Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

BalaTones: Bemutatkoznak a balatoni rezidencia program művészei 2.rész

2022. október 27. 9:16
Idén is folytatódott a Veszprém—Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával a Tiszta Balaton, tiszta művészet (TBTM) programsorozat, aminek egyik eredményes programeleme a művészeti rezidenciaprogram volt. Cikksorozatunkban megismerhetik az olvasók a HybridCycle 2022-es rezidenciaprogramban résztvevő művészeket és az alkotásaik mögött rejlő gondolatiságokat.

A BalaTones - Impressions of nature című pályázatra olyan alkotók jelentkeztek, akik kihívást és feltöltődési lehetőséget láttak egy három hetes balatoni elvonulásban és akik szívesen alkottak a fenntarthatóság témakörében, a varázslatos Balaton-felvidék környezetéből inspirálódva. A program “főhadiszállása” Köveskál,  ahol a térségből merített inspiráció kerül fókuszba, legyen az akár egy jellegzetes tájegység, lokális környezeti kérdés, szociológiai, társadalmi mintázat, helyi természetes vagy mesterséges érték. Cikkünk röviden összefoglalja László Kiss Dezső, festőművész továbbá Kiss Zsuzsanna, fotóművész tapasztalatait és a Köveskálon készült munkáik koncepcióját.

László Kiss Dezső (magyar, 1953-ben született) Budapesten élő és alkotó képzőművész, a BalaTones rezidenciaprogram harmadik művésze. Dezső a fenntarthatóság és a környezetvédelem kérdésekről kritikusan vélekedik: hisz is benne meg nem is. Hiszi, hogy megvalósítható lenne, de a döntéshozók inkább a gazdasági szereplők profit iránti igényei szerint döntenek, és nem a közös, azaz a globális szempontok szerint.

Portré László Kiss Dezsőről, a köveskáli műhelyben.Portré László Kiss Dezsőről, a köveskáli műhelyben.

A rezidencián készült alkotásai a téma iránti kettős érzéseit dolgozzák fel: míg az igazi változáshoz a globális szempontoknak kellene uralkodónak lennie, addig jelenleg sok esetben a gazdasági igények győznek a fenntarthatóság kárára a művész szerint.

Dezső egyik humoros, de mégis elgondolkodtató alkotása.Dezső egyik humoros, de mégis elgondolkodtató alkotása.

Kiss Zsuzsanna (magyar, 1991-ben született) Budapesten élő és alkotó fotóművész. Az elsősorban 80-as, 90-es évekből inspirálódó művész szeretettel kísérletezik analóg kamerákkal, akár lejárt filmekkel. A divat iránti szeretete sokszor megjelenik művészetében, a téma a Balaton-felvidéken töltött ideje alatt készülő alkotásaiban is központi szerepet kapott. A rezidenciaprogramon készült fotó sorozatával a művész a használtruha piacot szeretné népszerűsíteni. A program alatt Tapolcán, Devecseren és Veszprémben is felkeresett több üzletet és bolhapiacot, ahol végül igazán különleges darabokra akadt!

Kiss Zsuzsa a rezidenciaprogramon készült fotóit 35 mm-es filmre készítette.Kiss Zsuzsa a rezidenciaprogramon készült fotóit 35 mm-es filmre készítette.

Divatkedvelő emberként nagyon károsnak gondolja a fast fashion marketing módszereit, ami arra ösztönzi a vásárlókat, hogy folyamatosan új ruhákat vegyenek. A ruhák előállításával hatalmas méretű környezetszennyezést okoznak az ezzel foglalkozó cégek. Képein a “ruhahegyek” erre a túlzott gyártásra és fogyasztásra hívják fel a figyelmet.

A projekt megvalósításához fiatal modelleket vont be, akik szívesen elkísérték egy-egy “vadászatra”.A projekt megvalósításához fiatal modelleket vont be, akik szívesen elkísérték egy-egy “vadászatra”.

A rezidenciaprogramon készült alkotások elsőként a Tiszta Balaton, tiszta művészet kiállításon debütálnak a veszprémi Balaton Plázában. Az elkészült festmények, fotók és a fenntarthatóság üzenetét közvetítő vizuális alkotások izgalmas látványosságként várják a bevásárlóközpont látogatóit október 28. és december 30. között.

Megnyitó: október 28. péntek, 11 óra

A kiállítás megtekintése ingyenes.

vehir.hu
további cikkek
BalaTones: Bemutatkoznak a balatoni rezidenciaprogram művészei 3.rész Tiszta Balaton, tiszta művészet BalaTones: Bemutatkoznak a balatoni rezidenciaprogram művészei 3.rész A HybridCycle a VEB2023 támogatásával folytatja a Tiszta Balaton, tiszta művészet (TBTM) programsorozat 2022-ben is. A TBTH egyik kiemelt pályázatára, a BalaTones - Impressions of nature hívószavas rezidenciaprogramra olyan művészek jelentkezését várták, akik egyedi koncepciójukkal reflektálnak a téma, a fenntarthatóság üzeneteire. 2022. november 1. 10:17 Tiszta Balaton, Tiszta Művészet kiállítás a Balaton Plázában HybridCycle Tiszta Balaton, Tiszta Művészet kiállítás a Balaton Plázában Balaton-felvidék ihlette műalkotásoknak ad otthont a Balaton Plaza egyik üresen álló üzlethelyisége. A HybridCycle Tiszta Balaton, tiszta művészet elnevezésű projektje a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa támogatásával immár második éve valósíthatta meg sokszínű művészeti és fenntarthatósági programsorozatát a régióban. Az alkotói felhívásuk keretében készült tematikus munkákat a plázában mutatják be jövő héttől egy ingyenesen látogatható kiállításon. 2022. október 20. 12:39 Tiszta Balatonról és tiszta művészetről mesél az új kiállítás a Kossuth utcán HybridCycle Tiszta Balatonról és tiszta művészetről mesél az új kiállítás a Kossuth utcán Keramikusok, ékszertervezők, különleges lakberendezési tárgyak, textil termékek, gyermekjátékok alkotói, designerek és művészek. A HybridCycle Tiszta Balaton, tiszta művészet programsorozatának középpontjában a fenntartható művészet áll és olyan képzőművészeti, alkotói, tervezői munkák, módszerek, amelyek a terület jó gyakorlatait, látványos, dekoratív eredményeit sorakoztatják fel. Ezt mutatja be a tematikus vándorkiállítás is, amely vasárnap érkezett Veszprémbe. 2022. augusztus 30. 21:45 Amikor a műanyagból hulladék lesz, ott is kezdődhet a művészet Amikor a műanyagból hulladék lesz, ott is kezdődhet a művészet "Tiszta Balaton, tiszta művészet" címmel rajtolt el idén is a HybridCycle fenntarthatóságot és újrahasznosítást hirdető kezdeményezése. Ezúttal Balatonakarattyán a Nekem a Balaton nevű bisztróban tartották a 2022-es projektnyitót, ahol látványos kupakgyűjtő akcióval, gyerekeknek szóló kreatív újrahasznosító workshoppal is készültek, valamint bemutatták azt a hajót, aminek idén még nagy jelentősége lesz a projekt sikerességében. 2022. június 25. 10:33

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.