2023. április 2.
//
Áron névnap

Tovább utazik a Tiszta Balaton, tiszta művészet vándorkiállítás

Mit tehet a kultúra és a művészet a környezetvédelemért? Hogyan törekszik egy keramikus, festőművész vagy egy giga fesztivál arra, hogy minél fenntarthatóbbak legyenek? Hogyan alkotnak a hazai művészek? A HybridCycle ezekre a kérdésekre hivatott válaszokat keresni a szerteágazó művészeti programjaikon.

A Tiszta Balaton, tiszta művészet vándorkiállítás anyaga összefoglalja, mivel is foglalkozott a HybridCycle csapata 2022-ben: a hulladék csökkentésével, újrahasznosításával és szemléletformálással. Fő céljuk, hogy hazai és nemzetközi együttműködések, művészeti programok és kreatív workshopok keretén belül megszüntessék a hulladék fogalmát, új minőséget adjanak a már nem használt eszközöknek és ezzel hangsúlyozzák az újrafelhasználás, a tudatos fogyasztás és a fenntartható, átgondolt fejlődés fogalmát. A Tiszta Balaton, tiszta művészet vándorkiállítás Balatonalmádiban mutatkozott be először, majd Veszprém és Tihany után Tapolcára, Várpalotára majd Zircre végül Herendre és Ajkára érkezett, a kora őszi programsorozat keretében.

Művészettel a fenntarthatóságért!Művészettel a fenntarthatóságért!

A Tiszta Balaton, tiszta művészet kiállítás egy szokatlan találkozás, ahol a nézelődő betekinthet a művészet és a fenntarthatóság kapcsolatába. Bemutatnak ismert és kevésbé ismert példákat a külföldi és hazai kulturális szférából, valamint a tavalyi és a 2022-es művészeti rezidencia program művészei is mesélnek a művészet szemléletformáló erejéről, Balatonról, globális környezeti problémákról és a fenntartható, tudatos alkotásról. Ismertetik az idei év Hybridart Camp koncepcióját. Végül bemutatják a HybridCycle 2022-es designválogatását a Káli Collectiont is, ahova 10 olyan designer munkáit válogatták össze, akiknek erős kapcsolata van a régió természeti értékeivel és a fenntartható művészeti módszerekkel.

A tihanyi partszakaszra költözött a kiállítás szeptember 6-15 közöttA tihanyi partszakaszra költözött a kiállítás szeptember 6-15 között

A kiállítás “meglepetés szereplője” Sinkovics Ede művész medve trash art alkotásaA kiállítás “meglepetés szereplője” Sinkovics Ede művész medve trash art alkotása

A trash art szobor a Jófogás Túlfogyasztás Világnapjára indított projektjének keretében egy “anamorfikus illuzióként” jeleníti meg a használtcikk-kereskedelmet, és a fokozottan védett barna medvét egy izgalmas, közös installácóban, így reflektálva a túlfogyasztás problémakörére, a second hand és az upcycling lehetőségeire, valamint környezetünk, élővilágunk és a biodiverzitás sérülékenységére.

A kiállítás további helyszínekre látogat a téli időszakban is, többek között Révfülöpre és Balatonfüredre. További információért kövessétek a HybridCycle oldalát! A programok a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával jöttek létre.

vehir.hu
Kovács Bálint

További cikkek

Győri művészeti programnak ad otthont a festői Káli-medence
Győri művészeti programnak ad otthont a festői Káli-medence
A győri Széchenyi István Egyetem Circular Living Concept néven indította el tavaly fenntarthatóság, újrahasznosítás és művészet-design fókuszú komplex szemléletformáló projektjét. A program részeként a következő hónapokban izgalmas műalkotások készülnek a Győr-Moson-Sopron vármegyében összegyűjtött hulladékokból.
Újabb két várost vettek be az óriás szelektív gyűjtőpontok: ide költözött a különleges öko-kiállítás
Újabb két várost vettek be az óriás szelektív gyűjtőpontok: ide költözött a különleges öko-kiállítás
Régi vasaló, elromlott fülhallgató, flakonok, tönkrement hosszabbító, törött porszívócső, repedt vödör és több tucat zsák régi ruha és háztartási textil is került a CLC kültéri gyűjtőpontjaiba - mondta el az akciót szervező csapat az első hónap zárása után.
A veszprémi családokat várja a Manófaktúra a Hangvillában
A veszprémi családokat várja a Manófaktúra a Hangvillában
December 18-án a veszprémi Hangvillába költözik a Manófaktúra, hogy a tudatos karácsonyi készülődésre tanítsa a város összes gyerekét. Az egész napos ingyenes családi programon kreatív kézműves foglalkozásokkal, közös zenéléssel és a Hahó Együttes koncertjével várják az érdeklődőket.
Vár a Manófaktúra! - Karácsonyi rajzpályázat gyerekeknek
Vár a Manófaktúra! - Karácsonyi rajzpályázat gyerekeknek
A Manófaktúra egy olyan hely, ahol nemcsak egymásra, hanem környezetükre is figyelnek. Vidám hangulatban telnek a mindennapok, karácsonyi készülődéssel, közös zenéléssel, kézműveskedéssel, barkácsolással és játékkal.
Szerezz új élményeket az ünnepi időszakra, környezettudatosan!
Szerezz új élményeket az ünnepi időszakra, környezettudatosan!
Ajándékok, karácsonyfa, fénybe borult utcák, édes sütemények, finom falatok, családi találkozók, dekorációk, kellemes illatok és ünnepi készülődés. Az év végéhez közeledve mindannyian várjuk, hogy szeretteink körében készülődve, ünneppel zárjuk az esztendőt, egyfajta összegzéseként a mögöttünk álló hónapok fáradalmainak, hálával tekintve a múlt sikereire és a jövő terveire, céljaira.