Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2023. december 5. Vilma
Veszprém
-2°C
2023. december 5. Vilma
Veszprém
-2°C

Menő zugot építettek a könyvtár egyik szárnyában

2023. május 25. 14:14
Klubhelyiség, társasjátékok, könyvek, eldugott sarkok, nagy közösségi terek, de még podcast stúdió és közösségi iroda is van az Eötvös Károly Megyei Könyvtár felújított épületszárnyában, amit stílszerűen csak Zugnak neveztek el megálmodói. Ez a fejlesztés is az Európa Kulturális Főváros programnak köszönhető, a legfontosabb eredménye pedig, hogy végre elkészült egy olyan hely a városban, ami teljes egészében a fiataloknak szól és a jövőben ők alakíthatják saját igényeik szerint azt, hogy mi történik a falak mögött. Szerda délután fiatalos stílusú, ünnepélyes átadót rendeztek.

Valójában a könyvtár épületének egy olyan műszaki problémája indította el a Zug gondolatát, ami már hosszú évek óta jelen volt az intézményben, és sokáig úgy látszott, hogy megmarad a tervek szintjén. Az épület földszinti részén, közvetlenül az Iskola utca alatti területen a falak oly mértékben vizesedtek, hogy alkalmatlanná tették a könyvtár egy egész szárnyának hasznosítását, csupán raktárként tudták használni az ott dolgozók. Pedig maga az épületrész ennél sokkal többet hordozott magában. A boltíves falak leginkább egy középkori lovagterem stílusát tükrözték vissza, de ezt eddig csak a könyvtár raktáros kollégái ismerhették.

Egészen mostanáig, ugyanis az EKF közel 300 millió forintos támogatásának köszönhetően fél éve megnyílt a lehetőség, hogy a könyvtár felújítsa és átalakítsa, ezzel együtt új funkciót találjon a „lovagtermének”.

Amikor kiderült, hogy zöld utat kapott az intézmény a beruházáshoz, több lehetőség is adódott. Erről már Baranyai Tamás, a könyvtár igazgatója beszélt szerda délután a Zug megnyitóján. Ő elmondta, hogy klubkoncerteknek való helyszín is felmerült az ötletek között, de a kornak megfelelő játékterem, vagy éppen digitális eszközökre építő közösségi tér koncepciója is eléjük került, végül leginkább ezek ötvözete lett a végeredmény. Egyedül az volt biztos, hogy amit csinálnak, azzal a fiatalokat szeretnék megszólítani, bevonzani őket a könyvtár épületébe, ezzel pedig nem titkolt céllal közelebb hozni őket az olvasáshoz is.

Baranyai TamásBaranyai Tamás

Hogy aztán pontosan hosszú távon mi fog történni itt és milyen programok kapcsolódnak majd a Zughoz, azt a könyvtárigazgató nyitva hagyta, pontosabban rábízta a megnyitón is jelenlévő tizenéves korosztályra.

Annyi biztos, hogy a következő fél évben egy többalkalmas anime worshopot szerveznek, ahol a műfaj jeles képviselői mutatják be ennek történetét és az anime-készítés kulisszáit. De ősztől képregényekkel is foglalkoznak majd hasonló megközelítéssel, valamint a hip-hop zenei stílus kedvelőit is várják, amikor ugyancsak a műfaj elismert alakjai vezetik be az érdeklődőket a dalszövegírás rejtelmeibe.

Mindegyik esetében adott a lehetőség, hogy akár az animék, akár a képregények, vagy a művészlélekkel rendelkező fiatalok klubbokba tömörüljenek és továbbvigyék a worshopokon elsajátított tudást, immáron önszervező módon, húzta alá Baranyai Tamás.

A Zug szolgáltatásai itt viszont még nem értek véget, ugyanis építettek egy podcast stúdiót is, amit bárki kibérelhet a könyvtártól, valamint közösségi irodaként is használható lesz, ha szabadúszók számára olyan hely kell, ahol napközben nyugodtan, szélessávú internetelérés biztosításával szeretnének dolgozni.

