Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
5°C
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
5°C

Volt idő, amikor a haditengerészetnél macskák is szolgáltak

2023. április 16. 21:20 // Forrás: National Geographic
A komplex feladatot ellátó doromboló négylábúak alkalmanként még „fizetést” is kaptak szolgálatukért.

Piszkos Pofa, Blöff és Terror Tom. Ezek nem verőlegények nevei, hanem tengerésztisztek mellett szolgáló macskáké. Meglepő, igaz? Holott a macskák nagyjából azóta vannak jelen a hajókon, hogy az emberiség először tengerre szállt, és a matrózok nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy a bársonytalpú jószágok elterjedtek a bolygón: már az ősi egyiptomi sírokban is több olyan festményt találunk, melyek a Níluson halászó macskákat ábrázolnak, a föníciaiak pedig az elsők között ismerték fel ezeknek az állatoknak a hasznát.

A tengeri élet legnagyobb problémáját ugyanis a rágcsálók, az egerek és a patkányok jelentették, amelyek nemcsak a legénység kosztját dézsmálták meg és a felszerelést rágták meg, de betegségeket is terjesztettek. A macskák viszont természetes ösztönüknél hajtva olcsó és hatékony megoldást jelentettek ellenük. Korabeli feljegyzések szerint a kormány javaslatára az amerikai haditengerészet már a 19. században elkezdte alkalmazni őket a fontos dokumentumok megóvása érdekében, míg Nagy-Britanniában az első világháború alatt zajlott a legnagyobb macskamentő program, éppen annak érdekében, hogy aztán a hajókra vigyék el őket. A szolgálatot a Brit Királyi Haditengerészet bőkezűen meg is hálálta: a négylábúak heti egy shilling és hat penny élelmiszer-ellátásban részesültek, amiből a gazdik finomságokat vásárolhattak nekik az étkezdében.

Fiatal tengerész kártyázik a tengeralattjáró hörcsögével és macskájával (Fotó: Photo by © Hulton-Deutsch Collection/CORBIS/Corbis via Getty Images)Fiatal tengerész kártyázik a tengeralattjáró hörcsögével és macskájával (Fotó: Photo by © Hulton-Deutsch Collection/CORBIS/Corbis via Getty Images)

A cicák szolgálata persze nem merült ki a rágcsálóirtásban: egykor a tengerészek úgy hitték, a macskák képesek befolyásolni az időjárást a farkuk mozgásával. Eszerint ha a macska a farka rángásával a haragját jelezte és szörnyű vihart idézett elő. Később rájöttek, hogy a farok rángatózásának oka a levegőnyomás hirtelen esése, ami közelgő viharra utalt, így a tengerészek elkezdték tudatosan figyelni a cicák szokatlan mozdulatait, így váltak azok egyfajta barométerré.

De más hiedelmek is kötődtek hozzájuk. Ha egy macska lépett a fedélzetre kihajózás előtt, azt a tengerészek pozitív előjelnek tekintették. Ha azonban közvetlenül az indulás előtt az állat mégis csak elhagyta a hajót, az rosszat jelzett. Ha pedig két macska verekedett a kikötőben, az egyenesen katasztrófát jelzett elő: azt gondolták, egy angyal és egy démon máris elkezdett harcolni a legénység tagjainak lelkéért.

A Norvég Haditengerészet legénysége a HMS Eskdale fedélzetén 1943-ban (Fotó: Imperial War Museum via Wikipedia)A Norvég Haditengerészet legénysége a HMS Eskdale fedélzetén 1943-ban (Fotó: Imperial War Museum via Wikipedia)

Akármi is volt az igazság, a macskák meglehetősen jó tengerésznek bizonyultak a víztől való ódzkodásuk ellenére is. Sőt, sokszor sokkal jobban bírták az utakat, mint az emberek. Míg utóbbiak például folyamatosan citromlevet fogyasztottak a skorbut megelőzése érdekében, négylábú társaik diétája mindössze halból és apró emlősökből állt. Ráadásul ínségesebb időkben a macskák maguk megoldották az élelmiszer beszerzését: néhányuk víziszonyát legyőzve kiváló úszóvá vált és így fogta ki az óceánból a halakat, mások a hajóorron kezdtek vadászatba. De a hidratálás sem volt gond számukra: a hal ehhez is jó szolgálatot tett, szükség esetén pedig a szervezetük a sós vízzel is megküzdött.

Mindemellett a macskák kiváló társaságnak bizonyultak, hiszen enyhítették a családjukat régóta nélkülöző tengerészek magányát és frusztráltságát, valamint a legénység közötti kapcsolatok megerősítését is elősegítették. Időnként pedig remek szórakoztató műsort is nyújtottak, néhányukat ugyanis állítólag sikerült betanítani például a szalutálásra.

