Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2023. december 5. Vilma
Veszprém
0°C
2023. december 5. Vilma
Veszprém
0°C

Hatodik alkalommal szól a lelkekhez a Veszprémi Petőfi Színház

2023. április 21. 11:30
Csütörtök délután elkezdődött a Veszprémi Petőfi Színház Lélektől lélekig fesztiválja, ami idén már hatodik alkalommal szerepel a veszprémi kiemelt rendezvények sorában. A koncepció idén sem változott, miszerint a színház gyógyító erejével szeretnének reflektálni a világban zajló kihívásokra, viszont 2023-ban az eddigiekhez képest is jóval több kulturális eszközzel, már nemzetközi összművészeti fesztivállal jelentkezik a veszprémi kőszínház. A megnyitón egy videóklip is debütált, ami minden veszprémi szívét megdobogtathatja.

Csütörtök délután a Petőfi színház előtti téren tartották a megnyitóját a négynapos Lélektől lélekig fesztiválnak. Ez az esemény nem számít újkeletűnek a veszprémi fesztiválok sorában, idén már hatodik alkalommal szervezi meg a színház, viszont többek közt az Európa Kulturális Fővárosa programnak (EKF) is köszönhetően kiléphetett a nemzetközi porondra, miközben a kínálata is több művészeti ágat felkarol.

Az ünnepélyes megnyitón először Oberfrank Pál, a Petőfi színház Kossuth-díjas igazgatója köszöntötte a téren megjelenteket, többek közt a Lengyelországból érkezett Lublini Színterápia Alapítvány tagjait és a szlovákiai Divadlo z Pasaze Közösségi Színházat, akik a nemzetközi vonalat képviselik a fesztiválon.

Az igazgató szavai után Kellerné Egresi Zsuzsanna, a színház igazgatóhelyettese úgy fogalmazott: minden ember hordozza a maga keresztjét, és mindenki más, hiszen nem vagyunk egyformák. A színház feladata pedig a segítség. Segítség, hogy a közönség is megfelelően tudjon reflektálni a világ kihívásaira, amiből bőven akad manapság.

Erre épül a Lélektől lélekig fesztivál is, de nem ez az egyetlen olyan megmozdulása a Petőfi színháznak, ami a társadalmi szerepvállalást erősíti. A színházban ugyanis több olyan alkalmazott is dolgozik, akik valamelyik hátrányos helyzetű csoporthoz tartoznak, esetleg fogyatékkal élik az életüket, számukra a színház a mindennapi élet boldogulásában is segít, emelte ki Kellerné Egresi Zsuzsanna.

A Lélektől lélekig fesztivál keretében nyílt meg az a kiállítás is a színház előcsarnokában, ami szintén az EKF gondozásában megvalósult „Otthonra találni a művészetben” projekt eredményeit mutatja be, amikor hajléktalanok művészetterapeuta segítségével készítettek különböző képzőművészeti alkotásokat, ezzel sajátos módon gazdagítva a város kulturális értékeit.

A színházi vezetők után Markovits Alíz, a VEB2023 Zrt. vezérigazgatója mondta el gondolatait. Ezek alapján az EKF programban már a kezdetek óta követik a színház különböző kezdeményezéseit, amelyek tökéletesen illeszkednek a kulturális főváros program célkitűzéseihez, ahol kiemelt szerepet kap a társadalmi szerepvállalás és a közösségépítés. 

Porga Gyula polgármester felidézte azt, amikor hat évvel ezelőtt útjára indult a Lélektől lélekig fesztivál. Ez mindig egy izgalmas esemény, hogy az új koncepciónak van-e létjogosultsága a közösség életében. A Lélektől lélekig már a kezdetek kezdetén bizonyította ezt, mondta a polgármester, aki megköszönve a szervezők munkáját külön kitért rá, hogy mindezt a színház az alaptevékenységén túl végzi.

A beszédek után több színpadi produkció is színesítette a nyitóünnepséget. Felléptek a Cholnoky Mozgásművészeti Stúdió növendékei, valamint a Petőfi Ifjak Akadémia tehetségei a Petőfi színház színművészeivel közös produkciójukban.

Végezetül a Petőfi színház gondozásában bemutatták a „Nem megyek én innen sehova” című dalhoz készült klipet, amiben több városi közéleti és kulturális szereplő is megjelenik, témájában pedig a Veszprémhez tartozást és a lokálpatriotizmust dolgozza fel, miközben Vastag Tamással az élen éneklik az ismert sorokat.

 

A hatodik Lélektől lélekig fesztivál egészen vasárnapig tart, a programokról pedig az alábbi összesítőben lehet tájékozódni.

Hajas Bálint
további cikkek
Festőnők a szabadban címmel nyílt kiállítás kultúra Festőnők a szabadban címmel nyílt kiállítás Péntek délután a Veszprémi Petőfi Színház előcsarnokában nyílt kiállítás, Festőnők a szabadban címmel, Bottyán Marianna festőművész és az Art Natura Csoport veszprémi tagjainak közreműködésével. A közös bemutatkozó tárlat december nyolcig látogatható. 2023. december 1. 23:28 Hipp-hopp, színházba megy Vuk Hipp-hopp, színházba megy Vuk Fürge róka lábak, surranó kis árnyak tűnnek fel november 26-tól a Veszprémi Petőfi Színházban: Fekete István közkedvelt meséjét viszik színpadra a teátrumban, ami nemcsak a gyerekeknek lehet izgalmas, de a felnőtteknek is tanulságos mondanivalóval bír a felelősségről és a (pót)szülői létről. 2023. november 24. 22:57 Nevetésbe burkolt szabadságkeresés a Petőfi színház új darabjában Nevetésbe burkolt szabadságkeresés a Petőfi színház új darabjában A magyar virtusról, szabadságról és az utolsó pillanatos döntésekről is mesél a Veszprémi Petőfi Színház második nagyszínházi bemutatója, A három sárkány. 2023. november 2. 22:07 A Magyar Hősök – Szabadulószínház című előadás a XX. századba repít vissza A Magyar Hősök – Szabadulószínház című előadás a XX. századba repít vissza Október huszonnegyedikén a Veszprémi Petőfi Színház ad otthont a Magyar Hősök – Szabadulószínház című előadásnak, amely egy speciális utazásra invitálja a közönséget.  2023. október 19. 22:20

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.