Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

A bor és a gasztronómia hívó szó

2023. május 9. 14:16
Jubileumát ünnepli a Balatoni Borok Versenye, huszadik alkalommal rendezik meg idén a térség borainak népszerűsítésére az eseményt. A versenyt május 24-én tartják Balatonfüreden, ahol kiválasztják a Balaton legjobb vörös, fehér, rozé, desszertborát és pezsgőjét is.

Lombár Gábor, a Balatoni Szövetség elnöke a hétfő délelőtti sajtóeseményen a program hagyományteremtő erejéről, és a Balaton illetve a borok iránt érzett szerelemről és elköteleződésről osztotta meg gondolatait. Húsz éve dr. Lázár János kezdeményezésére született meg a program, melyen valódi szakértelemmel rendelkező bírák rangsorolják a térség borait, kizárólag azok értékei mentén.

Porga Gyula veszprémi polgármester beszédében kiemelte az esemény fontosságát, mely az Európa Kulturális Fővárosa évében még nagyobb jelentőséget kapott. A programösszeállítás során a szervezők már az elejétől nemcsak veszprémi, hanem régiós szinten gondolkodtak, és a legelső szövetség, melyet megkerestek az együttműködés kapcsán, az a Balatoni Szövetség volt. A polgármester úgy fogalmazott: a verseny régi, kipróbált barát, egy valóban nagy hagyományú, nívós szövetség programja. A gasztronómia és a borkultúra elvitathatatlan szerepet játszik a turizmusban, így ezek fényét tovább emelni kötelesség mindenki számára.

Mészáros Zoltán, a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. főtanácsadója a régiós szemléletről és a célkitűzésekről beszélt. Az Európa Kulturális Fővárosa programsorozat egyik alappillére, hogy a város és a térség megmutathassa a világnak saját kultúráját és hagyományait. Úgy fogalmazott, a balatoni borkultúra, a balatoni bor a legeklatánsabb és legreprezentatívabb példája a mi kulturális örökségünknek. A huszonhat történelmi borvidékből, hat található a balatoni térségben, és ezek láthatóságának növelésére próbálnak minél több tevékenységet összpontosítani. Többek között a Wine & Gourmet - amely a legnagyobb költségvetésű, EKF által finanszírozott rendezvény - is ezt a célt szolgálja. Nem csak a külföldiek a cél, a hazai borturizmus, a balatoni bor népszerűsítése miatt és edukációs jellegüknél fogva  – mint például a VinoPelso, Balaton specifikus borismereti képzés -  is fontosak ezek az események.

Dobosi Győző, a Balaton Borrégió tanácsának elnöke a balatoni borok sajátosságát méltatta. A borrégióhoz több, mint nyolcezer hektár szőlő tartozik a hat borvidéken belül, a szőlőfajták és bortípusok szinte minden része megtalálható itt, így a tanács a termelőket képviselve örömmel állt a hiánypótló kezdeményezés mellé.

Tungli Péter, az Európa Kulturális Fővárosa program, borászat és gasztronómiai projektjeinek felelőse a balatoni borok, nemzetközi porondon való elhelyezkedésének ismertetésével zárta a sajtóeseményt. Az EKF új színt visz ebbe a nagy hagyományokkal rendelkező versenybe, mert bár a borászat is évezredes múltra tekinthet vissza, a változásokat mindig érdemes lekövetni. A hagyományokat tiszteletben tartva, a nemzeti trendeket is szükséges integrálni a saját borkészítésünkbe és gasztronómiánkba. Ebbe a gondolatmenetbe illeszkedett be, hogy nemzetközi kitekintéssel rendelkező szakembereket javasoltak a Balatoni Borok Versenyére, akik ezeken a változásokon keresztül látják a borok világát, - mint például dr. Mészáros Gabriella, nemzetközi borakadémikus, a Borkollégium oktatási központ vezetője és vezető előadója – és akik elvállalták a verseny elnökségét idén és az elmúlt években is. Sikerként könyvelhető el a verseny számára az is, hogy a tavalyi meghívott toszkán borászok, akik külső szemlélőként figyelték a magyar borokat, örömmel fedezték fel és ismerték el kéknyelű borainkat.

Ugyan egységes régió, egy turisztikailag fontos desztináció, - ahol a bor és gasztronómia a hívó szó - de mégis változatos borokkal, és borvidékekkel rendelkezik. Bár a világfajták mindenhol nagy népszerűségnek örvendenek, de mégis a lokális, ősi fajták felélesztése az, amely hozzáadja az unikumot a régióhoz.

Balogh Dóra
további cikkek
Veszprém ragyog tovább! Veszprém ragyog tovább! Megnyílt a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programra visszatekintő „Ragyogj tovább! Kétezerhuszonhárom! -  Európa Kulturális Kreatív Régiója: egy évad emlékei, egy évad jövője” című kiállítás a veszprémi Laczkó Dezső Múzeumban. A kreativitás ünnepén 1,5 milliónál is több látogató élvezhette 116 településen 24 műfaj több mint 3600 eseményét. ma 11:34 Víztükör és teagőz Víztükör és teagőz Nagyvári Csaba festményeiből nyílt kiállítás az Íródeákban pénteken. 2024. április 23. 14:01 Indul a jegyértékesítés a Gyárkert idei koncertjeire! Indul a jegyértékesítés a Gyárkert idei koncertjeire! Nyáron újra koncertek, a magyar zenei élet kiemelkedő előadói várják a közönséget a veszprémi Gyárkert Kultúrparkban - közölték a szervezők kedden.  2024. április 23. 11:53 Olaszországig vitték Veszprém kulturális főváros jó hírét a helyi balett növendékek, akik már a profikkal is felveszik a versenyt Olaszországig vitték Veszprém kulturális főváros jó hírét a helyi balett növendékek, akik már a profikkal is felveszik a versenyt Martha Graham amerikai táncosnő szerint a legnagyobb táncosokat nem a tudásuk, hanem a szenvedélyük teszik naggyá – az élet pedig újra és újra bizonyítja, ez mennyire igaz. Március 22–24. között az olaszországi Lecce városában mutathatták meg tehetségüket és képviselhették Veszprémet a Victoria Art & Sport Egyesület, illetve a Csermák Antal Alapfokú Művészeti Iskola balerinái: a X. IBCDC Domenico Modugno Nemzetközi Balett- és Kortárstánc versenyen nem várt kihívásokkal szembesültek, ráadásul először versenyeztek profi kategóriában, elhivatottságuk mégis a dobogóra repítette őket, bizonyítva, Veszprém méltán lett kulturális főváros.  2024. április 23. 17:42

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.