2023. március 25.
//
Irén névnap

Ismét a Balaton Plázába költözött a fenntartható művészet: megnyílt a Tiszta Balaton, tiszta művészet pop-up galéria!

Október 28-án megnyitotta kapuit a Tiszta Balaton, tiszta művészet pop-up galéria a veszprémi Balaton Plázában. Az időszakos kiállításon a Hybridcycle 2022-es artist-in-residence program során készült alkotásokat mutatják be, valamint a 2022-es HybridArt Camp művésztábor “The top of the wave - Hullámhát” c. köztéri szobrát.

Az EKF támogatásával 2022-ben Balatones rezidenciaprogram részeként június és október között hét művészt költözött be a köveskáli alkotóházba. A három hetes időszakokra érkező fiatal művészeknek az ország egyik legszebb természeti tájának megismerésén túl lehetőségük nyílt egy helyspecifikus, fenntarthatóság fókuszú műalkotás létrehozására.

Tiszta Balaton, tiszta művészet pop-up galéria megnyitóTiszta Balaton, tiszta művészet pop-up galéria megnyitó

A rezidenciaprogram alkotásaihoz jól köthető, az egyfajta absztrakt, sodró hullámként megjelenő “The top of the waves - Hullámhát” című köztéri szobor, mely Békési Ervin szobrászművész koncepciója alapján készült a 2022-es köveskáli Hybridart Camp ideje alatt. Az alkotótáborban fiatal alkotók vettek részt, akik a több mint 100 éves múltra visszatekintő Balaton Bútor gyártási folyamatainak során keletkező hulladék faanyagból, egy közös alkotói projekt eredményeként hozták létre a látványos installációt.

A kiállítás helyszínéül idén is a veszprémi Balaton Pláza egy jelenleg üresen álló üzlethelyiségét választották.A kiállítás helyszínéül idén is a veszprémi Balaton Pláza egy jelenleg üresen álló üzlethelyiségét választották.

Egy bevásárlóközpontban nyíló pop-up galériának a célja nem más, mint a művészetet közelebb hozza a galériákba ritkábban ellátogató közönséghez is, illetve "újrahasznosítva" a teret és kiemelve a festményeket, fotókat, képzőművészeti alkotásokat a megszokott múzeumi környezetből.

A megnyitót Porga Gyula polgármester úr beszéde indította, majd Erdélyi Szabolcs, a HybridCycle ügyvezetője beszélt részletesebben a Tiszta Balaton, tiszta művészet projektről.A megnyitót Porga Gyula polgármester úr beszéde indította, majd Erdélyi Szabolcs, a HybridCycle ügyvezetője beszélt részletesebben a Tiszta Balaton, tiszta művészet projektről.

Az eseményen Selyebi Dániel grafikus, a Balatones rezidenciaprogram egyik alkotója is mesélt a művésztelepen szerzett élményeiről és a rezidencián készült alkotásainak hátteréről.Az eseményen Selyebi Dániel grafikus, a Balatones rezidenciaprogram egyik alkotója is mesélt a művésztelepen szerzett élményeiről és a rezidencián készült alkotásainak hátteréről.

A 2022-es BalaTones rezidenciaprogram és a kiállítás résztvevő alkotói:

  • Selyebi Dániel (grafikus)
  • László Kiss Dezső (képzőművész)
  • Tihanyi Anna (fotóművész)
  • Kiss Zsuzsanna (fotóművész)
  • Hatala Péter (képzőművész)
  • Kusovszky Bea (festőművész)
  • Végh Júlia (festőművész)

A kiállítás még több mint egy hónapig látogatható! További művészeti háttéranyagért, interjúkért, képekért látogasson el a www.hybridcycle.hu oldalra.

vehir.hu
Kovács Bálint

További cikkek

Győri művészeti programnak ad otthont a festői Káli-medence
Győri művészeti programnak ad otthont a festői Káli-medence
A győri Széchenyi István Egyetem Circular Living Concept néven indította el tavaly fenntarthatóság, újrahasznosítás és művészet-design fókuszú komplex szemléletformáló projektjét. A program részeként a következő hónapokban izgalmas műalkotások készülnek a Győr-Moson-Sopron vármegyében összegyűjtött hulladékokból.
Újabb két várost vettek be az óriás szelektív gyűjtőpontok: ide költözött a különleges öko-kiállítás
Újabb két várost vettek be az óriás szelektív gyűjtőpontok: ide költözött a különleges öko-kiállítás
Régi vasaló, elromlott fülhallgató, flakonok, tönkrement hosszabbító, törött porszívócső, repedt vödör és több tucat zsák régi ruha és háztartási textil is került a CLC kültéri gyűjtőpontjaiba - mondta el az akciót szervező csapat az első hónap zárása után.
A veszprémi családokat várja a Manófaktúra a Hangvillában
A veszprémi családokat várja a Manófaktúra a Hangvillában
December 18-án a veszprémi Hangvillába költözik a Manófaktúra, hogy a tudatos karácsonyi készülődésre tanítsa a város összes gyerekét. Az egész napos ingyenes családi programon kreatív kézműves foglalkozásokkal, közös zenéléssel és a Hahó Együttes koncertjével várják az érdeklődőket.
Vár a Manófaktúra! - Karácsonyi rajzpályázat gyerekeknek
Vár a Manófaktúra! - Karácsonyi rajzpályázat gyerekeknek
A Manófaktúra egy olyan hely, ahol nemcsak egymásra, hanem környezetükre is figyelnek. Vidám hangulatban telnek a mindennapok, karácsonyi készülődéssel, közös zenéléssel, kézműveskedéssel, barkácsolással és játékkal.
Szerezz új élményeket az ünnepi időszakra, környezettudatosan!
Szerezz új élményeket az ünnepi időszakra, környezettudatosan!
Ajándékok, karácsonyfa, fénybe borult utcák, édes sütemények, finom falatok, családi találkozók, dekorációk, kellemes illatok és ünnepi készülődés. Az év végéhez közeledve mindannyian várjuk, hogy szeretteink körében készülődve, ünneppel zárjuk az esztendőt, egyfajta összegzéseként a mögöttünk álló hónapok fáradalmainak, hálával tekintve a múlt sikereire és a jövő terveire, céljaira.