Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 16. Valter
Veszprém
27°C
2024. július 16. Valter
Veszprém
27°C

Mit kezdjünk a lódarázsfészkekkel?

2023. április 24. 17:36 // Forrás: Greendex
A lódarázs köztudottan veszélyes. Mi van akkor, ha megtaláljuk a fészkét a kertben vagy a padláson?

Valószínűleg sokaknak van egészen közeli tapasztalata a lódarazsakkal (Vespa crabro). Szerencsésebb esetben az ember nem kerül velük konfliktusba, de mégis vannak olyan esetek, amikor túl közel költöznek hozzánk.

Ekkor azt vehetjük észre, hogy a napközben kissé zajosabb lesz a kert, mert ilyenkor az aktív dolgozók szorgoskodnak. Este pedig egy óvatlanul felkapcsolt kinti lámpára is komoly létszámban vonulnak fel.

Ha ilyenkor fedezzük fel a fészket, akkor a közelébe sem szabad menni. A fészek 2–3 méteres körzetében ugyanis a darazsak nagyon ingerlékennyé válnak, és hajlamosak egy rossz mozdulatunkra támadásba lendülni. Az évnek ebben a szakában mindenképpen szakértő segítségét kell kérni. Megfelelő védőöltözet nélkül ugyanis halálos veszélybe is kerülhet az ember.

Lódarázsfészek és lakóiLódarázsfészek és lakói

A szakértő egy többrétegű védőruhában fogja megközelíteni a kolóniát. Maga a darázsirtás a fészek méretétől függően akár 30–40 percet is igénybe vehet. Ekkor a darázsirtók kiválasztják a kolónia elpusztítására alkalmas módszert, ami lehet permetezés, porozás, füstpatron vagy spray alkalmazása. Ilyenkor a „civileknek” érdemes minél távolabb maradni, sőt az a legjobb, ha erre az időre inkább tesznek egy nagy sétát.

Kapcsolódó cikk
Azt gondoltad, hogy a lódarázs csípése fáj a leginkább? Tévedtél!
Nagy is, veszélyes is, félünk is tőle (nagyon helyesen), de a közelében sincs annak, hogy a csípések királyának nevezhessék.

Ha beköszönt a fagy

A jó hír az, hogy a kolónia csak tavasztól őszig aktív, tehát a hideg idő beköszöntével mindenképp megszabadulunk tőlük egy időre. Ekkor ugyanis elhagyják a fészket, és a királynőkön kívül a fészek lakói mind elpusztulnak. Ha tehát télen vesszük észre, hogy a padláson egy hatalmas kaspó lóg a tetőlécekről, akkor ne ijedjünk meg! Ebben az időszakban a fészek megközelítése teljesen biztonságos. Sőt ilyenkor még meg is lehet csodálni, hiszen tényleg bámulatos, amit egy nyár alatt képesek építeni.

Lódarázsfészek télen Fotó: Schüller Márton ImreLódarázsfészek télen Fotó: Schüller Márton Imre

Fontos megjegyezni, hogy bár a királynők tavasszal a régi fészek közelében kezdik el építeni az újat, nem költöznek vissza a régibe. Így minden fészek egy nyárra szól. Ha tehát ilyenkor leszedjük a fészket, ez nem garantálja azt, hogy a padláson a következő nyáron nem telepszik meg a lódarázs.

Mi fán terem a darázsgarázs?

Szinte mindenki látott már különböző darázsfészkeket. Ezek közül hazánkban a lódarazsak építik a legnagyobbakat. A fészkek papírszerű anyagból készülnek, amely összerágott, elhalt farostokból áll. A lódarazsak több szintet is építenek a sejtekből, amelyekben az utódokat nevelik. Az építményt egy vékony burkolat veszi körül, mely általában alul nyitott, ez a fészek bejárata.

A lódarázséhoz hasonló anyagból készül a déli papírdarázs (Polistes dominula) fészke is, de ez a lódarázsénál jóval kisebb. Érdekessége, hogy maga a sejtszerkezet vízálló. Hozzájuk hasonló fészket épít a Magyarországon igencsak elterjedt német darázs (Vespula germanica) is.

A fazekas darázs fészkeiA fazekas darázs fészkei

Vannak viszont olyan kevésbé ismert fajok is, melyek igen érdekes anyagokat választanak a fészek építéséhez. Közéjük tartozik a feketenyelű lopódarázs (Sceliphron caementarium) vagy másik nevén fazekas darázs, aki sárból épít kis kaspókat, melyekben lerakja tojásait. A fentebb említett két fajtával szemben a lopódarázs nem él kolóniákban és természete is sokkal békésebb.

 

Schüller Márton Imre

vehir.hu
további cikkek
Snüssz, a svédek büszkesége! Vajon mennyire káros? Snüssz, a svédek büszkesége! Vajon mennyire káros? Már lassan 400 éve létezik, mégis mostanában indult világhódító körútjára a dohányzás alternatívájaként a snüssz. Svédországban manapság már kevesebb mint a lakosság 5 százaléka nyúl cigarettához, ez pedig a snüssz népszerűségének is köszönhető. Mégis milyen mértékben károsíthatja szervezetünket? Milyen hatása van a környezetre? A Greendex cikkében ezekre a kérdésekre keresik a választ. 2023. augusztus 9. 20:43 A kovászos uborka három törvénye Greendex A kovászos uborka három törvénye Amikor telente a nyárról álmodozunk, rendszeresen megjelennek a gondolatokban a strand, a fák árnyéka, a nyáresti hangulat és – előbb vagy utóbb – a kovászos uborka is. Ilyenkor rendszerint erőteljes nyálelválasztás indul meg a szájban, és már-már érezni lehet a hűvös, savanykás ízt. Most viszont egyértelműen a kovászos uborka szezonját éljük, de vajon tudjuk-e, hogy milyen szabályokat kell betartani a készítésekor? 2023. július 25. 16:38 Vidéki hangulat a nagyvárosban Vidéki hangulat a nagyvárosban Bódi Sylvi neve az egész ország számára ismert, de azt sokan nem tudják róla, hogy a főváros zizegése helyett inkább a természetbe vágyik, legyen szó egy kis faluról, vagy akár egy indonéz szigetről. Új vállalkozásában a szívéhez közelálló vidéki élet szépségeit hozza el azoknak, akik a rohanó világban és a betondzsungelben élik mindennapjaikat. 2023. július 17. 9:35 Elkaszált élővilág, elkaszált jövő! Greendex Elkaszált élővilág, elkaszált jövő! A legtöbb ember sajnos ragaszkodik a rövidre nyírt gyep látványához. Valamiért csak ezt fogadja el szépnek, rendezettnek, akár a kertekről, akár a közterületekről van szó. Arra azonban kevesen gondolnak, hogy az állandó nyírás, gépi kaszálás komoly ökológiai károkat okoz, ezért ideje lenne legalább részben változtatni ezen a szokásunkon. 2023. július 13. 16:46

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.