Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

KultHullám: a Balatonról – a Balatonnál

2023. február 28. 12:30
A balatonalmádi Magyar-Angol Tannyelvű Gimnázium első alkalommal tudott sikeres pályázat útján bekapcsolódni a Veszprém-Balaton 2023 programsorozatba KultHullám címmel. A program az ifjúság és a Balaton téma modern módú összetalálkozása volt: egynapos slam-poetry fókuszú, Balaton-tematikájú rendezvény a gimnázium tereiben.

Ez a szabad formájú modern költészeti műfaj lelki és szociális érzékenységet, kritikai gondolkodásmódot, a téma felé irányított mentális vagy pszichés odafordulást feltételez, amire a tinédzserek különös módon képesek ráhangolódni, így diákjaink között is rendkívül népszerű, számos esetben szerveztek már zártkörű slam-esteket, -versenyeket.

Az intézmény pedagógusaiból álló szervező csapat tagjai: Dudásné Pirik Mariann intézményvezető, Simon Orsolya pályázati koordinátor, valamint Papp Bernadett, és Wágner Máté magyartanárok ezért gondolkodtak abban, hogy egy olyan közösségi programot szerveznek, amely az ifjúságot az irodalom és kreatív írás területére jelenleg visszavonzó trendi műfaj, valamint a szintén sokakat foglalkoztató, a fenntarthatósággal, környezeti tudatossággal is összefüggő téma, a „recycling art”, azaz újrahasznosított alapanyagokból készíthető művészeti alkotások és ezek kiállításának gondolata köré építkezik. Mindezt a Balaton, a víz tematikájával fűszerezve.

2023. február 17-én megnyitottuk a gimnázium kapuit a régió és saját középiskolásaink számára, akik egybehangzó véleménye szerint életük egyik legemlékezetesebb délutánján vettek részt.

Az érdeklődő középiskolások számos alkotói workshopon, interaktív foglalkozáson próbálhatták ki magukat neves slammerek, egy helyi civilszervezet, saját diákjaink és művésztanárunk irányításával (kreatív írás/slam poetry, újrahasznosított művészet, balatoni legendákra épülő szerepjáték és Balaton-kvíz), végül az est a délután született alkotásokat bemutató gálával, szakmai és közösségi díjakkal, valamint Eckü és Mentha (Hősök) fellépésével zárult. Íly módon a résztvevők nem csak nézői, hanem a rendezvény aktív szereplőivé válhattak.

Hogy hogyan? Elmondják maguk a délutáni foglalkozásokról szóló beszámolóikban!

(Kemény) Zsófi és (Simon) Marci nagyon jó hangulatot teremtett a mi workshopunkon. Híres slammerekkel kezdtünk, majd ők is slammeltek nekünk és el is kezdtük a délutánt. Különböző feladatokkal írtuk sorainkat a Balatonról, majd tartottunk egy rövid slammelést a hozott slamjeinkből, amik már készek voltak az esemény előtt. Aki magabiztos volt a Balatonnal kapcsolatos művében, az felolvasta, ezeket a diákok közül kialakult zsűri pontozta. Persze a délután nem csak a slamekről szólt, ebben az időben sokat beszélgettünk és nagyon jól éreztük magunkat. Ahogy befejeztünk mindent, egy szünet következett és jött a gálaműsor, ahol meghallgattuk mentoraink beszédeit és a kiválasztott legjobb alkotásainkat előadtuk.

Kardos Zsombor

Egy nagyszerű kezdeményezés résztevője lehettem február 17-én, ugyanis a Kulthullám rendezvény keretein belül immár többedik alkalommal önkénteskedtem, és dolgoztam együtt az Almádifjakkal. Kvízteremmel vártuk az érdeklődőket. Sokan megfordultak a termünkben, akik amellett, hogy jól érezték magukat, játékos formában új ismeretekkel gazdagodtak a Balatonról, mindenféle témakörben, legyen az zene, földrajz vagy irodalom. Célunk az volt, hogy a Balaton-parti települések kulturális sokszínűségét bemutassuk. Természetesen Balaton-szelet nélkül senki sem távozott tőlünk. Nagy élmény volt ennek a rendezvénynek a részese lenni, hálás vagyok, hogy én is DLSB-s almádifjú lehetek.

Nemes-Tóth Janka

A Kulthullám programon megrendezésre kerülő workshop-ok közül azt a termet választottam, ahol slam-ekkel foglalkoztunk. Lehetőségünk volt beszélni egy mű felépítésének különböző aspektusairól és elemezni néhány híresebb slam-író előadásmódját. A saját irományunkat is felolvashattuk és kritikákat fogalmazhattunk meg egymásnak, ami segített a további fejlődésben. Egy 10 szavas slam verseny után közülünk három nyertes még az esti záráson, a gálán is előadhatta az írását minden Kulthullámos résztvevő előtt. Egy olyan élmény volt ez a nap, ahol nem csak szórakozással, de még tudásunk fejlesztésével is gazdagodhattunk.

