Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
4°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
4°C

Mit jelent az apaság?

2023. január 29. 20:58
Simon Dani jegyzete az élet legnagyobb ajándékáról.

Mit is mondhatnék? Újságíróként kötelességünk véleményt formálni bizonyos helyzetekről. Ugyanakkor akadnak pillanatok, amikor nekünk, a „megmondóknak” is keresnünk kell a szavakat. Többek között ilyen téma maga a szülőség kérdése is, főleg akkor, ha a saját bőrünkön tapasztaljuk azt. Huszonöt évesen, másfél hónap tapasztalatait latba vetve foglalom össze a gondolataimat.

Igazából pont az életkorom az, amellyel először foglalkoznék. Mondhatni a jelen kor sajátossága már, hogy az emberek a karrierüket sokkalta inkább előtérbe helyezik, mintsem családot alapítsanak. Én máshogy láttam ezt a helyzetet, s végül beigazolódott a döntésem: talán még soha nem éreztem magamban akkora motivációt az alkotásra, mint amióta megszületett a gyermekem.

Nincs ehhez fogható doppingszer. Olyan, akár a gravitáció: többé már nem a Föld vonzása köt ide. Egyszerre érzel varázslatos nyugalmat és kirobbanó energiát. Utóbbira olykor szükség is lehet, hiszen idő és türelem is kell ahhoz, hogy mindannyian alkalmazkodni tudjunk egymáshoz, valamint a fogalomhoz, miszerint a családot immár más jelenti számunkra.

De említethetném a pillanatot, amikor a kedvesünket, feleségünket látjuk édesanyává válni. Mindnyájunkban olyan ajtók nyílnak a csöppség által, amelyek létezéséről korábban nem is tudtunk. A kérdés csupán az, hogy sikerül-e együttes erővel megmásznunk azokat a lépcsőfokokat, amelyek odáig vezetnek. Meggyőződésem, ha hiszünk egymásban, bármilyen akadályt leküzdhetünk.

Emlékszem, amikor örömmámortól ittasan újságoltam a barátoknak, ismerősöknek, hogy édesapa leszek. Természetesen az etikett ehhez hasonló helyzetekben megköveteli a boldogságban való osztozást, de már-már a szakmánk sajátosságának számít, hogy felismerjük a kétkedőket. „Tök jó, hogy már fiatalon szülő leszel!” – tisztán éreztem, hogy alkalmatlannak tartanak a feladatra.

Nem érintettek meg különösképp az effajta megjegyzések, hiszen mindig is tisztán láttam magam előtt a célomat. Teremteni valamit, amit később továbbadhatunk majd. Egy gyermek születését követően merőben megváltozunk. Abban a pillanatban, amikor a kezünkbe helyezik a babát, a korábbi értékrendünk semmissé válik. Onnantól kezdve már érte működünk.

Talán ez a mi földi küldetésünk is. Szerelemből szerelembe esni, szívdobogásból szívdobogást teremteni. Létrejön a burok, amely a kívülálló számára örökké érintetlen marad. Amely csak rólad, a másik feledről és az utódodról szól. Egy láthatatlan kapocs, amely végigkísér az úton.

Mit jelent az apaság? – olvasni a sorok között.

Simon Dani
további cikkek
Felülírhatja-e egy nemzeti kultusz az igazságot? Felülírhatja-e egy nemzeti kultusz az igazságot? Gyorsan szögezzük le, hogy azoknak az információknak, amik a cikkben szerepelnek nagyrésze csak teoretikus, ahogy a logikai eszmefuttatás is, aminek a végén eljutunk addig, hogy az egyik legnagyobb magyarnak kikiáltott történelmi személyünk talán nem is volt akkora magyar. A belé vetett hit viszont megkérdőjelezhetetlen, amit óvni kell. De minden áron? 2024. március 17. 22:51 Digitális bordélyház – prostituáltnak lenni menő? Dóri Digitális bordélyház – prostituáltnak lenni menő? A Oxford English Dictionary először 1894-ben listázta a „feminizmus” szót, de az első szervezett feminista hullámot a 20. század elejére datálják. Nagyrészt mondhatjuk, hogy elhivatott nők csoportjai kivívták mára sorstársaik számára a jogot a szavazáshoz, meg a vezetéshez mondjuk, meg olyan általános dolgokhoz, hogy eldönthetem egyedül is, hogy férjhez megyek-e és lesz-e gyerekem például.   2024. március 10. 21:16 Az ikerség lélektana egy ikertől Eszter Az ikerség lélektana egy ikertől Soha nem tudtam, milyen lehet nem ikernek lenni, kezdetben még távolról sem ismerhettem ezt az érzést, hiszen az idősebb testvéreim is ikrek. Két ikerpár, boldog gyerekkor. 2024. március 3. 20:56 Óvatosan a pszichologizálással! Meli Óvatosan a pszichologizálással! Az internet tele van pszichológiai tartalmakkal, és ez legalább annyira rossz, mint amennyire jó. 2024. február 26. 0:54

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.