Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 27. Olga
Veszprém
21°C
2024. július 27. Olga
Veszprém
21°C

Egyéves lett a Wine & Vinyl

2022. december 10. 12:00
Első születésnapját ünnepelte a veszprémi belváros egyik legnépszerűbb vendéglátóhelye, a Wine & Vinyl bakelit- és borbár. Az ünnepi alkalmat pezsgőzéssel tisztelték meg, ahol a vendégek közt több veszprémi közéleti szereplő, valamint törzsvendég is volt. A köszöntőkben az is elhangzott, az olyan helyek, mint a Wine & Vinyl elébe mennek azoknak a kritikáknak, hogy Veszprémben nincs este és hétvégente pezsgő élet.

2021. december 10-én, késő délután nyitott ki először a Wine & Vinly, akkor igazi kuriózumnak számított a belvárosi vendéglátóhelyek között azzal, hogy borbár mivolta mellett a bakelitlemezek szerelmeseinek jelentett új fellegvárat azáltal, hogy mind a megvásárolható termékek között megtalálhatóak voltak, mind pedig a hely állandó tartozékaként beépített lemezjátszó pultban is az ilyen típusú lemezek pörögtek.

A Wine & Vinyl aztán hamar magára rántott még több funkciót, amivel ugyancsak a belváros kínálatát kezdte erősíteni. Elindultak a borklubok, olyan közösségépítő alkalmak, ahol szakavatott borászok, vagy borkereskedők tartottak félig szakmai, félig laikusok számára is élményszerű kóstolókat hazai bor, vagy nemzetközi borvidékek kínálatából. A borklubok mellett tematikus zenei estek kezdtek el működni, ezzel együtt DJ-oktatás is kezdődött a Wine & Vinylben, de például a Pannon Egyetem közössége is felismerte a helyben rejlő lehetőségeket és közösen elindították a Pannon borklubot, valamint kiállításnak is adott már otthont a hely.

Mindezekről Zsandár Tamás, a Wine & Vinyl tulajdonosa számolt be a péntek esti egyéves ünnepségen, ahol elmondta, szerinte hiánypótló helyként jött létre a belvárosi bor- és bakelitbár, de már a jövőre fókuszálva hozzátette, 2023-ban az eddigieknél is több terve van a programok tekintetében.

Az ünneplésre hivatalos volt több veszprémi közéleti személy is, köztük Mészáros Zoltán, a VeszprémFest igazgatója, aki a Wine & Vinyl jelentőségét távolabbról, városmarketing szemszögéből közelítette meg köszöntőjében. Mint mondta, a fiatal értelmiségiek megfigyelhetően keresik azokat a vidéki városokat, ahol relatív nyugalomban tudnak élni, mégis a település megadja nekik mindazt, amit elvárnak akkor, amikor kikapcsolódni szeretnének. Az ő jelenlétük fontos a helyi cégek fejlődése szempontjából is, és itt kapcsolódik össze a Wine & Vinyl és a hozzá hasonló vendéglátóhelyek fontossága a városmarketinggel és városstratégiával, hiszen adott esetben az ilyen helyek megléte is döntő lehet, amikor valaki Veszprémet választja lakhelyének.

Abban, hogy a Wine & Vinyl egy éve megnyithatott, nagy szerepe volt a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Főváros Utcaképfejlesztési programjának is, ami kifejezetten azt a célt tűzte ki, hogy az üresen álló belvárosi üzlethelyiségekbe újra életet leheljen, ennek az egyik eredménye a Wine & Vinyl is.

Az EKF program vezérigazgatója, Markovits Alíz a helyszínen beszédében utalt arra is, ez a hely több kulturális funkciót is ellát, így egyszerre több területen is erősítette Veszprémet.

Ovádi Péter, a térség országgyűlési képviselője szintén a meghívottak közt volt a születésnapra. Ő rávilágított arra, hogy bár veszprémiként elkötelezve beszélnek a városról, ha mélyebbre ás az ember, előjönnek olyan kritikák, hogy nincs elég élet a belvárosban. Szerinte az olyan helyek és azok üzemeltetői, mint a Wine & Vinyl és Zsandár Tamás elébe mennek ezeknek a kritikáknak és akkor is elhivatottan építkeznek, amikor egyébként nehezebb gazdasági időszakon megy keresztül az ország.

A köszöntők sorát egy törzsvendég, Hartmann Levente fejezte be, aki csatlakozva az előtte szólókhoz, megköszönte az eddigi programokat, kiemelte, hogy vendégként főleg a hely kínálatának változatosságát szeretik a betérők, a bakelitek szerelmeseinek pedig igazi zarándokhely a Wine & Vinyl.

Hajas Bálint
Kovács Bálint
további cikkek
Ilyen egy igazi dzsembori! Ilyen egy igazi dzsembori! Úgy hullámzott a belváros péntek és szombat este, mint a Séd áradáskor, pedig az Utcazene még később lesz. Néhány helyi vállalkozó összefogásából létrehozott Dzsembori viszont bebizonyította azt, hogy működőképes mindaz, amit az EKF alatt nem lehetett letesztelni még: nem kell kulturális fővárosnak lenni ahhoz, hogy megtöltsék az emberek zenével, tánccal, jókedvvel a várost! 2024. június 30. 16:37 Hideg borok és pezsgők, naplemente a Viadukt felett, estébe nyúló beszélgetések – ilyen volt az első Veszprémi Borszalon Hideg borok és pezsgők, naplemente a Viadukt felett, estébe nyúló beszélgetések – ilyen volt az első Veszprémi Borszalon Pénteken lezajlott az első Veszprémi Borszalon, ami minden részletében igazolta az előzetes várakozásokat. 2024. május 25. 21:24 Májusban kinyit az első borszalon Veszprémben Májusban kinyit az első borszalon Veszprémben Megérkezett az első gólya Veszprémbe egy új rendezvény képében, ami az EKF eredményességét már az azon túli időszakban bizonyítja. Az első Veszprémi Borszalon azokat az értékeket képviseli, aminek erősítésén a kulturális főváros program hosszú időn át dolgozott. Május végén pedig bárki megtapasztalhatja ezt a Várban található impozáns helyszínen, amiről szerda délután árultak el a szervezők többet. 2024. április 18. 1:47 A bakelitlemezekkel játszik a művész a Wine&Vinyben nyílt új kiállításon Művészetek Háza A bakelitlemezekkel játszik a művész a Wine&Vinyben nyílt új kiállításon A veszprémi Művészetek Háza megtalálta azt a művészt és megszervezte azt a kiállítást, ami ennél nagyobb összhangban már nem is lehetne a belvárosi Wine&Vinyl bakelit- és borbárral. Ebben egy felső-ausztriai képzőművész, Uwe Bressnik játszotta a főszerepet, aki egy ösztöndíjprogramnak köszönhetően Budapesten alkot épp, műveiben pedig központi szerepet kapnak a bakelitlemezek. Ezekből nyílt kiállítás a Wine&Vinylben szombat délután. 2023. január 15. 11:28

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.