2023. május 29.
//
Magdolna névnap

BalaTones: bemutatkoznak a balatoni rezidencia program művészei

2022. október 25. 12:29
2022-es nyári és őszi időszakban folytatódott a Veszprém—Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programtámogatásával, a tavalyi évben sikeresen debütáló Tiszta Balaton, tiszta művészet (TBTM) programsorozat a HybridCycle szervezésében. A TBTM egyik kiemelt programeleme idén is a művészeti rezidencia program volt.

Ebben az évben a BalaTones - Impressions of nature hívószóra olyan művészek jelentkezését várták, akik a fenntarthatóság témakörének kiemelt üzeneteire reflektáltak vagy az alkotási folyamatukat jellemzi a újrafelhasználás. A Balaton és a Balaton-felvidék egyedi tájegysége különböző lokális környezeti, társadalmi, szociális gondolatokat vet fel, amelyek egyfajta mintaként nagyobb globális kérdésekkel is rezonálnak.

A három hetes elvonuláson a pályázatot elnyert alkotók megismerhették a tájat, megfigyelhették a fenntarthatóság és a környék legfontosabb üzeneteit és lehetőségük volt hangot adni a Balatonnak, a természetnek a művészet különféle eszköztárával. A művészek olyan aspektusokból mutathatják meg a Balaton-felvidéket, amelyek újszerű látásmódokat tükröznek. A cikksorozat a rezidencia program művészeit, az ott készült alkotásokat és azok mögött rejlő gondolatiságokat mutatja be a következő időszakban.

Balatonalmádi 2022. szeptember, Tiszta Balaton, tiszta művészet vándorkiállításBalatonalmádi 2022. szeptember, Tiszta Balaton, tiszta művészet vándorkiállítás

Selyebi Dániel (magyar, 1995-ben született) Budapesten élő és alkotó grafikusművész, a BalaTones rezidencia program első művésze. Műveihez leginkább egy adott előhely és az ott élő társulások megfigyeléséből és textúráiból merít ihletet. Rajzaiban a figuratív és nonfiguratív elemek keverednek ezzel kiemeli a természet erejét, lendületességét.

Dániel a vele készített interjúban elmesélte, hogy véleménye szerint “az ökoszisztéma önmegújító képessége hozhat egyfajta fenntarthatóságot”. Ezt az üzenetet szeretné megerősíteni a rezidancia alatt készült rajzaival is. Elmondása szerint a három hét segített neki kifelé és befelé figyelni egyaránt. Sok időt töltött sétával a térségben és ösztönző volt számára látni a folyamatos zizegést az avartól a fák lombjáig. Leginkább egy-egy érintetlen környezet sejtelmességét igyekezett visszaadni rajzain tűfilc segítségével, megkeresve azokat az arányokat, melyek nem vezetnek káoszhoz.

Selyebi Dániel a köveskáli rezidenciaprogram alatt készült rajzaivalSelyebi Dániel a köveskáli rezidenciaprogram alatt készült rajzaival

Tihanyi Anna (magyar, 1979-ben született) Lucie-díjas budapesti fotóművész, a BalaTones rezidenciaprogram második művésze. Munkásságára jellemző a megrendezettség, törekszik a filmszerű hatásokra, elgondolkodtató vizuális narratívákra. A rezidencia alatt is fontos volt számára a gyűjtés, és az apró részletek összeillesztése.

Tihanyi Anna alkotás közbenTihanyi Anna alkotás közben

Anna kérdésünkre a Balatonról, az  interjúban az alábbi választ adta: “Elsősorban valami eltűnt dolgot. Nosztalgikus képeim vannak róla, osztálykirándulások, gyerek- és tinikor, színesebb-szagosabb, és sokkal szelídebb, mint ma.”

Ezzel a nosztalgikus-melankólikus érzéssel fedezte fel a környéket újra. Rátalált a Káptalantóti piacra, ahol a régiségek között talált öt magyar vizitkártyát, amiket kollázs-szerűen párosított egy helyi ABC-ben vett magazinból kivágott fejekkel.

Az így készült kollázsokat fotózta középformátumú filmre és nagyítottam le. Végül az elkészült öt re-porté az újrahasznosítás, fenntarthatóság, a múltunkkal, örökségünkkel kapcsolatos kérdéseket feszegeti.

A dínófej az ősi élet létrejöttéből, a régmúltból fennmaradó, az élet kialakulásának előzményére utal, egyfajta folytonosság az ösztönökkel, múlttal, miközben karakterizál isA dínófej az ősi élet létrejöttéből, a régmúltból fennmaradó, az élet kialakulásának előzményére utal, egyfajta folytonosság az ösztönökkel, múlttal, miközben karakterizál is

A rezidencia program alatt készült alkotásokat élőben is megtekinthetik az érdeklődők a Tiszta Balaton, tiszta művészet kiállításon a Balaton Plaza egy jelenleg üresen álló üzlethelyiségben, 2022. október 28. - december 30. között. Érdemes lesz már a megnyitón is részt venni, ahol sok újdonságot hallhatnak az érdeklődők az alkotásokról pénteken 11 órától.

vehir.hu

További cikkek

Véget ért a giga gyűjtőpontok körútja: íme az akció mérlege
Véget ért a giga gyűjtőpontok körútja: íme az akció mérlege
Májussal véget ért a Circular Living Concept (CLC) projekt három hónapos hulladékgyűjtő akciója, aminek keretében a Széchenyi István Egyetem és a HybridCycle fenntarthatósági ügynökség alkotta csapat három olyan hulladéktípust gyűjtött, amelyeknek alapvetően kiemelkedően magas a környezetterhelő hatása.
Utolsó állomásához érkezett a vándorló szelektív gyűjtőpont
Utolsó állomásához érkezett a vándorló szelektív gyűjtőpont
Győr, Pannonhalma, Mosonmagyaróvár és Kapuvár után a körút utolsó helyszínére, Csornára látogatott a Széchenyi István Egyetem és a HybridCycle közös hulladékgyűjtő akciójának részét ó képező öko-kiállítás.
Győri művészeti programnak ad otthont a festői Káli-medence
Győri művészeti programnak ad otthont a festői Káli-medence
A győri Széchenyi István Egyetem Circular Living Concept néven indította el tavaly fenntarthatóság, újrahasznosítás és művészet-design fókuszú komplex szemléletformáló projektjét. A program részeként a következő hónapokban izgalmas műalkotások készülnek a Győr-Moson-Sopron vármegyében összegyűjtött hulladékokból.
Újabb két várost vettek be az óriás szelektív gyűjtőpontok: ide költözött a különleges öko-kiállítás
Újabb két várost vettek be az óriás szelektív gyűjtőpontok: ide költözött a különleges öko-kiállítás
Régi vasaló, elromlott fülhallgató, flakonok, tönkrement hosszabbító, törött porszívócső, repedt vödör és több tucat zsák régi ruha és háztartási textil is került a CLC kültéri gyűjtőpontjaiba - mondta el az akciót szervező csapat az első hónap zárása után.
A veszprémi családokat várja a Manófaktúra a Hangvillában
A veszprémi családokat várja a Manófaktúra a Hangvillában
December 18-án a veszprémi Hangvillába költözik a Manófaktúra, hogy a tudatos karácsonyi készülődésre tanítsa a város összes gyerekét. Az egész napos ingyenes családi programon kreatív kézműves foglalkozásokkal, közös zenéléssel és a Hahó Együttes koncertjével várják az érdeklődőket.