévő világból, s szavakban még talán nem tudnak kifejezni, de rajzban igen. Mindez pedig arra kell sarkalljon bennünket, hogy hallgassuk meg a kicsiket és minden pillanatban igyekezzünk biztosítani az ő jövőjüket.

Halmay Gábor önkormányzati képviselő arról beszélt, jó érzés, hogy a helyi akciócsoporton keresztül az önkormányzat is be tudott kapcsolódni ebbe a projektbe egy kis fogaskerékként és hozzájárulhatott, hogy jobban megismerjük a gyerekek otthonról és Veszprémről kialakított véleményét.

Ferenczy Gábor, a Veszprém az Élhető Város” munkaszervezet vezetője emlékeztetett, a stratégia és a projekt célja is az volt, hogy a veszprémi identitást erősítse, elősegítse egy befogadóbb, együttműködőbb, innovatívabb társadalom létrejöttét. A bábszínház programja mindezt a helyi kulturális és művészeti irányok erősítésével, a közösségi kapacitások segítségével tette, emellett a támogatásból egy mobil színpadot is beszereztek.

Szántó Viktória igazgatóhelyettes, a projekt vezetője szerint a programuk valóban közösségformáló volt, hiszen idén a Kabóciádén egy bunker építésére hívták a résztvevőket, amellyel a városi és a természeti környezet új arcát akarták megmutatni, a felhívás pedig rendkívüli népszerűségnek örvendett. Emellett több óvodába is eljutottak, ahol előzetes felkészítés után a gyerekekkel beszélgettek arról, nekik mit jelent az otthonuk, ami aztán a rajzpályázat és a kiállítás, valamint az Otthon című babaszínházi előadás, összművészeti projekt megszületéséhez vezetett.

Bertalan Melinda
Domján Attila
további cikkek
Találkozzon a füredi bestselleríróval! Találkozzon a füredi bestselleríróval! Ismét egy exkluzív kávézásra hívjuk olvasóinkat. Ezúttal a szerencsések Karády Annával, a népszerű bestselleríróval találkozhatnak a Vehir.hu jóvoltából, aki olyan sikerkönyveknek a szerzője, mint A füredi lány, vagy éppen a Zserbó. A jelentkezéshez nem kell mást tennie, mint az alábbi linken regisztrálnia. A sorsolás után a szerencsések részt vehetnek a kötetlen hangulatú találkozón, ahol feltehetik kérdéseiket az írónőnek. tegnap 22:32 Májusban kinyit az első borszalon Veszprémben Májusban kinyit az első borszalon Veszprémben Megérkezett az első gólya Veszprémbe egy új rendezvény képében, ami az EKF eredményességét már az azon túli időszakban bizonyítja. Az első Veszprémi Borszalon azokat az értékeket képviseli, aminek erősítésén a kulturális főváros program hosszú időn át dolgozott. Május végén pedig bárki megtapasztalhatja ezt a Várban található impozáns helyszínen, amiről szerda délután árultak el a szervezők többet. tegnap 1:47 Teljes a line-up a 12. Paloznaki Jazzpikniken Teljes a line-up a 12. Paloznaki Jazzpikniken 2024. augusztus 1-3. között ismét sokszínű zenei élményekbe borul a Balaton-felvidéki jazzfalu: 12. alkalommal rendezik meg a már nemzetközi hírű butikfesztivál, a Paloznaki Jazzpikniket. 2024. április 17. 17:07 Új műfaj mutatkozik be a Kabóca Bábszínházban Új műfaj mutatkozik be a Kabóca Bábszínházban Különleges, zenés gyerekelőadással készül a Kabóca Bábszínház 2024 tavaszán: a Piroska és a Farkas című operilla bemutatója 2024. május 11-én 16 órakor lesz a Deák Ferenc utca 13. szám alatt.  2024. április 16. 15:42

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.