Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 25. Kristóf, Jakab
Veszprém
20°C
2024. július 25. Kristóf, Jakab
Veszprém
20°C

Idén sem marad senki rozé, rizling és jazz nélkül Veszprémben

2023. május 25. 17:45
A Rozé, Rizling, Jazz Napok Veszprém olyan zenei és gasztronómiai fesztiválja, ami 13. éve úgy része a nyári programdömpingnek, hogy még a világjárvány miatt sem maradt el alkalom. Idén az Európa Kulturális Főváros évében ugyanúgy a jól bevált recept szerint készültek a szervezők, de néhány újítás így is bekerült a programok közé. Erről tartottak sajtótájékoztatót csütörtök este a Városháza előtti téren.

A Rozé, Rizling, Jazz Napok anno még a VeszprémFest kísérőrendezvényeként jött létre, azóta azonban minden szempontból önálló fesztivállá nőtte ki magát.

Erről Mészáros Zoltán, a VeszprémFest igazgatója beszélt a beharangozó sajtótájékoztatón, aki hozzátette, hogy a Rozé, Rizling, Jazz Napok pont úgy, mint az EKF program, a kezdetek óta régiós szinten gondolkodott, nem véletlen, hogy a fesztivál gasztronómiai lábát is elsősorban a Balaton-felvidéki borokra építik.

Viszont a Rozé, Rizling, Jazz Napok részben mégis kinőtte azt, hogy lekorlátozza kínálatát csak a helyi termékekre. Sőt, a más borvidékek mellett már Európába is kitekint azáltal, hogy szlovén és olasz borok, illetve proseccók is megjelennek a bódékban a tavalyihoz hasonlóan idén is.

A sajtótájékoztatón Markovits Alíz, a VEB 2023 Zrt. vezérigazgatója is ezt a nemzetközi nyitást méltatta a fesztivál esetében, valamint megemlítette, hogy az EKF programban természetes, hogy az új rendezvényötletek mellett a régi ikonikus veszprémi fesztiválokat is támogatják.

Hasonlóról beszélt Porga Gyula polgármester is, aki a fesztivál múltja és jelene mellett a jövőre is kitért, hiszen már most kell figyelni arra, hogy mik azok az események, amik itt maradnak a veszprémiekkel 2023 után is, mondta.

„2023 nem egy tiszta lap.” – utalt ezzel arra a polgármester, hogy az idei év lehetőséget ad arra is, hogy a már jól ismert veszprémi rendezvényeket még magasabb szintre emeljék.

Hogy ezt hogyan sikerül idén elérni, arra Mészáros Zoltán és Zsandár Tamás adtak választ a sajtótájékoztatón, utóbbi a Rozé, Rizling, Jazz Napok fesztiváligazgatója már nem, az első alkalommal.

Ő először is megemlítette, hogy stílszerűen éppen a bor nemzetközi világnapján jelentik be az idei fesztivál felhozatalát, ami viszont csak a véletlen műve. Nem úgy, mint a gondosan kiválasztott borászatok meghívása a fesztiválra, akiknek a törzsét a környékbeli vállalkozások adják, ráadásul a jól ismert balatoni borászok mellett lehetőséget kapnak kisebb pincék is, hogy termékeikkel megjelenjenek majd a július 7-16 között tartó fesztiválon.

Idén is lesz natúr bor stand, a magyar borok mellett pedig a már említett Szlovéniából és Olaszországból is érkeznek palackok. További újítás lesz egy vegán food truck, de bővül a konténerteraszok száma is, ezt elsősorban a baráti társaságoknak kínálják majd, ahol borkóstolókat is szerveznek majd a koncertek között.

Ami pedig a zenei felhozatalt illeti, szintén a „jól bevált recepten ne változtass” megközelítéssel a jazz, a blues és a funky uralja majd a fesztivál 10 napját. A 30 fellépő között ismét helyet kapott több veszprémi formáció is, úgy mint a Swing-swing, Sofi & the Funktazi, vagy a The Bluesberry Band. A teljes koncertlista már elérhető a Rozé, Rizling, Jazz Napok honlapján, ahol nem csak erről lehet előzetesen tájékozódni, hanem arról is, hogy az adott napokon milyen színekben fognak pompázni a Városháza és a Tűztorony jellegzetes épületei.

Ugyanis idén is megszervezték az „Én házam, én tornyom, én városom” rajzpályázatot, ahová az óvodás kortól a gimnazistákig vártak rajzokat, melyik kisgyerek hogyan színezné ki az említett két épületet.

A pályázatra több száz pályamű érkezett be, ezeket a Művészetek Háza szakmai csapatából összeállt zsűri értékelte, 10-10 rajz pedig elnyerte azt a dicsőséget, hogy fényfestéssel ezeket vetítik ki a Városházára és a Tűztoronyra a fesztivál idején, minden nap másik gyermekek rajzaival.

A pályázat eredményhirdetését is csütörtökön tartották, szintúgy a Városháza előtt, ezen az eseményen Dohnál Szonja, a Művészetek Háza szakmai igazgatóhelyettese a díjak átadása előtt elmondta, idén azért is volt különleges ez a pályázat, mert már nem kizárólag ceruzával, vagy filctollal készült rajzok érkeztek be, hanem volt, aki digitális eszközön tervezte meg saját koncepcióját.

Arról, hogy melyik nap, melyik rajz díszíti majd az épületeket szintén a Rozé, Rizling, Jazz Napok honlapján lehet tájékozódni.

Hajas Bálint
Domján Attila
további cikkek
Indul a Kőfeszt – a nyugalom fesztiválja, a Pannon Egyetem támogatásával Indul a Kőfeszt – a nyugalom fesztiválja, a Pannon Egyetem támogatásával Immár a hatodik alkalommal rendezik meg a Kőfesztivált, július 31-től augusztus 4-ig. Összesen 120 programmal várják az érdeklődőket, 6 településen, és 12 helyszínen. 2024. július 23. 14:59 ,A Művészetek Völgye nemcsak rangidős, de abszolút élvonalbeli szereplője is a magyar fesztiválszezonnak' ,A Művészetek Völgye nemcsak rangidős, de abszolút élvonalbeli szereplője is a magyar fesztiválszezonnak' A kapolcsi Művészetek Völgye Magyarország egyik legjelentősebb művészeti és kulturális fesztiválja - amelyet évente rendeznek meg a festői Káli-medencében - pénteken a 34. alkalommal nyitotta meg kapuit az érdeklődők számára. A fesztivál, ahol tíz napon át a művészeteké és a közösségi élményeké a főszerep több falu összefogásából épült fel, úgy, mint Kapolcs, Taliándörögd és Vigántpetend. 2024. július 20. 13:33 Faith No More VeszprémFest Faith No More Felemás érzésekkel hagytam magam mögött a História kertet Paloma Faith csütörtöki koncertje után: zeneileg azt kaptam, amit vártam, de közben azon gondolkozom, miért akar a VeszprémFest Szigetté válni? 2024. július 19. 13:47 Frissítő italok és üdítő koncertek a rekkenő hőségben Rozé Rizling Jazz Napok Frissítő italok és üdítő koncertek a rekkenő hőségben Péntek esete megnyitotta kapuit az Óváros téren a veszprémi nyár egyik legjobban várt fesztiválja, a Rozé Rizling Jazz Napok. 2024. július 13. 15:07

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.