Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Veszprémben debütál jövőre a Hungarian Ballet Grand Prix nemzetközi balettverseny

2022. december 23. 4:00
A Magyar Nemzeti Balettintézet és a Magyar Állami Operaház Balettnövendékeiért Alapítvány gondozásában, a Magyar Állami Operaház szakmai támogatásával, a tehetséggondozás és az utánpótlás-nevelés céljából létrehozott rendezvényt 2023. június 26. – július 1. között rendezik meg a veszprémi Aciticity-ben.

Napjainkra teljesen megszokott és elfogadott, hogy egy nemzeti balett társulatban nemcsak az adott ország szülöttei, de külföldi táncosok is rendszeresen, akár állandó tagokként képviseltetik magukat. Ugyanakkor ahhoz, hogy egy társulat sikere hosszú távon biztosított legyen, szükséges az állandó színvonalas utánpótlás. Utóbbi ráadásul annak is feltétele, hogy minél több előadás valósulhasson meg, minél szélesebb legyen egy ország balett kínálata.

Éppen ezt célozta meg tizenegy évvel ezelőtt Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója és Solymosi Tamás, a Magyar Nemzeti Balettintézet igazgatója: a balett előadások korábbi egyharmados arányát szerették volna megnövelni. Ehhez a feltételek egyik oldalról adottak voltak: a 2020-ban átadott Eiffel Műhelyház például formabontó előadásokat is lehetővé tesz nagyobb számban. Ugyanakkor a táncosszámban még van hova fejlődni, hiszen a kitűzött célt, a 120 főt még nem éri el a nemzeti balett társulat száma. Ezt kiküszöbölendő indult el 2016-ban az Opera saját balettképzése, de a bázis megalapozásához a remények szerint a Hungarian Ballet Grand Prix is jelentősen hozzá fog járulni – mondta el Ókovács Szilveszter az esemény sajtótájékoztatóján.

Ókovács SzilveszterÓkovács Szilveszter

A hazai balettoktatás és a balettművészet szélesebb körben való népszerűsítését is célzó Hungarian Ballet Grand Prix-n a versenyzők professzionális és amatőr kategóriában, a klasszikus és a modern balett területén mérhetik össze tudásukat egy 8 fős, a táncvilág nemzetközi szinten elismert táncművészeiből, mestereiből és elkötelezett támogatóiból álló zsűri előtt.

„Egy ilyen nagyszabású nemzetközi verseny már egy évtizede Solymosi Tamás igazgatói pályázatának kiemelt célkitűzése volt, melyet 2021 telén kezdtünk el újratervezni” – árulta el Steiner-Isky Annamária, a Magyar Állami Operaház Balettnövendékeiért Alapítványának kuratóriumi elnöke, a verseny ötletgazdája.

Markovits AlízMarkovits Alíz

Az ötlet megvalósulását segítette az is, hogy 2023-ban Veszprém Európa Kulturális Fővárosa lesz, amely lehetőséget adott arra is, hogy a megyeszékhely elkezdje feltérképezni még kiaknázatlan értékeit, illetve több teret biztosítson azoknak. A tánc, a balett kifejezetten egy ilyen érték: a városban több tánccsoport működik, hiányzott azonban egy olyan hely, ahol megfelelő körülmények között tudnának gyakorolni. Ezt fogja most biztosítani a volt gyerekkórház átalakításával létrejövő Acticity, mely a versenynek is helyet ad majd jövő nyáron – tudtuk meg Markovits Alíztól, a VEB2023 EKF vezérigazgatójától.

Veszprémben egyébként jelenleg kb. 100 gyermek vesz részt balettképzésben Viktoria Podolskaya balettmester, a verseny házigazdájának irányítása mellett, aki közel egy évtizede dolgozik azon, hogy azok a fiatalok is megismerkedhessenek a balettművészettel, akiknek nincs lehetősége balettintézetben tanulni. A mesternő köszönetét fejezte ki a támogatóknak is, hiszen a hagyományteremtő versennyel két álom valósul meg, Solymosi Tamás mellett az övé is: egy ilyen megmérettetés lehetővé teszi, hogy Veszprém igazán felkerüljön a balett térképére, és még többen vágjanak bele a táncba.

