2023. március 30.
//
Zalán névnap

BalaTones: bemutatkoznak a balatoni rezidencia program művészei

2022. október 25. 12:29
2022-es nyári és őszi időszakban folytatódott a Veszprém—Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programtámogatásával, a tavalyi évben sikeresen debütáló Tiszta Balaton, tiszta művészet (TBTM) programsorozat a HybridCycle szervezésében. A TBTM egyik kiemelt programeleme idén is a művészeti rezidencia program volt.

Ebben az évben a BalaTones - Impressions of nature hívószóra olyan művészek jelentkezését várták, akik a fenntarthatóság témakörének kiemelt üzeneteire reflektáltak vagy az alkotási folyamatukat jellemzi a újrafelhasználás. A Balaton és a Balaton-felvidék egyedi tájegysége különböző lokális környezeti, társadalmi, szociális gondolatokat vet fel, amelyek egyfajta mintaként nagyobb globális kérdésekkel is rezonálnak.

A három hetes elvonuláson a pályázatot elnyert alkotók megismerhették a tájat, megfigyelhették a fenntarthatóság és a környék legfontosabb üzeneteit és lehetőségük volt hangot adni a Balatonnak, a természetnek a művészet különféle eszköztárával. A művészek olyan aspektusokból mutathatják meg a Balaton-felvidéket, amelyek újszerű látásmódokat tükröznek. A cikksorozat a rezidencia program művészeit, az ott készült alkotásokat és azok mögött rejlő gondolatiságokat mutatja be a következő időszakban.

Balatonalmádi 2022. szeptember, Tiszta Balaton, tiszta művészet vándorkiállításBalatonalmádi 2022. szeptember, Tiszta Balaton, tiszta művészet vándorkiállítás

Selyebi Dániel (magyar, 1995-ben született) Budapesten élő és alkotó grafikusművész, a BalaTones rezidencia program első művésze. Műveihez leginkább egy adott előhely és az ott élő társulások megfigyeléséből és textúráiból merít ihletet. Rajzaiban a figuratív és nonfiguratív elemek keverednek ezzel kiemeli a természet erejét, lendületességét.

Dániel a vele készített interjúban elmesélte, hogy véleménye szerint “az ökoszisztéma önmegújító képessége hozhat egyfajta fenntarthatóságot”. Ezt az üzenetet szeretné megerősíteni a rezidancia alatt készült rajzaival is. Elmondása szerint a három hét segített neki kifelé és befelé figyelni egyaránt. Sok időt töltött sétával a térségben és ösztönző volt számára látni a folyamatos zizegést az avartól a fák lombjáig. Leginkább egy-egy érintetlen környezet sejtelmességét igyekezett visszaadni rajzain tűfilc segítségével, megkeresve azokat az arányokat, melyek nem vezetnek káoszhoz.

Selyebi Dániel a köveskáli rezidenciaprogram alatt készült rajzaivalSelyebi Dániel a köveskáli rezidenciaprogram alatt készült rajzaival

Tihanyi Anna (magyar, 1979-ben született) Lucie-díjas budapesti fotóművész, a BalaTones rezidenciaprogram második művésze. Munkásságára jellemző a megrendezettség, törekszik a filmszerű hatásokra, elgondolkodtató vizuális narratívákra. A rezidencia alatt is fontos volt számára a gyűjtés, és az apró részletek összeillesztése.

Tihanyi Anna alkotás közbenTihanyi Anna alkotás közben

Anna kérdésünkre a Balatonról, az  interjúban az alábbi választ adta: “Elsősorban valami eltűnt dolgot. Nosztalgikus képeim vannak róla, osztálykirándulások, gyerek- és tinikor, színesebb-szagosabb, és sokkal szelídebb, mint ma.”

Ezzel a nosztalgikus-melankólikus érzéssel fedezte fel a környéket újra. Rátalált a Káptalantóti piacra, ahol a régiségek között talált öt magyar vizitkártyát, amiket kollázs-szerűen párosított egy helyi ABC-ben vett magazinból kivágott fejekkel.

Az így készült kollázsokat fotózta középformátumú filmre és nagyítottam le. Végül az elkészült öt re-porté az újrahasznosítás, fenntarthatóság, a múltunkkal, örökségünkkel kapcsolatos kérdéseket feszegeti.

A dínófej az ősi élet létrejöttéből, a régmúltból fennmaradó, az élet kialakulásának előzményére utal, egyfajta folytonosság az ösztönökkel, múlttal, miközben karakterizál isA dínófej az ősi élet létrejöttéből, a régmúltból fennmaradó, az élet kialakulásának előzményére utal, egyfajta folytonosság az ösztönökkel, múlttal, miközben karakterizál is

A rezidencia program alatt készült alkotásokat élőben is megtekinthetik az érdeklődők a Tiszta Balaton, tiszta művészet kiállításon a Balaton Plaza egy jelenleg üresen álló üzlethelyiségben, 2022. október 28. - december 30. között. Érdemes lesz már a megnyitón is részt venni, ahol sok újdonságot hallhatnak az érdeklődők az alkotásokról pénteken 11 órától.

vehir.hu

További cikkek

Győri művészeti programnak ad otthont a festői Káli-medence
Győri művészeti programnak ad otthont a festői Káli-medence
A győri Széchenyi István Egyetem Circular Living Concept néven indította el tavaly fenntarthatóság, újrahasznosítás és művészet-design fókuszú komplex szemléletformáló projektjét. A program részeként a következő hónapokban izgalmas műalkotások készülnek a Győr-Moson-Sopron vármegyében összegyűjtött hulladékokból.
Újabb két várost vettek be az óriás szelektív gyűjtőpontok: ide költözött a különleges öko-kiállítás
Újabb két várost vettek be az óriás szelektív gyűjtőpontok: ide költözött a különleges öko-kiállítás
Régi vasaló, elromlott fülhallgató, flakonok, tönkrement hosszabbító, törött porszívócső, repedt vödör és több tucat zsák régi ruha és háztartási textil is került a CLC kültéri gyűjtőpontjaiba - mondta el az akciót szervező csapat az első hónap zárása után.
A veszprémi családokat várja a Manófaktúra a Hangvillában
A veszprémi családokat várja a Manófaktúra a Hangvillában
December 18-án a veszprémi Hangvillába költözik a Manófaktúra, hogy a tudatos karácsonyi készülődésre tanítsa a város összes gyerekét. Az egész napos ingyenes családi programon kreatív kézműves foglalkozásokkal, közös zenéléssel és a Hahó Együttes koncertjével várják az érdeklődőket.
Vár a Manófaktúra! - Karácsonyi rajzpályázat gyerekeknek
Vár a Manófaktúra! - Karácsonyi rajzpályázat gyerekeknek
A Manófaktúra egy olyan hely, ahol nemcsak egymásra, hanem környezetükre is figyelnek. Vidám hangulatban telnek a mindennapok, karácsonyi készülődéssel, közös zenéléssel, kézműveskedéssel, barkácsolással és játékkal.
Szerezz új élményeket az ünnepi időszakra, környezettudatosan!
Szerezz új élményeket az ünnepi időszakra, környezettudatosan!
Ajándékok, karácsonyfa, fénybe borult utcák, édes sütemények, finom falatok, családi találkozók, dekorációk, kellemes illatok és ünnepi készülődés. Az év végéhez közeledve mindannyian várjuk, hogy szeretteink körében készülődve, ünneppel zárjuk az esztendőt, egyfajta összegzéseként a mögöttünk álló hónapok fáradalmainak, hálával tekintve a múlt sikereire és a jövő terveire, céljaira.