2023. március 23.
//
Emőke névnap

Nyíltvízi dömping Veszprémben

Az idei úszószezon Veszprémben, a medencés hosszútávúszó országos bajnoksággal indul, amelyen valamennyi nyíltvízi válogatottunk részt vesz.

10, 7.5, 5, 3 és 1.5 kilométer – ez vár a hétvégén a IX. medencés országos bajnokság indulóira. Ahogy a magyar szövetség honlapja emlékeztet, tavaly a 10 km parázs csatát és meglepetéseket tartogatott, hiszen a kiváló formában versenyző Betlehem Dávid megdöntötte a nem hivatalos országos csúcsot 10 ezer méteren – akkor még ezt utolsó éves juniorként teljesítette. Tavaly a felnőttek között Rasovszky Kirstóf nyert, így idén nagy csatára számíthatunk a felnőtt bajnoki címért a két csapattárs – Rasovszky és Betlehem között. A 10 km-re nevezett még Kalmár Ákos, a Gálicz testvérek és megannyi merész junior.

Tavaly Mihályvári-Farkas Viktória nyerte a 10 km-t, idén viszont nem indul a leghosszabb távon, sőt, mindösszesen hat hölgy vállalta be a tízezer métert. A maratoni távra csak Olasz Anna, Balogh Vivien, Fábián Betti, Szimcsák Mira, Flück Nóra és Csulák Lia nevezett.

A veszprémi uszoda várja a magyar elitmezőnyt (archív fotó)A veszprémi uszoda várja a magyar elitmezőnyt (archív fotó)

A maratoni 10 kilométeren túl még 7500, 5000 és 3000 méteren mérkőznek meg a legjobb hosszútávúszó utánpótlás versenyzők. Továbbá az utolsó nap az 1500 gyorsot rendezik meg, ahol nem csak nyíltvízi specialistáink, hanem medencés sztárok is vízbe ugranak. A teljes Virth-csapat tiszteletét teszi a veszprémi uszodában, hiszen Kapás Bogi, Márton Richárd és Zombori Gábor nevét is felfedezhetjük a nevezők között, továbbá ott lesz Telegdy Ádám és Mihályvári-Farkas Viktória is. A medencés juniorok közül Pádár Niki és Molnár Dóra is nekiveselkedik az ezerötszáz gyorsnak.

A IX. medencés hosszútávúszó országos bajnokság programja (Veszprém Sportuszoda):

Péntek 15.00: férfi és női 10 000 méter
Szombat 10.00: férfi és női 7500 m, 5000 m, 3000 m
Vasárnap 10.00: férfi és női 1500 m

vehir.hu
Kovács Bálint

További cikkek

Betlehem negyedik lett, Rasovszkyt kiütötték
Betlehem negyedik lett, Rasovszkyt kiütötték
A Balaton ÚK Veszprém kiválósága, Betlehem Dávid a negyedik helyen végzett 10 kilométeren a nyíltvízi úszó Európa-kupa-sorozat idei első állomásán, Eilatban. Klubtársa, Rasovszky Kristóf féltávnál akkora ütést kapott a vízben, hogy feladni kényszerült a versenyt.
Hosszú Katinka gyermeket vár
Hosszú Katinka gyermeket vár
Gyermeket vár Hosszú Katinka háromszoros olimpiai bajnok úszó. A 33 esztendős világklasszis csütörtökön Instagram-oldalán rövid videóban közölte, anya lesz.
Nyíltvízi úszó Ek: taroltak a veszprémiek Izraelben
Nyíltvízi úszó Ek: taroltak a veszprémiek Izraelben
Mindkét nemnél magyar nyíltvízi úszó zárt az első négy helyen az Európa-kupa-sorozat idei első versenyén, Eilatban. A férfiaknál Betlehem Dávid nyert veszprémi klubtársa, Rasovszky Kristóf előtt.
Hosszú távú medencés úszó ob: Betlehem Dávid duplázott
Hosszú távú medencés úszó ob: Betlehem Dávid duplázott
Akárcsak pénteken 10 000 méteren, vasárnap 1500 méteren is Betlehem Dávid bizonyult a legjobbnak a Veszprémben rendezett hosszú távú medencés országos bajnokságon.
Kisajátították a dobogót a veszprémiek az ob-n
Kisajátították a dobogót a veszprémiek az ob-n
Betlehem Dávid nyert, Kalmár Ákos második, Rasovszky Kristóf (mindhárman Balaton ÚK Veszprém) pedig harmadik lett pénteken a hosszú távú medencés úszó országos bajnokság 10 ezer méteres versenyén a Veszprémi Sportuszodában.