Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
4°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
4°C

Érdekes beszélgetés Disztl Péterrel

2023. május 9. 10:41
Az egész évben zajló Európa Kulturális Fővárosa-program keretében indult Önarckép című beszélgetéssorozat legutóbbi vendége Disztl Péter 37-szeres válogatott labdarúgó volt a Jutasi KözTérben.

A bajai születésű 63 éves kiváló kapus az 1984-1985. évi idényben a Videoton színeiben az UEFA-kupa döntőjéig menetelt, ahol csak a Real Madrid tudta megállítani az odáig vezető úton a cseh Dukla Prága, a francia Paris Saint-Germain, a szerb Partizan Belgrád, az angol Manchester United, a bosnyák Zseljeznicsar Szarajevó csapatait legyőző székesfehérvári alakulatot. Ezután kétszer szerzett magyar bajnoki címet a Budapesti Honvéddal, majd Németországban az Erfurt és a Lipcse játékosa volt, valamint eltöltött egy idényt a távoli Malajziában. Külföldről hazatérve több együttes kapuját védte, egy rövid ideig Veszprémben is futballozott, majd labdarúgó-pályafutása befejeztével kapusedző lett – többek között a Videoton, a Vasas, a Puskás Akadémia és a Siófok csapatainál dolgozott, valamint Lothar Matthäus szövetségi kapitány munkáját is segítette a magyar válogatottnál.

Disztl Péter és Darcsi IstvánDisztl Péter és Darcsi István

A legfeljebb egyórásra tervezett beszélgetés végül több mint egy futballmérkőzés játékidején át tartott. Disztl Péter őszintén beszélt az egykor sokakat foglalkoztató történésekről. Így természetesen szóba került a magyar válogatott legutóbbi világbajnoki szereplése az 1986-os mexikói tornán, amely a szovjet válogatott elleni 0:6-tal indult. A súlyos vereség okait összességében abban látta, hogy a vb-felkészülés jegyében túl lett pörgetve minden. Egy éven át csak gyümölcslevet ihatott, még szénsavas üdítőt sem. A reformétkezés részeként sokkal több tésztát ettek, pedig Péternél egy hagyományos szendvics két rántott húsból és közötte egy szelet párizsiból állt. A pletykaszinten elterjedt elhibázott doppingolásról elmondta, hogy ő soha semmilyen szert nem volt hajlandó bevenni, mert az volt a meggyőződése, hogy ettől nem lesz jobb kapus. Majd sejtelmesen hozzátette, hogy erről inkább a mezőnyjátékosokat kellene megkérdezni.

Kapusedzőként Disztl Péter tíz évet töltött a Puskás Akadémiánál, ahová személyesen Orbán Viktor hívta. Remekül érezte magát Felcsúton, ahol mindenkivel baráti volt a viszonya. Egyszer Mészáros Lőrinc klubtulajdonos ígért neki egy vaddisznócombot, de mivel megfeledkezett az ígéretéről, később kárpótlásként egy egész vaddisznót prezentált neki feldolgozott állapotban. Ilyen előzmények után hideg zuhanyként érte a hír, amikor közlekedés közben az autórádióból tudta meg, hogy felbontják a szerződését…

A magyar szurkolókról szólva elmondta: itthon vagy istenítik, vagy temetik a futballistákat – középút nincs. Visszaemlékezett arra a fiesztára, amit az osztrákok elleni sorsdöntő bécsi vb-selejtező és a brazilok elleni telt házas Népstadionban elért ugyancsak háromgólos győzelem után átélt játékostársaival, valamint arra a lincshangulatra, amiben a hollandok elleni hazai vereség után volt részük, holott akkor már az eredménytől függetlenül biztos világbajnoki résztvevők voltak.

Darcsi István
további cikkek
Csak a különbség volt kérdéses Erről jut eszembe… Csak a különbség volt kérdéses A mondás szerint kétszer nem lehet belelépni ugyanabba a folyóba. A férfi kézilabda Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjében, a Szeged-Veszprém magyar derbin bebizonyosodott, hogy bizony lehet. ma 6:05 Harc az aranyéremért és a feljutásért Erről jut eszembe… Harc az aranyéremért és a feljutásért Nem is lehetne ennél kiélezettebb a küzdelem a labdarúgó NB III északnyugati csoportjában, ahol a vasárnap Balatonfüreden vármegyei rangadót nyert éllovas és bajnoki címvédő veszprémiek csak jobb gólkülönbséggel előzik meg riválisukat, a Tatabányát. 2024. március 26. 6:04 Ez egy szerethető társaság Erről jut eszembe… Ez egy szerethető társaság Sokan eltemették a magyar férfi kézilabda-válogatottat a két évvel ezelőtti hazai rendezésű Európa-bajnokság kudarca miatt. Azóta egyfolytában azt bizonyítják, hogy korai volt elsiratni őket, hiszen tavaly nyolcadikak lett a világbajnokságon, idén ötödikek az Eb-n, és kijutottak a párizsi olimpiára. 2024. március 19. 6:03 A sportolókat szabad bántani? Erről jut eszembe… A sportolókat szabad bántani? Időről időre felmerül a kérdés, hogy a jobb teljesítmény elérése érdekében az edző alkalmazhat-e fizikai vagy pszichikai nyomást, netán erőszakot. Ezúttal a gyermekbántalmazással kapcsolatos országos felháborodás kapcsán került ismét terítékre a téma a sportberkekben. 2024. március 12. 6:03

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.