Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
7°C
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
7°C

Laczkó Dezső megmutatja a pillanatot, amikor megtalálták a kavicsfogú álteknőst

2022. december 19. 13:32
Nem kép, mégis festve van, nem is szobor, mégis háromdimenziós hatást kelt. Veszprém legújabb közterületi alkotása olyan stílusban készült el egy helyi művész jóvoltából, amilyen eddig nem gazdagította a várost, témája pedig minden veszpréminek ismerős lehet.

Pénteken délelőtt avatták fel a Jeruzsálemhegyen, a Viadukt bejárata melletti területen Gyulai Attila festőművész alkotását, amely az úgynevezett anamorfózis trükkjeit alkalmazza, azaz az alkotás valódi jelentése és annak alakjai csak egy bizonyos pontból látszódnak tisztán, akkor viszont egy izgalmas háromdimenziós hatást keltve emelkedik ki optikailag a térből a kép.

Pontosan így készült el a Viaduktnál lévő kép is, amely Laczkó Dezsőt, egykori geológust ábrázolja, amikor megtalálja a kavicsfogú álteknős ősleletét a 20. század elején, így felhelyezve Veszprémet is az őskorkutatás térképére. A város a ProVeszprém Kft. segítségével egyébként egy EU-s pályázatból, a TOP-6.9.2-16-VP1-2018-00001 azonosító számú „Közösségfejlesztés Veszprém város településrészein” valósította meg ezt a projektet.

Az alkotás helyszíne sem véletlen, ugyanis annak idején a Jeruzsálemhegyen került a felszínre a lelet, ebben annak is nagy szerepe volt, hogy Veszprém ezen városrészében több kőbáanya is működött, hogy kiszolgálja a városi építkezések alapanyagigényét. Erről Bontó László, helytörténész beszélt a pénteki eseményen, aki még egy titkot elárult a kavicsfogú álteknős leletének megtalálálásáról, miszerint arra valójában a kőbánya dolgozói leltek rá, Laczkó Dezső ezek után azonosította a kövületet.

Az ünnepi leleplezésen jelen volt Halmay Gábor, a városrész önkormányzati képviselője is, ő felidézte, hogy az elmúlt pár napban a Jeruzsálemhegyen leleplezték a kavicsfogú áltkenős szobrát is, a képviselő úgy fogalmazott, akár az állat témahetének is nevezhetné ezt az időszakot, mindenesetre örömét fejezte ki, hogy újabb köztéri műalkotással bővült Veszprém, ráadásul egy olyan témát feldolgozva, amit mindenki ismer és mindenki tud vele veszprémiként azonosulni.

Halmay Gábor, Bontó László és Gyulai AttilaHalmay Gábor, Bontó László és Gyulai Attila

Az alkotó, Gyulai Attila – akinek korábbi kiállításáról és művészeti koncepciójáról itt írtunk – az alkotásról elmondta, egy betontalapzaton kapott helyet, amit a decemberi fagyokban helyeztek el a területen, erre került rá a festmény.

Az alkotás elkészítésében a művész felügyelete és instrukciói mellett részt vettek a Szent Margit Óvoda kisgyermekei is, ők egyébként személyesen is kilátogattak a leleplezésre, így a végleges alkotásban az ő kezük munkája is benne van.

Gyulai Attila mesélt az alkotás különleges stílusáról is, mint mondta az anamorfózis lényege, hogy az alkotás látszólag egy torz, groteszk festmény, de van egy bizonyos pont, ahonnan nézve már kirajzolódik a tényleges ábra, ráadásul különleges térbeli optikai illúziós hatást keltve a szemlélőnek.

A jeruzsálemhegyi alkotásnál is van egy ilyen pont a szobor előtt, amit bárki ellenőrizhet a jövőben, bár a terület végleges pompáját tavasszal nyeri majd el a füvesítés és tereprendezés után, ezzel egy újabb méltó emléket állítva Laczkó Dezsőnek és az ő felfedezésének.

Hajas Bálint
Domján Attila
további cikkek
,,Közös gondolkodás és közös munka” közélet ,,Közös gondolkodás és közös munka” Csütörtök délután sajtótájékoztató keretében ismertették annak az Európa Unió és a magyar állam által támogatott programsorozatnak az eredményeit, melynek célja az egész várost felölelő öt célterületen élő lakosok közösségének, közösségi kezdeményező- és cselekvőképességének fejlesztése, a közösségi szerepvállalásuk erősítése, ami a társadalmi felzárkózás elérésének is különösen fontos eszköze.   2023. november 3. 11:49 Felavatták a kavicsfogú álteknős szobrát a Jeruzsálemhegyen kavicsfogú álteknős Felavatták a kavicsfogú álteknős szobrát a Jeruzsálemhegyen Szerda délután a hideg sem rettentette el az érdeklődőket; nagyon sokan kíváncsiak voltak a híres ősmaradvány nyomán készült köztéri szoborra. 2022. december 16. 10:01 Kavicsfogú álteknősök szobrai lepték el a várost kultúra Kavicsfogú álteknősök szobrai lepték el a várost Öt különböző helyszínen öt kis álteknős díszíti a várost, természetesen a környezetnek megfelelő tevékenységet végezve. 2022. szeptember 27. 4:00 Dezsőt, a kavicsfogú álteknőst hamarosan mindenki megismerheti Dezsőt, a kavicsfogú álteknőst hamarosan mindenki megismerheti Hamarosan több köztéri szobor is megörökíti majd Laczkó Dezső egyedülálló veszprémi felfedezését, a kavicsfogú álteknőst. A műalkotások kihelyezése előtt azonban még a helyi általános iskolások egy rajzpályázat keretében ismerkedhettek meg az őslelettel, ami a tervek szerint hamarosan még inkább Veszprém egyik ismert jelképévé válik. 2022. május 1. 5:29

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.