Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Így vágj bele a hidegterápiába!

2023. április 10. 17:24
Talán már neked is eszedbe jutott, hogy elkezded a hidegterápiát, hogy a saját bőrödön tapasztalod meg annak minden előnyét. Valószínűleg még nincs elég bátorságod ahhoz, hogy belépj a kinti hideg vízbe.

Amikor önként, rövid időre és céltudatosan teszed ki magadat a hidegnek, akkor hidegterápiáról van szó. Ez lehet hideg zuhany, jéggel teli kád, hideg levegő, vagy akár mezítláb sétálás a hóban. Ez alatt egy kis adag hidegnek teszed ki a testedet, amely stresszorként hat a testre. Ezután a szervezet reagálni kezd rá szabályozó mechanizmusokon keresztül, amelyek hőveszteség csökkenéséhez és hőtermeléshez vezetnek.

A hidegterápia olyan eszköz, amely segít abban, hogy hatékonyabban alkalmazkodj a hideghez, és jobban elviseld. Az elv alapja a hidegnek való kitettség célzottan, rendszeresen, és rövid ideig, ellenőrzött körülmények közt. A hideg a szervezet számára egy stresszfaktor. Erre különböző mechanizmusok formájában reagálunk, amelyek hőveszteséghez és a saját hőtermelés csökkenéséhez vezetnek. Így a szervezet megtanulja hatékonyabban használni ezeket a veleszületett mechanizmusokat, aminek köszönhetően nem fog annyira megviselni a hőmérséklet csökkenése. Amellett, hogy számos más egészségügyi előnnyel is jár!

Mik a hidegterápia fő előnyei?

  • Erősebb immunitás
  • Fokozott éberség, koncentráció 
  • Fáradtság csökkenése
  • Gyorsabb anyagcsere
  • Jobb közérzet
  • A mentális egészség javulása
  • Nagyobb ellenállás a stresszel szemben
  • Fájdalomcsillapítás
  • Gyorsabb regeneráció edzések után

A hidegnek való kitettség egyik szabálya, hogy lassan, fokozatosan kell elkezdeni. Jobb a kevésbé intenzív módszerekkel indítani, megtanulni, hogyan kell a hideggel dolgozni, és csak a végén eljutni a jegesfürdőig. 

Ha azonban túlzásba viszed a hideget, az már nem pozitív stressz, hanem inkább negatív. Fontos, először beszéld meg a kezelőorvosoddal a hidegterápia alkalmasságát. Ezenkívül, ha akut egészségügyi problémád van, például influenza vagy megfázás, nem jó ötlet hideg vízbe merülni.

Fotó: K B on UnsplashFotó: K B on Unsplash

1. Hideg levegő

Ősszel és télen csak ki kell lépni a szabadba, hogy hideg levegőhöz jussunk. Miért ne fordíthatnád ezt az előnyödre? Ez sokkal kevésbé durva módszer, mint a meleg ágyból azonnal a jeges zuhany alá ugrani. Egy másik lehetőség a hidegebb környezethez való hozzászokásra, ha elkezded csak egy pólóban kivinni a szemetet, vagy pár percre kiállsz a nyitott ablakba. Légy tudatában annak, hogy nem baj, ha fázol egy kicsit, amikor kimész a szabadba. Pár perc séta után a test a mozgásnak köszönhetően kellemes hőmérsékletre melegszik fel.

2. Hideg zuhany

Ha fokozatosan csinálod, meglátod, hogy a pillanatnyi kellemetlen érzés sokkal több előnnyel jár, mint amire számítottál. A zuhanyzóból kilépve úgy érzed, hogy a legrosszabbon már túl vagy, és semmi sem fog kibillenteni az egyensúlyodból napközben. Ez az érzés a tiszta gondolkodás, a bátorítás és a jó hangulat miatt mindenképpen megéri.
Kezdheted langyos vízzel, és fokozatosan csökkentheted a hőmérsékletet egészen addig a pontig, amikor már inkább kiszállnál, de közben bírod még egy kicsit tovább. Könnyebb lehet, ha először a lábra, karokra engedjük a vizet, majd a törzsre és végül a fejre. Ne felejts el mélyeket lélegezni, ami eltereli a figyelmed. Csináld először legalább 30 másodpercig, és fokozatosan növeld az időt több percre.

