Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

BalaTones: Bemutatkoznak a balatoni rezidenciaprogram művészei 3.rész

2022. november 1. 10:17
A HybridCycle a VEB2023 támogatásával folytatja a Tiszta Balaton, tiszta művészet (TBTM) programsorozat 2022-ben is. A TBTH egyik kiemelt pályázatára, a BalaTones - Impressions of nature hívószavas rezidenciaprogramra olyan művészek jelentkezését várták, akik egyedi koncepciójukkal reflektálnak a téma, a fenntarthatóság üzeneteire.

A rezidenciaprogram céla, hogy a művészek ismerjék meg a tájat, hallják meg a fenntarthatóság és a környék legfontosabb üzeneteit és adjanak hangot a Balatonnak, a természetnek a művészet sokszínű eszköztárával. Cikksorozatunk ezeket az üzeneteket és a mögöttük álló alkotókat kívánja bemutatni.

Végh Júlia (magyar, 1990-ben született) Budapesten élő és alkotó festőművész, a BalaTones rezidenciaprogram ötödik művésze. Júlia kortárs képzőművész legfőképpen a látványos, figuratív festményeiről ismert, amelyek magabiztosan veszik górcső alá a kortárs kultúrát, társadalmat és a mindennapi környezetet.

Júlia eddigi munkái kapcsán is a legtöbbet a természetből inspirálódott.Júlia eddigi munkái kapcsán is a legtöbbet a természetből inspirálódott.

A rezidencia alatt kollázsolt papír alapú kisméretű képeket készített, melyeken néhol újrahasznosított textíliák és divat magazinokból kivágott elemek is megjelennek. A hat darabos sorozat  lírai témájú, álmaiból inspirált, melyek az absztrakt festészet határát súrolják, a vastag festékrétegek pasztózus használata és a harmónikus színhasználata által. Légies növényi motívumok egy belső lelkiállapot kivetülése, aminek a valós üzenete, hogy az ember visszataláljon a természethez.

Képein megjelennek lebegő tárgyak, formák, testek amihez a Fekete hegyen található Ingókő természeti jelenségből merített ihletet.Képein megjelennek lebegő tárgyak, formák, testek amihez a Fekete hegyen található Ingókő természeti jelenségből merített ihletet.

Kusovszky Bea (magyar, 1986-ban született) Budapesten élő és alkotó festőművész, a BalaTones rezidenciaprogram hatodik művésze. Az utóbbi években inkább a nonfiguratív festészetben bontakozott ki. A korábbi munkáinál már megjelentek a raszterpontos felületek. Ezek egymásra helyezve egy vibráló, végtelenség érzetet adnak, ezzel új kapukat nyitott meg a művészetében. Mind képileg, mint fizikailag újra felhasználja, vagy beépíti az alkotásokba azokat az anyagokat, amik alapvetően sablonként szolgálnak.

Kusovszky Bea alkotás közben.Kusovszky Bea alkotás közben.

Bea a HybridCycle-nek adott interjúban elmesélte, hogy nagyon inspiráló volt a környezet, annyira, hogy már a megérkezéskor eltervezte, hogy a körülötte lévő színekből indul majd ki. Minden munkájához felhasznál valami olyan anyagot, ami ipari technológiák mellékterméke, de számomra mégis fontos alapanyag.

“Grays of the rainbow” című képe.“Grays of the rainbow” című képe.

Hata Péter magyar, veszprémi születésű, jelenleg Budapeten élő és alkotó képzőművész, a BalaTones rezidenciaprogram hetedik művésze. Legismertebb a kollázsszerkezetű, színes, figuratív olajfestményeiről, ahol különféle stíluselemeket ötvöz különböző szubkulturális jelenségekkel.

Péter témaválasztását az amerikai pop és társadalomkultúra kiragadott elemei ihlették.Péter témaválasztását az amerikai pop és társadalomkultúra kiragadott elemei ihlették.

Péter külön kiemelte, hogy az alkotási idők közötti szüneteket, amikor sokat kirándultak a közelben és meglátogatták a helyi nevezetességeket. A jóízű beszélgetések mellett szép estéket töltöttek el a többi művésszel. A fenntarthatóság évek óta lényeges szempont számára, mert professzionális ipari anyagokkal tud dolgozni. Előfordul, hogy nyomda vagy design stúdió biztosít számára olyan maradék anyagokat amiket műtárgyak formájában tudnak tovább élni, amivel cégek ökológiai lábnyomát is tudja redukálni.

A HybridCycle a rezidenciaprogramon készült alkotásokat a Tiszta Balaton, tiszta művészet kiállításon mutatja be elsőként a veszprémi Balaton Plázában október 28. és december 30. között.

vehir.hu
további cikkek
BalaTones: Bemutatkoznak a balatoni rezidencia program művészei 2.rész Tiszta Balaton, tiszta művészet BalaTones: Bemutatkoznak a balatoni rezidencia program művészei 2.rész Idén is folytatódott a Veszprém—Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával a Tiszta Balaton, tiszta művészet (TBTM) programsorozat, aminek egyik eredményes programeleme a művészeti rezidenciaprogram volt. Cikksorozatunkban megismerhetik az olvasók a HybridCycle 2022-es rezidenciaprogramban résztvevő művészeket és az alkotásaik mögött rejlő gondolatiságokat. 2022. október 27. 9:16 Tiszta Balaton, Tiszta Művészet kiállítás a Balaton Plázában HybridCycle Tiszta Balaton, Tiszta Művészet kiállítás a Balaton Plázában Balaton-felvidék ihlette műalkotásoknak ad otthont a Balaton Plaza egyik üresen álló üzlethelyisége. A HybridCycle Tiszta Balaton, tiszta művészet elnevezésű projektje a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa támogatásával immár második éve valósíthatta meg sokszínű művészeti és fenntarthatósági programsorozatát a régióban. Az alkotói felhívásuk keretében készült tematikus munkákat a plázában mutatják be jövő héttől egy ingyenesen látogatható kiállításon. 2022. október 20. 12:39 Tiszta Balatonról és tiszta művészetről mesél az új kiállítás a Kossuth utcán HybridCycle Tiszta Balatonról és tiszta művészetről mesél az új kiállítás a Kossuth utcán Keramikusok, ékszertervezők, különleges lakberendezési tárgyak, textil termékek, gyermekjátékok alkotói, designerek és művészek. A HybridCycle Tiszta Balaton, tiszta művészet programsorozatának középpontjában a fenntartható művészet áll és olyan képzőművészeti, alkotói, tervezői munkák, módszerek, amelyek a terület jó gyakorlatait, látványos, dekoratív eredményeit sorakoztatják fel. Ezt mutatja be a tematikus vándorkiállítás is, amely vasárnap érkezett Veszprémbe. 2022. augusztus 30. 21:45 Amikor a műanyagból hulladék lesz, ott is kezdődhet a művészet Amikor a műanyagból hulladék lesz, ott is kezdődhet a művészet "Tiszta Balaton, tiszta művészet" címmel rajtolt el idén is a HybridCycle fenntarthatóságot és újrahasznosítást hirdető kezdeményezése. Ezúttal Balatonakarattyán a Nekem a Balaton nevű bisztróban tartották a 2022-es projektnyitót, ahol látványos kupakgyűjtő akcióval, gyerekeknek szóló kreatív újrahasznosító workshoppal is készültek, valamint bemutatták azt a hajót, aminek idén még nagy jelentősége lesz a projekt sikerességében. 2022. június 25. 10:33

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.