2023. június 5.
//
Fatime névnap

Felavatták a kavicsfogú álteknős szobrát a Jeruzsálemhegyen

Szerda délután a hideg sem rettentette el az érdeklődőket; nagyon sokan kíváncsiak voltak a híres ősmaradvány nyomán készült köztéri szoborra.

Heiter Sándor, a Jeruzsálemhegyi Baráti Kör elnöke részletesen is beszámolt a szoborállítás folyamatáról. Mint világossá vált, már 2000-ben is felmerült az igény a kavicsfogú álteknős megjelenítésére. Végül 2019-ben – amikor a levéltár kaleidoszkópos sorozatában megjelent a Jeruzsálemhegyről szóló kötet – lett egyértelmű az út. A Veszprém-Balaton 2023 által kiírt pályázat elnyerése után, valamint kétszáznál is több magánember adakozásának köszönhetően idén elkészülhetett a mű, mely Lugossy László szobrászművész munkája.

A szerdai avatáson Porga Gyula polgármester a városrész példaértékű közösségéről beszélt, és meglátása szerint ezen cselekedet megint közelebb hozhatja az embereket egymáshoz. A szobrot a polgármester valamint Heiter Sándor leplezte le a Kiskőrösi utcában. Az alkotás olyannyira veszprémi és környékbeli, hogy szobrot a kádártai kőbányában kiválasztott mészkőtömbből faragták. Azt a pillanatot ábrázolja, amikor rábukkantak az ősmaradványra, így a hüllő feje és hátának egy része látszik.

Katona Lajos Tamás, a Magyar Természettudományi Múzeum Bakonyi Természettudományi Múzeumának geológusa elmondta, a kavicsfogú álteknős Veszprém híres ősmaradványa, amely a késő triász korban, mintegy 200 millió éve élt a Tethys-tengerben. A leletet 1901-ben találták meg bányászok a jeruzsálemhegyi bányában, és Laczkó Dezső geológus tárta fel, majd az őshüllőt egy német paleontológus, Otto Jaekel írta le tudományosan.

Az ünnepélyes szoboravatás végén kihirdették a MTM Bakonyi Természettudományi Múzeuma, a Laczkó Dezső Múzeum, a Veszprémi Jeruzsálemhegyi Baráti Kör és a Bakonyi Természettudományi Múzeum Baráti Köre közös szoborpályázatának eredményeit. Az emléklapokat és okleveleket Kutasi Csaba, az MTM Bakonyi Természettudományi Múzeumának igazgatója adta át a diákoknak. 

Szabó Eszter
Domján Attila

További cikkek

Laczkó Dezső megmutatja a pillanatot, amikor megtalálták a kavicsfogú álteknőst
Laczkó Dezső megmutatja a pillanatot, amikor megtalálták a kavicsfogú álteknőst
Nem kép, mégis festve van, nem is szobor, mégis háromdimenziós hatást kelt. Veszprém legújabb közterületi alkotása olyan stílusban készült el egy helyi művész jóvoltából, amilyen eddig nem gazdagította a várost, témája pedig minden veszpréminek ismerős lehet.
Kavicsfogú álteknősök szobrai lepték el a várost
Kavicsfogú álteknősök szobrai lepték el a várost
Öt különböző helyszínen öt kis álteknős díszíti a várost, természetesen a környezetnek megfelelő tevékenységet végezve.
Dezsőt, a kavicsfogú álteknőst hamarosan mindenki megismerheti
Dezsőt, a kavicsfogú álteknőst hamarosan mindenki megismerheti
Hamarosan több köztéri szobor is megörökíti majd Laczkó Dezső egyedülálló veszprémi felfedezését, a kavicsfogú álteknőst. A műalkotások kihelyezése előtt azonban még a helyi általános iskolások egy rajzpályázat keretében ismerkedhettek meg az őslelettel, ami a tervek szerint hamarosan még inkább Veszprém egyik ismert jelképévé válik.
Részben közadakozásból állítanának szobrot Veszprém világhírű őslényének
Részben közadakozásból állítanának szobrot Veszprém világhírű őslényének
A kavicsfogú álteknős szoborállításáról az önkormányzat már 2019-ben határozatott hozott, a Jeruzsálemhegyi Baráti Kör szeretné, hogy a helyiek is bekapcsolódhassanak a projektbe.
Már a buszmegállóban a veszprémi őstenger élővilágát bemutató alagútba csalogatnak
Már a buszmegállóban a veszprémi őstenger élővilágát bemutató alagútba csalogatnak
Veszprém legújabb turisztikai attrakciójára, a Sintér-árokban húzódó alagút óriás falfestményére már buszmegálló is felhívja a figyelmet.