2023. június 10.
//
Margit névnap

„Ki tette el a pénzemet?”

Csak néhány éve lett divatos kifejezés a fake news, holott a jelenség már sokkal korábban létezett – a sportban is. Csak akkor átverésnek vagy szívatásnak nevezték.

A ’80-as évek közepén egy időben nehéz időszakát élte a veszprémi labdarúgás. A korábbi idényben még az élbolyhoz tartozó, de utána anyagi gondokkal küszködő Veszprémi SE a kiesés elől menekült az NB II-ben. A bajnokság hajrájához közeledve égetően kellettek a pontok, főleg hazai pályán. A jó erőkből álló, korábban az NB I-et is megjárt Salgótarján érkezett a királynék városába, és a papírforma szerint a nógrádiak voltak a mérkőzés esélyesei. Ennek megfelelően egyik veszélyes támadást a másik után vezették, a végig védekező veszprémiek hátát már feltörte a kapuháló, de érezhető volt, hogy csak idő kérdése és betalálnak a tarjániak. Ekkor azonban váratlan dolog történt. Amikor Kovács István, a korábbi válogatott csatár fejese alig kerülte el a hazai kaput, Baranyi Sándor, a VSE minden hájjal megkent védőjátékosa cselhez folyamodott…

„Mit csinálsz? Majdnem gólt szereztél!” - szólt oda Kovácshoz, aki értetlenül kérdezte, hogy mégis mi baj lenne ezzel, hiszen az a dolga, ezért kapná a győzelmi prémiumot. Baranyi ártatlan tekintettel tájékoztatta arról, hogy döntetlenre megvették a meccset. Hihetően hangzott, mivel a középmezőny elején tanyázó tarjániaknak nem volt égetően szükségük a pontokra, annál inkább a veszprémieknek. Kovácsot elöntötte a méreg, mert úgy érezte, hogy őt kihagyták a buliból, ezért a posztját elhagyva futott visszafelé, és csapattársaitól azt kérdezte, hogy: „Ki tette el a pénzemet?” Mivel mindenki tagadta, hogy köze lenne hozzá, végül már a középhátvéd és a kapus mellett, járt, hiszen ezt a két embert nem lehet kihagyni a bundából. Alaposan sikerült összezavarni a fejeket, ezért majdnem gólt lőttek a veszprémiek, mert Kovács annyira mélyen a kapujuk közelében nyomozott, hogy dugába dőlt a tarjáni védelem lesre állítási kísérlete. Végül már valamennyi vendégjátékos gyanakodva nézte a csapattársait, így nem tudtak a meccsre koncentrálni, ami 0:0-ra végződött.

A játékoskijáróban levonuló futballisták között Kovács megkérdezte Baranyit, hogy kinek adták oda a bundapénzt a hazaiak. Ekkor a veszprémi futballista egy huncut mosoly kíséretében bevallotta, hogy csak viccelt...

Darcsi István

További cikkek

Búfelejtés a Görbetökben, avagy keserédes veszprémi futballjubileum
Búfelejtés a Görbetökben, avagy keserédes veszprémi futballjubileum
Napra pontosan 35 éve – 1988. június 8-án – lett NB I-es a királynék városának labdarúgócsapata, amely akkor Veszprémi Sportegyesület néven szerepelt a sportág hazai második vonalában.
Két diadal egy időben
Két diadal egy időben
Dúskálhattak az izgalmakban a veszprémi sportbarátok. Vasárnap az NB III-as bajnok Practical VLS az osztályozó visszavágóját játszotta a másodosztályba jutásért. Hétfőn este pedig egy időben lépett pályára az 1.FCV a futsal NB I bronzérméért a Március 15. utcai csarnokban, ugyanakkor nem messze onnan, a telt házas Veszprém Arénában a Telekom a Szegeddel csapott össze a férfi kézilabda magyar bajnoki döntő második felvonásában.
Miben kell változni?
Miben kell változni?
Nehéz helyzetbe navigálta magát a Telekom Veszprém, melynek idei fő célja a férfi kézilabda magyar bajnoki cím visszaszerzése volt az ősi rivális OTP Bank-Pick Szeged ellen.
Ki lesz idén a piacvezető?
Ki lesz idén a piacvezető?
Közeleg a bajnoki döntő a férfi kézilabda NB I-ben, ezúttal a hazai trónért csap össze a Veszprém és a Szeged – Darcsi István jegyzete,
Aranykönyvbe illő diadal
Aranykönyvbe illő diadal
Két bronzérem után aranyat nyert a Practical VLS a labdarúgó NB III nyugati csoportjában. A veszprémi futball 1912 óta íródó történetében akadtak ennél nagyobb sikerek is – mások mellett öt évnyi élvonalbeli szereplés 1988-tól 1993-ig –, ám a jelenlegi mostoha körülmények között elért diadal mindenképpen a veszprémi labdarúgás aranykönyvébe illik.