3. Hideg fürdő

A tapasztaltabb hidegimádók kipróbálhatják a hideg vizes fürdőt (5-15 °C). A hideg fürdő hosszú távon sokkal több előnnyel jár, a hideg zuhanyhoz képest a hideg fürdő sokkal intenzívebb. Ez azért van, mert a hideg egyszerre hat az egész testre. És ez az oka annak is, hogy ez a módszer csak azoknak ajánlott, akik már több percet kibírnak a hideg zuhany alatt. A hideg vízben töltött időt fokozatosan emeld, és ne feledd, hogy 5-15 perc a leggyakrabban ajánlott maximum. Vízzel teli kerti hordó is tökéletesen megfelel. A külső hőmérséklet csökkenésével magától lehűl.

4. Tó, vagy folyó

A nyílt hideg vízbe merüléshez nagy bátorság és tapasztalat szükséges. Az is jó megoldás, ha már ősz elejétől elkezdesz úszni egy tóban, és a természetesen csökkenő hőmérséklettel együtt növeled az ellenállóképességed. Amikor a szabadban csinálod, mindig párban vagy nagyobb csoportban végezd, soha ne egyedül. Nemcsak szórakoztatóbb lesz, hanem biztonságosabb is. Tartsd szem előtt a biztonságodat. Legfeljebb csak pár percig maradj a vízben és melegítsd vissza magadat!

Ha egy tapasztalt csoporttal merülnél, csatlakozz a Balatoni Jegesmedvék facebook csoporthoz, minden szombaton Balatonalmádiban tartunk hidegfürdőzést!

Üdv,
Pribék István légzés és hidegterápia oktató

vehir.hu
további cikkek
Ha benézünk az étterem ablakán, a harmónia köszön vissza Life&Style Ha benézünk az étterem ablakán, a harmónia köszön vissza Aki vegán éttermet nyit, az nem csak egy új gasztronómiai vállalkozásba kezd. Valamiért az ilyen vendéglátóhelyeknek van egy semmi máshoz nem hasonlítható különleges, megnyugtató atmoszférája. Pláne akkor, ha a hely évszázados történelemmel bír, amiről mintha mesélnének a falak. Veszprém legújabb ilyen étterme pontosan ilyen. 2023. október 16. 13:19 A gyümölcs, ami pálinka akart lenni, de valami sokkal izgalmasabb lett Life&Style A gyümölcs, ami pálinka akart lenni, de valami sokkal izgalmasabb lett Eddig leginkább csak a hollywoodi filmekből ismertük azt a történetet, amikor a főhős egy elhibázott döntése miatt indulnak el a bonyodalmak, aztán kellő merészséggel ezekkel szembenéz, majd a végén bölcsebben, tapasztaltabban learatja a babérokat. Pedig a Balaton-felvidéki valóság is szül ilyen helyzeteket, de itt még mozgó vonatokról sem kell leugrálni hozzá, mint a filmekben, elég csak a gyümölcsösbe kisétálni. 2023. október 16. 13:11 Ősszel sem kell elbúcsúzni a természetes vitaminforrásoktól! Life&Style Ősszel sem kell elbúcsúzni a természetes vitaminforrásoktól! Legyen színpompás ősszel is a tányérod! 2023. október 16. 13:07 Fenntartható luxus a mindennapokban Life&Style Fenntartható luxus a mindennapokban Rybicska Nóra ékszerkészítő vállalkozása nem gyermekkori vágyálomból indult ki, és soha nem is volt az a nő, aki sportot űzött volna a szebbnél szebb ékszerek felhalmozásából. Az egyszerű, letisztult elegancia illik hozzá, az ékszerekben pedig az alkotó folyamat, az apró mechanikai részletek fogták meg. Az úton a férje segítségével indult el, aki tizenkilencre húzott lapot, és parfüm helyett fűrésszel és reszelővel lepte meg a feleségét a különböző ünnepeken. Nórával a drágakövek és egyéb anyagok eredetétől kezdve a karátszámon át igyekeztünk a legapróbb részletekig megbeszélni, hogy mitől válhat egyedivé egy olyan luxusékszer, ami fenntartható és még a mindennapokban is a megfizethető kategóriába esik. 2023. október 16. 13:21

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.