Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
14°C
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
14°C

EKF-év, de azért ne ragadtassuk el magunkat!

2023. január 23. 13:46
Végre eljött Veszprém életébe az, amit mindenki oly régóta várt: az EKF éve. Maga a megnyitó egyszerre több helyszínen szórakoztatta a közönséget – beindult az élet! Emberek siettek egyik helyszínről a másikra, jobbnál jobb eseményekre, minden remekül sikerült, minden jól alakult, és tudom, nem kellene épp most behoznom a „de” szócskát – de…

A belváros utcáit már korán reggel tömeg lepte el, én pedig azon gondolkoztam, milyen jó dolog is ez: megmozdul egy egész város, sőt, régió, ország – az emberek felkelnek és izgatott kíváncsisággal indulnak el otthonról, hiszen kapnak valamit, valami olyant, amit korábban soha. A reggeli helyijárat, amit ingyenesen vehettünk igénybe, zsúfolásig megtelt, ragyogó szemű, kíváncsi társaságokat láttam, fiatalokat és kortalanokat, fogták egymás kezét, vizslatták a programfüzetet, miközben próbálták úgy alakítani a napot, hogy a lehető legtöbb eseményt kipipálhassák. A buszról leszállva az utcán minden elcsípett mondatfoszlány a rendezvényekről szólt, és a jóhangulatú mondatdarabkák is azt éreztették, nem csupán él a város, de lélegzik. Pulzál. Éppen egyedül voltam, nem beszéltem senkivel, mégis: egy pillanatra sem éreztem magányt, csak azt, hogy valójában a nyüzsgő, fecsegő város az én gondolataimat hangosítja fel, nekem csupán mosolyogva nyugtáznom kell azokat.

Amikor beértem az első általam választott eseményre a vártnál is nagyobb tömeg fogadott. A közösségi érzés felső foka: úgy éreztem, egyszerűen mindenki itt van. Beálltam az izgatott embertömeg mélyébe, és sodródtam afelé, amiért jöttem.

Ám amint átvettem a tömeg lüktetését hirtelen rossz érzés fogott el. Bevillantak azok a koncertek, amelyekre a covid bezártsága után először mentem el. Akkoriban sokkal óvatosabb voltam, hiszen elszoktam a tömeg és a zsúfoltság érzéstől, pedig korábban semmi gondom nem volt a „sok jó ember kis helyen is” elmélettel.

Elhessegettem a rossz benyomásomat, mondván, biztos csak túlgondolom, és próbáltam a műsorra figyelni, ami éppen elkezdődött. Ekkor a kíváncsi hátsó sor – nyilván nem szándékosan – ágaskodni és tülekedni kezdett, merthogy nem látnak rendesen. A tömeg belső magja érezve ezt mozgásba lendült.

Aprónak tűnő, ugyanakkor a kedv elrontására tökéletesen alkalmas ütközések és lökdösődések indultak, test-dominó, sűrűsödő összepréselődés – mert ugye nehogy lemaradjunk valamiről.

Oké, nem a focimeccsek B közepéről beszélek, és nem is a koncerti pogózásról, és tudom, hogy most csak pozitív hírekről olvas szívesen az ember, és egy ilyen hétvége után talán nem is ildomos erről szólnom, de…

Ugye nem feledjük? A kultúra fővárosa lettünk. A kultúráé. Aminek része, megalapozó része a tapintat, az oda- és az egymásra figyelés: a kulturált viselkedés. Kérem, vigyázzunk egymásra!

Szabó Eszter
Domján Attila
további cikkek
Felülírhatja-e egy nemzeti kultusz az igazságot? Felülírhatja-e egy nemzeti kultusz az igazságot? Gyorsan szögezzük le, hogy azoknak az információknak, amik a cikkben szerepelnek nagyrésze csak teoretikus, ahogy a logikai eszmefuttatás is, aminek a végén eljutunk addig, hogy az egyik legnagyobb magyarnak kikiáltott történelmi személyünk talán nem is volt akkora magyar. A belé vetett hit viszont megkérdőjelezhetetlen, amit óvni kell. De minden áron? 2024. március 17. 22:51 Digitális bordélyház – prostituáltnak lenni menő? Dóri Digitális bordélyház – prostituáltnak lenni menő? A Oxford English Dictionary először 1894-ben listázta a „feminizmus” szót, de az első szervezett feminista hullámot a 20. század elejére datálják. Nagyrészt mondhatjuk, hogy elhivatott nők csoportjai kivívták mára sorstársaik számára a jogot a szavazáshoz, meg a vezetéshez mondjuk, meg olyan általános dolgokhoz, hogy eldönthetem egyedül is, hogy férjhez megyek-e és lesz-e gyerekem például.   2024. március 10. 21:16 Az ikerség lélektana egy ikertől Eszter Az ikerség lélektana egy ikertől Soha nem tudtam, milyen lehet nem ikernek lenni, kezdetben még távolról sem ismerhettem ezt az érzést, hiszen az idősebb testvéreim is ikrek. Két ikerpár, boldog gyerekkor. 2024. március 3. 20:56 Óvatosan a pszichologizálással! Meli Óvatosan a pszichologizálással! Az internet tele van pszichológiai tartalmakkal, és ez legalább annyira rossz, mint amennyire jó. 2024. február 26. 0:54

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.