Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 14. Őrs
Veszprém
26°C
2024. július 14. Őrs
Veszprém
26°C

Tovább utazik a Tiszta Balaton, tiszta művészet vándorkiállítás

2022. november 22. 10:54
Mit tehet a kultúra és a művészet a környezetvédelemért? Hogyan törekszik egy keramikus, festőművész vagy egy giga fesztivál arra, hogy minél fenntarthatóbbak legyenek? Hogyan alkotnak a hazai művészek? A HybridCycle ezekre a kérdésekre hivatott válaszokat keresni a szerteágazó művészeti programjaikon.

A Tiszta Balaton, tiszta művészet vándorkiállítás anyaga összefoglalja, mivel is foglalkozott a HybridCycle csapata 2022-ben: a hulladék csökkentésével, újrahasznosításával és szemléletformálással. Fő céljuk, hogy hazai és nemzetközi együttműködések, művészeti programok és kreatív workshopok keretén belül megszüntessék a hulladék fogalmát, új minőséget adjanak a már nem használt eszközöknek és ezzel hangsúlyozzák az újrafelhasználás, a tudatos fogyasztás és a fenntartható, átgondolt fejlődés fogalmát. A Tiszta Balaton, tiszta művészet vándorkiállítás Balatonalmádiban mutatkozott be először, majd Veszprém és Tihany után Tapolcára, Várpalotára majd Zircre végül Herendre és Ajkára érkezett, a kora őszi programsorozat keretében.

Művészettel a fenntarthatóságért!Művészettel a fenntarthatóságért!

A Tiszta Balaton, tiszta művészet kiállítás egy szokatlan találkozás, ahol a nézelődő betekinthet a művészet és a fenntarthatóság kapcsolatába. Bemutatnak ismert és kevésbé ismert példákat a külföldi és hazai kulturális szférából, valamint a tavalyi és a 2022-es művészeti rezidencia program művészei is mesélnek a művészet szemléletformáló erejéről, Balatonról, globális környezeti problémákról és a fenntartható, tudatos alkotásról. Ismertetik az idei év Hybridart Camp koncepcióját. Végül bemutatják a HybridCycle 2022-es designválogatását a Káli Collectiont is, ahova 10 olyan designer munkáit válogatták össze, akiknek erős kapcsolata van a régió természeti értékeivel és a fenntartható művészeti módszerekkel.

A tihanyi partszakaszra költözött a kiállítás szeptember 6-15 közöttA tihanyi partszakaszra költözött a kiállítás szeptember 6-15 között

A kiállítás “meglepetés szereplője” Sinkovics Ede művész medve trash art alkotásaA kiállítás “meglepetés szereplője” Sinkovics Ede művész medve trash art alkotása

A trash art szobor a Jófogás Túlfogyasztás Világnapjára indított projektjének keretében egy “anamorfikus illuzióként” jeleníti meg a használtcikk-kereskedelmet, és a fokozottan védett barna medvét egy izgalmas, közös installácóban, így reflektálva a túlfogyasztás problémakörére, a second hand és az upcycling lehetőségeire, valamint környezetünk, élővilágunk és a biodiverzitás sérülékenységére.

A kiállítás további helyszínekre látogat a téli időszakban is, többek között Révfülöpre és Balatonfüredre. További információért kövessétek a HybridCycle oldalát! A programok a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával jöttek létre.

vehir.hu
Kovács Bálint
további cikkek
Második helyszínére látogat a „Wood Wide Web – Láthatatlan kapcsolódásaink” kiállítás HybridCycle Második helyszínére látogat a „Wood Wide Web – Láthatatlan kapcsolódásaink” kiállítás Veszprémből Vonyarcvashegyre költözik át a HybridCycle vándorkiállítása, ami az elmúlt három év művészeti projektjének az eredményeit hivatott bemutatni. A tárlatot a Vonyarcvashegyi Művelődési Házban szeptember 22 és október 10. között ingyenesen tekinthetik meg a látogatók. 2023. szeptember 22. 9:45 Balatones: Bemutatkoznak a balatoni rezidenciaprogram művészei - 3. rész HybridCycle Balatones: Bemutatkoznak a balatoni rezidenciaprogram művészei - 3. rész Idén is folytatódott a Veszprém—Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával a Tiszta Balaton, tiszta művészet (TBTM) programsorozat, aminek egyik eredményes programeleme a művészeti rezidenciaprogram volt. Cikksorozatunkban bemutatjuk a HybridCycle 2023-as rezidenciaprogramban résztvevő művészeket és alkotásokat. 2023. szeptember 19. 9:58 Parafadugóból ékszer – Hybridcycle workshop a Balatonfüredi Borheteken HybridCycle Parafadugóból ékszer – Hybridcycle workshop a Balatonfüredi Borheteken A Hybridcyle csapata nyári workshop túrája egyik állmásaként augusztusban a Balatonfüredi Borhetekre látogatott. 2023. szeptember 14. 12:48 Fiatal művészek alkotásain keresztül láthatjuk a jövőt HybridCycle Fiatal művészek alkotásain keresztül láthatjuk a jövőt Harmadszorra ad otthont a HybridCycle kiállításának a Balaton Pláza. Nem szokványos helyszín, de épp ez a célja az említett fenntarthatósági ügynökségnek: felhívni a figyelmet a fenntarthatóságra, méghozzá rendhagyó terekbe helyezett művészeti projekteken keresztül. A Wood Wide Web, Láthatatlan kapcsolódásaink című kiállítás szó szerint megkerülhetetlen. 2023. szeptember 7. 17:15

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.