Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
17°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
17°C

A képek, amik csak a valóságban léteznek

2023. március 17. 22:47
Joanna Nowicka lengyel fotóművész januárban, az Európa Kulturális Fővárosa nyitóünnepsége idején öt napot töltött Veszprémben, és ez idő alatt több képet is készített analóg fényképezőgépével. Munkáiból kedden nyílt kiállítás a Papírkutyában.

Nowicka kiállítása az első eleme az Interurban program katowicei művészeket felvonultató sorozatának. A programban kéthetente más-más város alkotói mutatkoznak be Veszprémben és az EKF többi érintett településén.

Nowicka One People Story című művészeti projektjének érdekessége, hogy képei analóg fényképezőgéppel készülnek. A készülékben 12 kockából álló filmet használ – így szemben a digitális technikával dolgozó fotósokkal, neki nincs lehetősége többször próbálkozni, az elkattintott képnek azonnal sikerülnie kell. A fényviszonyokat egy külön fénymérő eszköz segítségével méri fel, és az alapján állítja be a fényképezőgépet – azt pedig, hogy az elkészült kép egyáltalán sikerült-e, csak hetekkel később, az előhíváskor tudja meg. 

A képeket 10x10 centiméteres, teljesen matt papírra hívja elő, és saját maga készítette borítékban juttatja el a portré alanyának, a saját példányát pedig otthon, egy – szintén saját gyártású – díszdobozban tárolja. Azt mondja, számára fontosak a fizikai tárgyak, ezeknek a képeknek a papír a felületük, ezért nem is teszi közzé őket a közösségi médiában – a honlapján is csak egyetlen fotó látható a sorozatból. A képek csak a valóságban léteznek, a folyamatnak nincs digitális mozzanata.

Joanna NowickaJoanna Nowicka

Az analóg fotózásban leginkább az vonzza, hogy kiszakadhat a mai, rohanó világ ritmusából. Le kell lassulni hozzá, meg kell találni a tökéletes beállítást, a tökéletes látványt, erre pedig időt kell szánni, hiszen – mint azt már említettük – nem lehet hibázni. A lassúság az egész folyamatra jellemző: a képek előhívásáig hetek, néha hónapok telnek el, és maga az előhívás is órákig tartó folyamat. A fotó alanyának így sokat kell várnia, mire kézbe veheti a végeredményt: volt, aki öt év után vehette át az őt ábrázoló alkotást. 

Nowicka a művészeti projektjei mellett hivatásos fotósként keresi a kenyerét – mint mondja, természetesen a hétköznapi munkájához digitális készüléket használ. A két technológia összevetésében érdekes filozófiai különbséget is tesz: az analóg képekben nem zavarják a hibák, ha a képen valamiféle folt keletkezik vagy nem tökéletesen éles, a tökéletlenség műfaji sajátosság. A digitális fotókon azonban – legyen szó akár munkáról, akár másik művészeti projektjéről, a Beautiful People portrésorozatról – nincs helye a hibáknak.

A One People Story fotósorozatot már bő tíz éve készíti, ezidáig több mint kétszáz darabosra bővült a gyűjteménye. Képeit eddig két nagyobb kiállításon mutatta be, a Papírkutyában most látható, szerényebb méretű és alapvetően a veszprémi élményekre és arcokra koncentráló tárlat a harmadik a sorban. 

 

KATOWICE, LENGYELORSZÁG

A 285 ezres lakosú Katowice a történelmi Szilézia központja. Az elmúlt ezer évben Szilézia többször gazdát cserélt: kezdetben a Német-Római Birodalom tartománya volt, majd Habsburg kézre került, onnan pedig az örökösödési háború révén 1742-ben Poroszországhoz csatolták. A második világháborút követően vált Lengyelország részévé. Már a 19. századtól ipari központnak számított a bányászat révén, a szocializmusban pedig tovább erősítették ezt a vonalat. A rendszerváltást követően a hangsúly mindinkább a kultúra és a kreatív ipar felé tolódik, számos országos jelentőségű művész él a településen, amit az UNESCO a zene városa címmel ismert el. Érdekes kezdeményezés, hogy a régi iparterületeket is igyekeznek bevonni a kulturális életbe: a Szilézia Múzeumot például az egyik egykori bányában rendezték be, legnagyobb terme két futballpálya hosszúságú, 14 méter mélyen található.

» A következő megálló » Liverpool, UK

Előtte azonban még említsük meg, hogy a jövő héten még marad Katowice: szerdán a Marek Pospieszalski Oktett ad jazzkoncertet a Hangvillában, majd a sort szombaton a 100nka koncertje zárja Magyarpolányban. Liverpool 27-én mutatkozik be, ekkor nyílik meg a Kunsztban Chris Routledge fotókiállítása 17 órakor, és ugyanezen a napon 16 órától a Wine&Vinylben előadást hallgathatunk meg a város történelméről. 30-án 21 órától a Stealing Sheep koncertezik az Expresszóban, 31-én 19 órától pedig a Dogshow a Wine&Vinylben. Másnap ugyanők bolondos zenés kerékpáros felvonulást rendeznek 19 órától a Kossuth utcán. 

Schöngrundtner Tamás
Domján Attila

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.