A HMS Hermione macskája, Convoy saját függőággyal is rendelkezett (Fotó: Beadell, S J (Lt), Royal Navy official photographer, Imperial War Museums via Wikipedia)A HMS Hermione macskája, Convoy saját függőággyal is rendelkezett (Fotó: Beadell, S J (Lt), Royal Navy official photographer, Imperial War Museums via Wikipedia)

A második világháború után mégis elkezdett leáldozni a tengeri macskák csillaga. A növényvédelem és a fertőtlenítő rendszerek fejlődésével egyre kevésbé volt szükség rájuk, így a kevésbé macskabarát kapitányok egyre inkább csak egy betolakodót láttak bennük, akik elterelik a legénység figyelmét. A végső „döfést” végül a politika vitte be: a II. világháború után, a kommunizmus előretörésével a haditengerészet büdzséjét drasztikusan megnyirbálták, ami mellett nem hatott túl jól, hogy az egyik hajó háromfős bizottságot állított össze, hogy megtervezzék egy elhunyt macska temetését. Noha a valóságban a macskatartás költségei csekélyek voltak, az eset miatt könnyen elterjedhetett volna a pletyka, hogy a haditengerészet felelőtlenül veri a pénzt, aminek természetesen nem szabadott megtörténnie. Mindezt tetőzte a karanténtörvények szigorodása az 50-es években: ha a hatóságok rajtakaptak egy macskát, hogy a kötelező egy hónapos karantén letelte előtt lelopakodik a hajóról a kikötés után, ahol aztán egy helyi kandúrral összeverekedve betegséget terjeszthetne, a kapitányt komoly pénzbírságra ítélték vagy akár le is tartóztatták.

Márpedig a macskák természete, hogy nem lehet őket megkötni és szeretnek szabadon kószálni. Így aztán hiába voltak köztük, akik egykor több időt töltöttek a nyílt vízen, mint a szárazföldön, hacsak nem sikerül beszerezni egy speciális engedélyt – ami nagyjából a lehetetlenséggel ér fel a legtöbb országban –, a macskák tengeri élete ma már csak a kikötői bámészkodásra és jutifalatokra korlátozódik.

 

Bertalan Melinda
további cikkek
Szent Mihály veszprémi egyházának történeteit fűzték csokorba Veszprémi Érsekség Szent Mihály veszprémi egyházának történeteit fűzték csokorba Volt idő, amikor több mint száz kolostor működött a Veszprémi egyházmegyében. De IX. Pius pápa is kapott itt termelt somlói bort. A budapesti Mátyás-templom előtti Szentháromság-szobor pedig szintén Veszprémhez köthető. Az érsekség legújabb, hiánypótló kiadványa az egyházmegye ezeréves történetét mutatja be olvasmányosan, Gizellától napjainkig. 2024. március 26. 11:37 Tesztelje tudását Veszprém történetéből és nyerjen wellness élményt! Tesztelje tudását Veszprém történetéből és nyerjen wellness élményt! Veszprém gazdag történelmével kitűnik a magyar városok sorában, de vajon mennyire ismerik ezeket a történeteket az itt élők? Játsszon velünk és nyerje meg a két fő részére szóló, wellness élményt és vendéglátást, a balatonfüredi Anna Grand Hotel hotel felajánlásából! 2024. március 25. 21:56 Felülírhatja-e egy nemzeti kultusz az igazságot? Felülírhatja-e egy nemzeti kultusz az igazságot? Gyorsan szögezzük le, hogy azoknak az információknak, amik a cikkben szerepelnek nagyrésze csak teoretikus, ahogy a logikai eszmefuttatás is, aminek a végén eljutunk addig, hogy az egyik legnagyobb magyarnak kikiáltott történelmi személyünk talán nem is volt akkora magyar. A belé vetett hit viszont megkérdőjelezhetetlen, amit óvni kell. De minden áron? 2024. március 17. 22:51 Akár a Balaton mellett is vehetett volna más irányt a szabadságharc történelem Akár a Balaton mellett is vehetett volna más irányt a szabadságharc Habár az 1848-as szabadságharc történeteinek legnagyobb része Budapesten a Pilvaxban, a Landerer-nyomdában, vagy éppen a Nemzeti Múzeum lépcsőjén született, valójában történt valami a Balaton mellett is, ami akár más irányba terelhette volna az eseményeket. De végül nem történt meg. Hogy mégis miért, az máig nem tisztázott teljesen. 2024. március 16. 16:32

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.