Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 15. Henrik
Veszprém
31°C
2024. július 15. Henrik
Veszprém
31°C

Búfelejtés a Görbetökben, avagy keserédes veszprémi futballjubileum

2023. június 8. 6:02
Napra pontosan 35 éve – 1988. június 8-án – lett NB I-es a királynék városának labdarúgócsapata, amely akkor Veszprémi Sportegyesület néven szerepelt a sportág hazai második vonalában.

Annak ellenére, hogy – a megye történetében elsőként – kiharcolták az élvonalbeli tagságot, szomorú volt minden játékos, edző és vezető a csapat körül a jeles napon. Történt ugyanis, hogy a bajnokság utolsó előtti, 37. fordulójában az együttes 1-0-ra kikapott Komlón, és mivel a rivális Dunaújváros győzött ugyanilyen eredménnyel Ajkán, a tabellát sokáig vezető veszprémiek lecsúsztak a második helyre. Márpedig ők bajnokok akartak lenni, a feljutást már kész tényként kezelték hetekkel azelőtt, hogy matematikailag biztossá vált volna. Néma csend volt a Komlóról hazafelé tartó csapatbuszon, a klub mikrobuszával utazó egyesületi vezetők pedig betértek az útba eső ságvári Görbetök kocsmába egy kis búfelejtésre. Elkönyvelték ugyanis, hogy már nem lehetnek bajnokok, mert hiába győzik le vasárnap Veszprémben a Nyíregyházát, minden bizonnyal a dunaújvárosiak is nyernek hazai pályán a Szeged ellen, és akkor nem változik a sorrend.

A lefújás után óriási ünneplés kezdődött a pályánA lefújás után óriási ünneplés kezdődött a pályán

Ám az élet nagy rendező, és amilyen szomorúak voltak a VSE-sek szerdán, annál boldogabban ünnepeltek vasárnap. Június 12-én is egy időben kezdődtek a meccsek. Az első félidőben Veszprémben nem esett gól, míg Dunaújvárosban három is – valamennyit a hazaiak szerezték. Aztán a folytatásban nagyot változott a világ. A szegediek kiegyenlítettek, a veszprémiek pedig egy perccel azután, hogy Onhausz Tibor kiállítása miatt létszámban megfogyatkoztak, Horváth I László, azaz Bika fejesével megnyerték a meccset, ezzel megszerezték az aranyérmet. Óriási ünneplés kezdődött a pályán, a bajnokcsapat félmeztelenre vetkőztetett játékosait lovashintón kocsikáztatták körbe a pályán a diadalittas szurkolók között. Határtalan volt az öröm, hiszen sporttörténelmi pillanat részese lehetett az ott jelenlevő mintegy hatezer ember.

Darcsi István
további cikkek
Elhunyt dr. Csordás József gyászhír Elhunyt dr. Csordás József Hosszan tartó, emberfeletti erővel és türelemmel viselt betegsége következtében vasárnap délután elhunyt dr. Csordás József. A 73 éves sebész főorvos áldozatos munkájával örökre beírta nevét Veszprém és környéke egészségügye, valamint csapatorvosként a magyar sport történetébe is. 2024. július 8. 15:46 Gólöröm, avagy üröm az örömben Erről jut eszembe… Gólöröm, avagy üröm az örömben A gól a labdarúgás sava-borsa. Egy-egy találat meccset, továbbjutást, bajnoki címet vagy kupagyőzelmet, esetleg bennmaradást dönthet el. Ilyenkor szabályosan felrobban a lelátó, hiszen az eredményes csapat szurkolói kellően megünneplik kedvenceik sikerét. Ugyanez történik a pályán, ahol a játékosok agyonszeretgetik a gólszerzőt, aki legtöbbször azt se tudja, mit csináljon örömében. 2024. július 7. 6:01 Néhány gondolat az Eb-kritikák kapcsán Erről jut eszembe… Néhány gondolat az Eb-kritikák kapcsán Nálunk, magyaroknál vagy lakodalom van, vagy temetés. Nincs középút. Ezúttal temetés van a labdarúgó-válogatott Európa-bajnoki szereplése miatt, ami megér pár gondolatot. 2024. július 2. 22:48 Most elbuktunk, de a jövő még a miénk lehet Erről jut eszembe… Most elbuktunk, de a jövő még a miénk lehet Bevallom, én is csalódott vagyok, amiért a magyar labdarúgó-válogatott nem jutott tovább a csoportjából a Németországban zajló Európa-bajnokságon. De ezen már kár rágódni, mert attól nem fog megváltozni a helyzet. Előre kell nézni: a keserű tapasztalatok felhasználásával és a hibák kijavításával ki kell jutni a két év múlva esedékes világbajnokságra! 2024. június 28. 9:12

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.