Viktoria Podolskaya Viktoria Podolskaya

Solymosi Tamás szerint egy ehhez hasonló verseny nemcsak az utánpótlás-nevelés és a szakmai találkozások miatt fontos, de egy ország kulturális életének nemzetközi ismertsége és elismertsége szempontjából is kiemelt jelentősége van. Hiszen a feladat a táncosok kinevelésén túl a jövő közönségének kinevelése is.

Radina Dace, a Magyar Nemzeti Balettintézet művészeti vezetője elmondta, hét éve mintegy 70 tanítvánnyal kezdték meg az oktatást az iskolában, ma 9 csoportban közel 150 fiatalt oktatnak. S bár régóta járnak versenyekre, egy saját megmérettetésre régóta szükség volt. „Óriási öröm, hogy eljött ez a pillanat, hiszen nagyon sok lehetőséget rejt magában: egy-egy versenyre átlagban 2-3 hónapot készülnek a növendékek, a verseny végére pedig szemmel láthatóan hatalmas fejlődést érnek el.”

Solymosi Tamás, Viktória Podolskaya, Steiner-Isky Annamária, Markovits Alíz, Radina Dace, Ókovács SzilveszterSolymosi Tamás, Viktória Podolskaya, Steiner-Isky Annamária, Markovits Alíz, Radina Dace, Ókovács Szilveszter

Az első magyarországi nemzetközi balettverseny a fiatalokra, a 7-18 éves korosztályra fókuszál, ezen belül pedig 5 korcsoportban, pre-competitve, junior és youth kategóriákban versenyezhetnek majd a fiatal tehetségek.

A jelentkezőknek összesen három fordulóban kell bizonyítaniuk. A versenyzőknek egy előre megszabott variáció bemutatását videóanyag formájában kell beküldeniük, míg a második fordulóban már személyesen mutathatják be egyéni, duett és csoportos számaikat. A harmadik fordulóban a legtehetségesebbnek bizonyuló finalisták teljesen új, a rendezvény ideje alatt tanult produkcióval lépnek fel a közönség előtt. A Hungarian Ballet Grand Prix dobogósait a rendezvény utolsó napján, egy nagyszabású gálaműsor keretein belül jelentik majd be.

A Balettintézet táncosaiA Balettintézet táncosai

A verseny 15-18 éves korú nyertese Youth Grand Prix elismerésben és pénzjutalomban részesül, és meghívott előadóként lehetőséget kap a következő évi gálán való fellépésre. A 10‑14 éves korosztályok nyertese elnyeri a Junior Grand Prix elismerést.

A Hungarian Ballet Grand Prix részletes versenykiírását a szervezők 2023 elején publikálják majd a www.hbgp.hu oldalon, amelyet a versennyel, valamint a veszprémi döntővel és gálaműsorral kapcsolatos információkért is érdemes figyelemmel kísérni.

Fotók: A Magyar Állami Operaház Balettnövendékeiért Alapítvány

 

Kapcsolódó cikk
A hattyú álma
Tütübe és balett cipőbe bújt kislány táncol a Rózsa iskola jubileumán, mestere a takarásban figyeli őt. A kislány egyike annak a több mint nyolcvan tanítványnak, akik egyre biztosabban lépdelhetnek álmaik felé, miszerint a tánc, a balett az életük részévé válik, hobbi vagy akár profi szinten. Mert a tehetség egy dolog, kell azonban hely is, ahol ki tud bontakozni. Viktoria Podolskaya balettmester szenvedéllyel végzett munkájának köszönhetően Veszprém egyre inkább felkerül a balett térképére.

 

Bertalan Melinda

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.