Androsovits Elina

Pénteken, amint 2 órakor beléptünk a 18-as terembe, rögtön láttam, hogy a hely megtelt élettel. Az összes asztal, szék, és még a padló is tele volt különböző könyvekkel, újságokkal, papírokkal, a tanári asztalon pedig ollók, ragasztók és szikék sorakoztak. Érdeklődve körbejártunk a teremben, átlapozva rengeteg kiadványt, amik tele voltak szebbnél szebb képekkel. Kelemen Marcel tanár úr ezután egy prezentációban megmutatta, hogy mi is lenne a feladatunk. A táblára kivetített pár példát, amelyek tulajdonképpen rengeteg kisebb képből összevágott kollázsok voltak, és elmondta, hogy mi is hasonlót tudunk csinálni az alapanyagokkal, a víz és Balaton témakörében. Mindegyik csapat kapott egy nagy méretű fekete kartonlapot, majd munkához láttunk. Órákon keresztül dolgoztunk, vágtunk, mértünk, ragasztottunk és igazítottunk, miközben beszélgettünk, a háttérben pedig végig hangulatos zene szólt. Végül 5 órakor elkészült a művünk, ami azóta ki is lett rakva az iskola aulájába az esti Kulthullám gála dekorációjaként, aminek nagyon örültünk, hiszen most már bárki megnézheti, a többiek gyönyörű alkotásaival együtt. 

Kepli Emese

Köszönjük az élményt szakmai megvalósítóinknak: Kemény Zsófinak, Simon Mártonnak, az OdaLÖKött KÖLtészet képviselőinek: Somogyi Csabának és Tóth Rolandnak, Pintér Kristóf öregdiákunknak (slam workshopok), Kelemen Marcel művésztanárnak (újrahasznosítás képzőművészeti foglalkozás), az Almádifjak civilszervezet képviseletében Beke Eszternek és Kanyó Emesének, valamint önkénteskedő diákjainknak (Balaton workshop), a balatoni legendákra épülő szerepjátékot megtervező Gőcze Máté és Legát Mihály diákjainknak, a fergeteges záróbulit pedig Eckünek és Menthának (Hősök)!

A szervezésben és megvalósításban pedig köszönet a DLSB tantestületének és diáksegítőinek!

A program a VEB2023 EKF és az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő Nemzeti Kulturális Alap támogatásával jött létre.

vehir.hu
további cikkek
Élsportolók két lábon VEDAC Élsportolók két lábon A Társadalmi Innovációs Nemzeti Laboratóriumban valósul meg egy veszprémi kísérleti fejlesztés, az élsportolók sikeres továbbtanulásának elősegítése érdekében. 2024. április 1. 19:55 'Ma felszínesebbek az emberi kötelékek, nagyobb szükség van pszichológusokra' 'Ma felszínesebbek az emberi kötelékek, nagyobb szükség van pszichológusokra' Hatalmas az érdeklődés a Pannon Egyetem Humántudományi Kar szakjai iránt, olyannyira, hogy az ősztől induló pszichológia alapképzést több mint százan jelölték meg első helyen. Ennél is népszerűbb az óvodapedagógia alapképzés, s mindemellett nemrég a terület- és városfejlesztés mesterszakot is sikerült engedélyeztetni az Oktatási Hivatallal. Navracsics Judit, a HTK dékánja úgy fogalmazott: örül a váratlan sikernek, ami azért annyira mégsem váratlan, hiszen évekig dolgoztak azon, hogy a fiatalok ilyen széles spektrumú képzéskínálatból választhassanak. 2024. március 23. 21:21 Méltó ünnepély a Báthory Iskola 45. évfordulója alkalmából Méltó ünnepély a Báthory Iskola 45. évfordulója alkalmából Csütörtök este az Agóra színháztermében ünnepelték a Báthory István Általános Iskola negyvenötödik születésnapját, ahol az intézmény korábbi igazgatói, tanárai, diákjai is részt vettek. 2024. március 22. 14:01 75 éves jubileumát ünnepli az Ipari 75 éves jubileumát ünnepli az Ipari Fennállásának 75. évfordulóját ünnepli az Ipari Technikum, a sokszínű jubileumi rendezvényekre a szerdai gálaműsorral tették fel a koronát. 2024. március 21. 14:28

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.