Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Felavatták a kavicsfogú álteknős szobrát a Jeruzsálemhegyen

2022. december 16. 10:01
Szerda délután a hideg sem rettentette el az érdeklődőket; nagyon sokan kíváncsiak voltak a híres ősmaradvány nyomán készült köztéri szoborra.

Heiter Sándor, a Jeruzsálemhegyi Baráti Kör elnöke részletesen is beszámolt a szoborállítás folyamatáról. Mint világossá vált, már 2000-ben is felmerült az igény a kavicsfogú álteknős megjelenítésére. Végül 2019-ben – amikor a levéltár kaleidoszkópos sorozatában megjelent a Jeruzsálemhegyről szóló kötet – lett egyértelmű az út. A Veszprém-Balaton 2023 által kiírt pályázat elnyerése után, valamint kétszáznál is több magánember adakozásának köszönhetően idén elkészülhetett a mű, mely Lugossy László szobrászművész munkája.

A szerdai avatáson Porga Gyula polgármester a városrész példaértékű közösségéről beszélt, és meglátása szerint ezen cselekedet megint közelebb hozhatja az embereket egymáshoz. A szobrot a polgármester valamint Heiter Sándor leplezte le a Kiskőrösi utcában. Az alkotás olyannyira veszprémi és környékbeli, hogy szobrot a kádártai kőbányában kiválasztott mészkőtömbből faragták. Azt a pillanatot ábrázolja, amikor rábukkantak az ősmaradványra, így a hüllő feje és hátának egy része látszik.

Katona Lajos Tamás, a Magyar Természettudományi Múzeum Bakonyi Természettudományi Múzeumának geológusa elmondta, a kavicsfogú álteknős Veszprém híres ősmaradványa, amely a késő triász korban, mintegy 200 millió éve élt a Tethys-tengerben. A leletet 1901-ben találták meg bányászok a jeruzsálemhegyi bányában, és Laczkó Dezső geológus tárta fel, majd az őshüllőt egy német paleontológus, Otto Jaekel írta le tudományosan.

Az ünnepélyes szoboravatás végén kihirdették a MTM Bakonyi Természettudományi Múzeuma, a Laczkó Dezső Múzeum, a Veszprémi Jeruzsálemhegyi Baráti Kör és a Bakonyi Természettudományi Múzeum Baráti Köre közös szoborpályázatának eredményeit. Az emléklapokat és okleveleket Kutasi Csaba, az MTM Bakonyi Természettudományi Múzeumának igazgatója adta át a diákoknak. 

Szabó Eszter
Domján Attila
további cikkek
,,Közös gondolkodás és közös munka” közélet ,,Közös gondolkodás és közös munka” Csütörtök délután sajtótájékoztató keretében ismertették annak az Európa Unió és a magyar állam által támogatott programsorozatnak az eredményeit, melynek célja az egész várost felölelő öt célterületen élő lakosok közösségének, közösségi kezdeményező- és cselekvőképességének fejlesztése, a közösségi szerepvállalásuk erősítése, ami a társadalmi felzárkózás elérésének is különösen fontos eszköze.   2023. november 3. 11:49 Laczkó Dezső megmutatja a pillanatot, amikor megtalálták a kavicsfogú álteknőst kavicsfogú álteknős Laczkó Dezső megmutatja a pillanatot, amikor megtalálták a kavicsfogú álteknőst Nem kép, mégis festve van, nem is szobor, mégis háromdimenziós hatást kelt. Veszprém legújabb közterületi alkotása olyan stílusban készült el egy helyi művész jóvoltából, amilyen eddig nem gazdagította a várost, témája pedig minden veszpréminek ismerős lehet. 2022. december 19. 13:32 Kavicsfogú álteknősök szobrai lepték el a várost kultúra Kavicsfogú álteknősök szobrai lepték el a várost Öt különböző helyszínen öt kis álteknős díszíti a várost, természetesen a környezetnek megfelelő tevékenységet végezve. 2022. szeptember 27. 4:00 Dezsőt, a kavicsfogú álteknőst hamarosan mindenki megismerheti Dezsőt, a kavicsfogú álteknőst hamarosan mindenki megismerheti Hamarosan több köztéri szobor is megörökíti majd Laczkó Dezső egyedülálló veszprémi felfedezését, a kavicsfogú álteknőst. A műalkotások kihelyezése előtt azonban még a helyi általános iskolások egy rajzpályázat keretében ismerkedhettek meg az őslelettel, ami a tervek szerint hamarosan még inkább Veszprém egyik ismert jelképévé válik. 2022. május 1. 5:29

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.