A Zugon kívül a projekt érintette még a szomszédos gyerekkönyvtár részlegét is. Sőt, e két könyvtári egység között lehetővé tették az átjárást, valamint itt is megoldották a vizesedés problémáját, ami ugyanúgy jelen volt.

A könyvtárigazgató köszöntőjében felsorolta azokat is, akik valamilyen módon segítettek a Zug létrehozásában. Kiemelte Navracsics Tibort, akinek elsőként mesélt a terveiről, de a felsorolásban ott volt még az önkormányzat, Ovádi Péter országgyűlési képviselő, a Veszprém 2030 Kft. mint a projekt műszaki menedzsere, a VeszprémBer mint kivitelező és természetesen a VEB 2023 Zrt. is, akik a forrást biztosították.

Halmay GáborHalmay Gábor

A város részéről Halmay Gábor önkormányzati képviselő köszöntötte a megnyitón összegyűlteket. Ő gratulált a beruházáshoz, aminek kapcsán kiemelte: a Zuggal sokat javult a fiatalok hozzáférése a kultúrához a városban, miközben lett egy saját közösségi helyük, ami minden szempontból az ő igényeik szerint készült el. Ezen kívül kitért a könyvtár digitalizációs fejlesztéseire is, többek közt a pár héttel ezelőtt átadott biblioboxra, ami segít a kultúra érvényesülésében a 21. században is.

A megnyitó hivatalos része után két olyan húzónév is színpadra állt a múzeum és az Íródeák kávézó közti téren, akik szintén a tizenéves korosztályt szólították meg. Varga Vencel TikTok influencer tartott előadást, valamint Vajda Fanni fiatal énekesnő lépett fel.

Kapcsolódó cikk
Elfeledett pincére bukkantak a könyvtár alatt
Az Eötvös Károly Megyei Könyvtár felújítási munkálatai során egy régen elfeledett pincerendszerre bukkantak az épület alatt. Portálunknak sikerült lejutni a szűk bejáraton az épületrészbe, ahol nem csak üres termeket találtunk.
Hajas Bálint
Domján Attila
további cikkek
Veszprém gyerekeknek címmel jelent meg új kötet kultúra Veszprém gyerekeknek címmel jelent meg új kötet Megjelent a Veszprém gyerekeknek, melynek egyik célja, hogy az olvasó fiatalokat, elsősorban a negyedik osztályosokat közelebb hozza a városhoz, s hogy Veszprém identitás képző legyen számukra. Csütörtök délután hivatalos keretek között adtak át példányokat helyi iskolák vezetőinek. A kötet két szerzője Tóth Eszter és Berta-Szénási Panna. 2023. november 17. 16:52 Személyesen Petőfi Sándor járt Veszprémben Személyesen Petőfi Sándor járt Veszprémben A történelem ismétli önmagát. De most tényleg, hiszen közel kétszáz év múlva egy Petőfi Sándorra megszólalásig hasonlító fiatalember ugyanazon az útvonalon indult el és érkezett meg Veszprémbe, ahogy egykor a leghíresebb magyar költő. 2023. október 3. 20:58 Hol sakkoznak a veszprémiek? edzéslesen Hol sakkoznak a veszprémiek? Edzéslesen videósorozatunk legújabb epizódjában a veszprémi 64 Mező Sakk Egyesület vendégszeretetét élvezzük, amely az Eötvös Károly Megyei Könyvtár felújított épületszárnyában, a Zugban talált otthonra. 2023. június 28. 4:00 Bemutatták a Veszprémi Szemle legújabb számát kultúra Bemutatták a Veszprémi Szemle legújabb számát Péntek délután a rekkenő hőség ellenére is megtelt az Eötvös Károly Megyei Könyvtár Kisfaludy-terme. A Veszprémi Szemle várostörténeti folyóirat hatvankilencedik számát mutatták be. 2023. június 24. 22:42

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.