2023. június 6.
//
Norbert névnap

Szerezz új élményeket az ünnepi időszakra, környezettudatosan!

2022. december 1. 12:57
HybridCycle
Ajándékok, karácsonyfa, fénybe borult utcák, édes sütemények, finom falatok, családi találkozók, dekorációk, kellemes illatok és ünnepi készülődés. Az év végéhez közeledve mindannyian várjuk, hogy szeretteink körében készülődve, ünneppel zárjuk az esztendőt, egyfajta összegzéseként a mögöttünk álló hónapok fáradalmainak, hálával tekintve a múlt sikereire és a jövő terveire, céljaira.

A Nébih adatai szerint Magyarországon átlagosan 65 kg élelmiszerhulladékot termelünk egy évben fejenként, amelynek a fele elkerülhető lenne. Az ünnepek idején, az ízletes ételektől és italoktól roskadozó asztalokról még több élelmiszerhulladék kerül a szemetesbe.

Hogyan tudjuk elkerülni a túlfogyasztást és a pazarlást az ünnepi forgatagban? Hogyan csökkentsük a vásárlási lázunkat a ránk zúduló marketing kampányok ellenére? Hogyan tudunk új életet adni egy kidobásra ítélt tárgynak?

3 tipp a tudatos ünnepi vacsorához

  1. Tervezzük meg előre a menüt! Számoljunk a létszámmal és a szükséges hozzávalók mennyiségével potosabban, akár a korábbi évek tapasztalatai szerint! Az előre kitalált adagokat vásároljuk meg hulladékmentes boltban és vigyünk annyi üveget, zsákot amennyire szükségünk van.
  2.  A maradékból lehet ajándék! Ha mégis több étel készül, csomagolhatunk a vendégeknek is.
  3. A megmaradt ételekből kreativitással új fogások is készülhetnek. Az ünnepek előtt érdemes átlapozni a maradékmentéssel foglalkozó receptfüzeteket.

A karácsony közeledtével gyakran akkor is költünk, ha nem is akarunk. Az ajándékok beszerzésére buzdító marketing kampányok már hónapokkal az ünnepek előtt indulnak és a kisebb-nagyobb meglepetések beszerzése vásárlási lázhoz vezetnek.

 

3 tipp a tudatos ajándékozáshoz

  1. Figyelj egész évben! A tudatos ajándékvásárlásnál jó tipp lehet, ha már előzetesen felmérjük, hogy mire is lehet szüksége családtagjainknak, barátainknak, így elkerülhetjük a felesleges tárgyak halmozását.
  2. Vegyél hazait! Érdemes szétnézni a magyar márkák, kisvállalkozók kínálatában, ahol sok kreatív, szép apróságot találhatunk. A termékek vásárlásával pedig támogathatunk egy hazai alkotót.
  3. Csináld magad vagy legyen közös élmény! Az újrahasznosítás menő, az újrafelhasznált pedig sokszor jobb mint a vadonatúj. Nem beszélve arról, ha még egy közös élményt is ajándékozhatunk.

Kiégett villanykörte, üres borospohár, elszakadt tollaslabda? Nem is gondolnánk, de egy-egy kidobásra ítélt tárgyat könnyedén formálhatunk karácsonyi dekorációvá, ami kicsiknek és nagyoknak egyaránt szórakoztató program lehet.

 

3 tipp kézműves karácsonyi díszek elkészítéséhez

1. Villanykörte mikulás

Kiégett villanykörtéknek könnyűszerrel adhatsz új jelentést. Fess rá tetszés szerint mikulást, angyalkát, rénszarvast, jegesmedvét és már akaszthatjuk is a fára. Rögzítéshez használj cérnát, szalagot, zsinórt.

2. Borosüveg festés

Mielőtt az üveg szelektívbe vinnéd a üvegeket, a téli hónapokra könnyedén karácsonyi dísszé alakíthatod őket. Az üvegek festéséhez használj természetes alapú festékeket, dekoráláshoz pedig vattát, gombokat, parafadugót.

3. Tollaslabda Angyalka

A gyerekeknek kifejezetten érdekes kézműves program lehet a kidobásra ítélt, elszakadt tollaslabdák újraformálása angyallá. A angyalszárnyak kivágásához türelmet, pontosságot gyakorolhatnak játékos módon.

Borosüveg, újragondolvaBorosüveg, újragondolva

Tudatos karácsonyi készülődéssel Vár a Manófaktúra!

December 18-án egy igazi “zöld karácsonyi” program várja az ünnepre készülődő családokat Veszprémben, a Hangvillában. A Manófaktúrában kicsik és nagyok ismerkedhetnek meg a környezettudatos dekoráció és ajándék készítés fortélyaival. A kreatív kézműves foglalkozásokon és zenés programokon megtanulhatják a gyerekek, hogyan is lehet okos ötletekkel a hulladékból ajándék.

Műanyag préselése a Precious Plastic workshopján, a Trash Art MeetuponMűanyag préselése a Precious Plastic workshopján, a Trash Art Meetupon

Hamarosan további részletek a Manófaktúra programokról a HybridCycle közösségi oldalain.

vehir.hu

További cikkek

Végéhez ért a vándorló kiállítás: hat városban mutatkozott be a látványos trash art szobor
Végéhez ért a vándorló kiállítás: hat városban mutatkozott be a látványos trash art szobor
A Széchenyi István Egyetem és a HybridCycle Circular Living Concept (CLC) elnevezésű közös projektje keretében létrejött kiállítássorozattal szemléltette a hulladék művészi felhasználásának lehetőségeit Győr-Moson-Sopron vármegyében.
Hulladékból érték? - Ismét újrahasznosító foglalkozások az EKF régióban!
Hulladékból érték? - Ismét újrahasznosító foglalkozások az EKF régióban!
Immár harmadik éve találkozhatunk a HybridCycle fenntarthatósági ügynökség újrahasznosító kézműves foglalkozásaival a térség rendezvényein, fesztiváljain és kiemelt programjain.
Véget ért a giga gyűjtőpontok körútja: íme az akció mérlege
Véget ért a giga gyűjtőpontok körútja: íme az akció mérlege
Májussal véget ért a Circular Living Concept (CLC) projekt három hónapos hulladékgyűjtő akciója, aminek keretében a Széchenyi István Egyetem és a HybridCycle fenntarthatósági ügynökség alkotta csapat három olyan hulladéktípust gyűjtött, amelyeknek alapvetően kiemelkedően magas a környezetterhelő hatása.
Utolsó állomásához érkezett a vándorló szelektív gyűjtőpont
Utolsó állomásához érkezett a vándorló szelektív gyűjtőpont
Győr, Pannonhalma, Mosonmagyaróvár és Kapuvár után a körút utolsó helyszínére, Csornára látogatott a Széchenyi István Egyetem és a HybridCycle közös hulladékgyűjtő akciójának részét ó képező öko-kiállítás.
Győri művészeti programnak ad otthont a festői Káli-medence
Győri művészeti programnak ad otthont a festői Káli-medence
A győri Széchenyi István Egyetem Circular Living Concept néven indította el tavaly fenntarthatóság, újrahasznosítás és művészet-design fókuszú komplex szemléletformáló projektjét. A program részeként a következő hónapokban izgalmas műalkotások készülnek a Győr-Moson-Sopron vármegyében összegyűjtött hulladékokból.